Premierul bulgar: Canada a trimis Bulgariei şi României notificări privind eliminarea vizelor/ Cioloş: Era important să se întâmple odată cu acordul UE-Canada

Canada a acceptat eliminarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii bulgari începând din decembrie 2017, afirmă premierul Boiko Borisov, precizând că atât Sofia, cât şi Bucureştiul au primit notificări scrise despre această decizie, relatează presa de la Sofia.

2006 afișări
Imaginea articolului Premierul bulgar: Canada a trimis Bulgariei şi României notificări privind eliminarea vizelor/ Cioloş: Era important să se întâmple odată cu acordul UE-Canada

Premierul bulgar Boiko Borisov confirmă: Canada a trimis Bulgariei şi României notificări privind eliminarea vizelor din decembrie 2017

"Împreună cu preşedintele României, am primit confirmarea scrisă că până în decembrie 2017 regimul vizelor va fi eliminat pentru toţi cetăţenii bulgari. În acest context, eu şi preşedintele României am decis să susţinem semnarea Acordului CETA", a declarat Borisov, conform unui mesaj postat pe site-ul Consiliului European.

România şi Bulgaria au condiţionat semnarea Acordului Complet Economic şi Comercial UE-Canada (CETA) de eliminarea vizelor de călătorie.

Acordul de parteneriat comercial UE-Canada continuă să fie blocat de Guvernul regiunii belgiene Wallonia, iar reuniunea extraordinară desfăşurată joi seară la nivel de ambasadori ai celor 28 de state UE nu a reuşit depăşirea impasului, discuţiile continuând vineri cu Ottawa.

Cioloş: Era important ca ridicarea vizelor pentru români în Canada să fie din 2017

Premierul Dacian Cioloş a declarat că a fost important încă de la început ca ridicarea vizelor pentru români în Canada să aibă loc anul viitor, adică odată cu intrarea în vigoare a acordului comercial între Canada şi UE, pentru care ţara noastră şi-a dat acordul în schimbul ridicării vizelor.

"Am intensificat dialogul cu partea canadiană sau, mă rog, l-am reluat în mod mai intens undeva în vara acestui an, când am avut acea vizită la Ottawa şi când, după discuţii consistente, am convins partea canadiană că e important pentru ca România să poată să ratifice Acordul de liber-schimb, acordul comercial între Canada şi UE, e important să rezolvăm şi această problemă a eliminării vizelor pentru români. Am primit atunci promisiune domnului prim-ministru că vom căuta o soluţie. Aşa cum aţi văzut, s-a găsit acea soluţie", a declarat vineri premierul Dacian Cioloş, aflat în vizită în Kosovo.

Premierul spune că europarlamentarul Sorin Moisa a fost raportor din umbră al acestui acord, din partea grupului socialist din PE.

"Pentru noi a fost important să avem confirmarea că ridicarea vizelor se va petrece în 2017, nu în 2018, aşa cum fusese propus iniţial, pentru că şi acordul comercial va intra în vigoare în cursul anului 2017. Chiar dacă va exista un decalaj de câteva luni între momentul intrării în vigoare a acordului şi momentul eliberării vizelor, am înţeles că sunt câteva aspecte tehnice care trebuie rezolvate de partea canadiană", a mai afirmat Cioloş.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat vineri la Bruxelles că România a ajuns la o înţelegere rezonabilă cu Canda privind eliminarea vizelor din 2017, astfel că ţara noastră nu mai are obiecţii faţă de Acordul economic UE-Canada (CETA).

Acordul de parteneriat comercial UE-Canada continuă să fie blocat însă de Guvernul regiunii belgiene Wallonia, iar reuniunea extraordinară desfăşurată joi seară la nivel de ambasadori ai celor 28 de state UE nu a reuşit depăşirea impasului, discuţiile continuând vineri cu Ottawa.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici