Premierul Franţei: Măsurile de combatere a corupţiei şi criminalităţii vor ajuta aderării României la Schengen

Premierul francez Jean-Marc Ayrault a declarat, joi, la întrevederea cu preşedintele Traian Băsescu, de la Palatul Cotroceni, că Parisul a fost întotdeauna deschis aderării României la spaţiul Schengen, menţionând că măsurile de combatere a corupţiei şi criminalităţii vor ajuta acestui obiectiv.

308 afișări
Imaginea articolului Premierul Franţei: Măsurile de combatere a corupţiei şi criminalităţii vor ajuta aderării României la Schengen

Jean-Marc Ayrault si Traian Basescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Am avut ocazia să vorbesc despre acest subiect şi cu domnul prim-ministru (Victor Ponta - n.r.). Trebuie să vă spun că Franţa s-a dovedit întotdeauna deschisă aderării României la spaţiul Schengen şi şi-a exprimat sprijinul de mai multe ori", a afirmat premierul francez.

El a reiterat poziţia Franţei privind aderarea României la Schengen în două etape, un prim pas vizând ridicarea controalelor la punctele de frontieră de pe aeroporturi. "În opinia noastră, aderarea României la spaţiul Schengen trebuie să se facă în două etape, în primul rând prin ridicarea controalelor la frontierele aeriene. Desigur, această decizie se va lua în cele mai bune condiţii", a spus oficialul francez.

De asemenea, Jean-Marc Ayrault a arătat că o continuare a măsurilor de combatere a corupţiei şi criminalităţii ajută obiectivului României de aderare la zona Schengen.

"Cred, în plus, că trebuie evident duse în continuare toate măsurile de securizare şi protejare a acestui spaţiu, a frontierei externe a UE, deoarece avem o misiune comună din combaterea corupţiei, a criminalităţii de toate formele, iar acestea vor ajuta aderării", a mai spus Ayrault.

Preşedintele Băsescu i-a spus prim-ministrului francez că pentru România aderarea la spaţiul Schengen şi zona Euro se află între cele trei probleme cele mai urgente ale ţării.

Preşedintele Traian Băsescu afirma în urmă cu două săptămâni, într-un interviu pentru Wiener Zeitung, că se aşteaptă ca aderarea României la spaţiul Schengen să aibă loc în aprilie 2014, dar ţara noastră trebuie să îşi îndeplinească angajamentele.

"Contez pe aderarea noastră în aprilie 2014", afirma Băsescu pentru Wiener Zeitung, întrebat când va deveni România membră Schengen.

Decizia privind calendarul de aderare a României şi Bulgariei a fost amânată la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din luna martie, în urma opoziţiei Germaniei, Olandei şi Finlandei, care au arătat că aşteaptă ca Bucureştiul şi Sofia să aibă mai întâi mai multe progrese în cadrul Mecanismului de Verificare şi Cooperare în domeniul Justiţiei. Următorul raport al Comisiei Europene privind MCV pentru cele două ţări este aşteptat în luna decembrie a acestui an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici