Premierul Dăncilă, despre Preşedinţia rotativă a Consilului UE: ”100 de zile de mandat, 90 de dosare finalizate confirmate”

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat miercuri seara bilanţul primelor 100 de zile de exercitare a mandatului Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene (UE), afirmând că s-a reuşit finalizarea unui număr de 90 de dosare legislative, toate confirmate în Consiliu şi în mare parte şi de Parlamentul European (PE).

322 afișări
Imaginea articolului Premierul Dăncilă, despre Preşedinţia rotativă a Consilului UE: ”100 de zile de mandat, 90 de dosare finalizate confirmate”

Premierul Dăncilă, despre Preşedinţia rotativă a Consilului UE: ”100 de zile de mandat, 90 de dosare finalizate confirmate”

”Voi face bilanţul celor 100 de zile de exercitare a mandatului Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene. În fiecare din cele 100 de zile de mandat, Guvernul României a dovedit eficienţă, determinare şi capacitatea de a găsi soluţii bune pentru cetăţenii europeni. Miniştrii PSD-ALDE au coordonat dosare dificile, unele dintre ele amânate din mandatele preşedinţiilor precedente, le-au negociat şi adus în stadiul de finalizare. Am dovedit că avem forţa şi priceperea să deblocăm discuţii cu privire la problematici importante pentru viitorul european şi să le punem o amprentă practică. Am dovedit alături de Reprezentanţa Permanentă şi de experţii din ministere că avem o echipă puternică şi responsabilă. Am convingerea că după acest mandat de şase luni, se va vorbi mai mult despre România ca despre o ţară cu o voce puternică şi respectată în Europa. Îmi este confirmat acest lucru la toate întâlnirile cu oficialii europeni, care ne felicită pentru reuşitele mandatului Preşedinţiei rotative”, a declarat Viorica Dăncilă la prezentarea bilanţului primelor 100 de zile de exercitare a mandatului Preşedinţiei rotative a Consiliului UE.

Ea a precizat că în această perioadă a gestionat peste 1.100 de evenimente şi reuniuni.

”Înseamnă o medie de 11 reuniuni în fiecare zi, organizate în ţară şi la Bruxelles. Acest lucru arată capacitatea noastră de a aduce la masa discuţiilor toţi actorii care au un cuvânt de spus în creionarea viitorului european”, a adăugat premierul.

De asemenea, ea a spus că s-a implicat în toate dezbaterile asupra celor mai complexe teme aflate în discuţie şi a participat activ la mai multe evenimente cu vizibilitate politică.

”A fost o perioadă extrem de densă din punct de vedere al activităţii legislative la nivel european, având în vedere că începerea campaniei pentru alegerile europene a determinat încadrarea într-un calendar bine delimitat de negocieri cu Parlamentul European. Eforturile noastre s-au concretizat în rezultate substanţiale în negocierile privind dosarele legislative active - am reuşit finalizarea unui număr de 90 de dosare legislative, acestea fiind toate confirmate în Consiliu şi în mare parte şi de Parlamentul European. De asemenea, pe durata primelor 100 zile, Preşedinţia României la Consiliului UE a condus negocierile concretizate prin adoptarea a 24 de Concluzii ale Consiliului pe diferite teme de interes la nivel european. De asemenea, am asigurat reprezentarea Consiliului UE la 6 sesiuni plenare ale Parlamentului European, participând la 33 dezbateri pe diferite tematici europene. Totodată, reprezentanţii români au co-semnat, în calitate de Preşedinţie a Consiliului UE, 22 acte legislative împreună cu Parlamentul European”, a mai punctat Dăncilă.

Ea a ţinut să salute adoptarea formală în Consiliu, la începutul acestei săptămâni, ca ultim pas al procedurii legislative, a normelor comune pentru piaţa gazelor naturale, cele privind drepturile de autor, normele referitoare la contractele de vânzări de bunuri şi contractele de furnizare de conţinut digital online, precum şi cadrul specific de funcţionare a Programului de cercetare-inovare Orizont Europa.

”Acestea sunt dosare cu un impact major în UE, extrem de complexe şi dificil de negociat, care au fost finalizate în mandatul României, prin efortul susţinut al Guvernului, echipelor de experţi coordonate de miniştri şi al Reprezentanţei Permanente a României la UE”, a spus Viorica Dăncilă.

De asemenea, premierul a precizat că România a fost implicată activ în negocierile pentru Brexit.

”Guvernul României a fost implicat activ în negocierile pentru Brexit. În mandatul nostru au fost finalizate şi adoptate formal la nivelul Consiliului 15 propuneri legislative care au rolul de a limita efectele unei retrageri fără acord a Marii Britanii.Scopul nostru este acela de a proteja cetăţenii şi mediul de afaceri. De aceea, am făcut eforturi şi am obţinut decizii în domenii cheie, precum transportul rutier şi aerian, coordonarea sistemelor de securitate socială, Erasmus +, vize, dar şi funcţionarea bugetului european pentru anul 2019”, a afirmat ea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici