Premierul Ciucă îşi doreşte o întâlnire cu Draghi pentru consolidarea relaţiile bilaterale româno-italiene. Un milion de români lucrează în Italia

  • Aproximativ 1.000.000 de români lucrează în Italia, iar 9.000 de italieni în România, spune premierul Nicolae Ciucă.
  • Relaţiile economice între România şi Italia sunt „cât se poate de consistente”, miercuri fiind semnat un memorandum pentru drepturile în muncă.
221 afișări
Imaginea articolului Premierul Ciucă îşi doreşte o întâlnire cu Draghi pentru consolidarea relaţiile bilaterale româno-italiene. Un milion de români lucrează în Italia

Premierul a participat, miercuri, la semnarea Memorandumului de înţelegere privind colaborarea şi schimbul de informaţii în domeniul inspecţiei muncii de către ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, şi ministrul Muncii şi Politicilor Sociale din Italia, Andrea Orlan.

Ciucă a spus că cetăţeanul român, indiferent unde se află, este în centrul preocupărilor Guvernului României.

„Este datoria noastră, a Guvernului României, a ministrului Muncii din România, a Ministerului Muncii din Italia, să identificăm acele soluţii şi să concretizăm acele măsuri care pot fi luate la nivelul ambelor ministere astfel încât să putem să asigurăm standardele europene de protecţie socială atât cetăţenilor români care lucrează în Italia - şi aici discutăm de peste 1.000.000 de români aflaţi în Italia - şi cetăţenilor italieni care lucrează în România - discutăm de aproximativ 9.000 de cetăţeni italieni”, a declarat prim-ministrul.

Practic, prin memorandumul semnat va exista o coordonare mai bună între ministere pentru ca părţile să se asigure că se respectă standardele, că cetăţenii români şi italieni beneficiază atât de drepturile şi reglementările din cele două ţări, cât şi de drepturi în conformitate cu reglementările Uniunii Europene.

„Ceea ce doresc să subliniez este că astfel de activităţi se vor desfăşura şi pentru românii care lucrează în alte ţări din Uniunea Europeană, şi nu numai, şi în felul acesta să ne asigurăm că ei sunt ambasadori de bază ai României, pentru că acolo unde au fost primiţi - cum Italia i-a primit - cu braţele deschise îşi desfăşoară activitatea, lucrează aşa cum trebuie acolo, sunt cetăţeni respectabili şi noi ne asigurăm că drepturile lor sunt asigurate şi protejate”, a spus Ciucă.

La discuţii s-au menţionat atât drepturile salariale, cât şi drepturile care li se cuvin în momentul în care îşi încetează activitatea, pensii, etc,. potrivit premierului.

Ciucă a adăugat că relaţiile economice dintre România şi Italia sunt „cât se poate de consistente” şi „prin tot ceea ce noi desfăşurăm acum nu facem altceva decât să contribuim la consolidarea lor”.

Ciucă l-a rugat pe ministrul Andrea Orlando să transmită salutul său premierului Mario Draghi: „aşa cum am discutat, privim cu încredere că în viitor vom continua astfel de activităţi bilaterale şi, de ce nu, să avem o întâlnire la nivel de premieri, la nivel guvernamental pentru a putea să consolidăm şi mai bine relaţiile bilaterale între ţările noastre”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici