Premierul Orban şi-a dat demisia / Iohannis a desemnat un prim-ministru interimar

  • Premierul Ludovic Orban şi-a anunţat demisia de la conducerea Guvernului, în prima zi după alegerile parlamentare, şi implicit nu va mai fi nominalizat premier.
  • Orban a avut o discuţie neoficială cu Iohannis, la Cotroceni, în timpul zilei de luni.
  • În prima declaraţie publică, după alegeri, Klaus Iohannis a spus că se cristalizează o coaliţie de centru-dreapta care să formeze Guvernul.
  • „Partidele de centru-dreapta au obţinut peste 50% dintre voturile valabil exprimate”, spune preşedintele Klaus Iohannis, în prima declaraţie după alegeri: „Pot să vă spun că acesta a fost obiectivul meu”.
  • Orban a menţionat că a demisionat pentru a facilita negocierile pentru formarea unui nou Guvern, în condiţiile în care USR-PLUS sugera că nu va accepta o continuare a guvernării Orban.
18629 afișări
Imaginea articolului Premierul Orban şi-a dat demisia / Iohannis a desemnat un prim-ministru interimar

Premierul Orban şi-a dat demisia din fucţia de premier

UPDATE 

Preşedintele României l-a desemnat ca prim-ministru interimar pe domnul Nicolae-Ionel Ciucă

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de demisia domnului Ludovic Orban din funcţia de prim-ministru al României.

În conformitate cu dispoziţiile art. 106 şi ale art. 107 alin. (3) din Constituţie, Preşedintele României l-a desemnat ca prim-ministru interimar pe domnul Nicolae-Ionel Ciucă, pentru a îndeplini atribuţiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern"

Ştire Iniţială

Ludovic Orban anunţă că a decis să îşi depună mandatul de premier.

„Am luat decizia astăzi să-mi depun mandatul de prim-ministru. Decizia are un obiectiv foarte precis - odată exprimată decizia cetăţenilor trebuie demarate negocierile pentru un nou guvern”, spune Ludovic Orban.

El spune că România are nevoie de un guvern responsabil, care să reprezinte voinţa românilor care-şi doresc modernizarea şi dezvoltarea României.

„Decizia mea vreau să arate un lucru foarte clar - nu mă cramponez de funcţia de prim-ministru, că negocierile care vor urma trebuie să ducă la un guvern format din formaţiunile politice de centru-dreapta, care susţin cu claritate orientarea euroatlantică a României şi care vor să utilizeze toate resursele pe care le va avea România la dispoziţie şi să fructifice oportunităţile pentru a putea să crească calitatea vieţii pentru fiecare dintre cetăţenii români”, adaugă Orban.

Orban a spus că, după demisia sa, Guvernul va fi condus de un membru al Cabinetului care va fi desemnat de preşedintele Iohannis.

„De asemenea, am încredere că în negocierile care vor fi declanşate de preşedintele României vocea raţiunii va triumfa”, a adăugat Orban. Acesta şi-a manifestat convingerea că în zilele care vor urma negocierile vor duce cu adevărat la un la un guvern care să aibă capacitatea de a aduce România înainte, de a face faţă provocărilor cu care se confruntă ţara şi mai ales de a pregăti relansarea economică a României după pandemie.

Ludovic Orban a mai spus că el şi colegii săi au făcut „tot ce a fost omeneşte posibil”: „Am încercat să găsim răspunsurile potrivite la toate provocările cu care se confruntă România. Pe 6 decembrie românii care au participat la vot au decis componenţa viitorului Parlament. Obiectivul pe care îl am este acela de a construi o majoritate parlamentară care să nu cuprindă PSD. Obiectivul perioadei care va urma este acela de fi implicat în negocierile pentru formarea unui guvern care să ofere românilor garanţia unei direcţii corecte pentru România şi garanţia unei capacităţi de a utiliza toate resursele şi toate oportunităţile pe care România le va avea la dispoziţie în următorii patru ani”.

Cele mai importante declaraţii LIVETEXT

  • Am luat decizia să îmi depun mandatul de prim-ministru
  • România are nevoie de un guvern responsabil
  • Decizia mea vreau să arate că nu mă cramponez de funcţie
  • Îmi închei mandatul de premier după un an şi o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă, în care românii s-au confruntat cu o pendemie şi o criză economică fără precedent
  • Plec din funcţia de premier cu conştiinţa datoriei împlinite
  • Tot ce a fost omeneşte posibil am făcut
  • Am încercat să găsim răspunsuri la toate confruntările
  • Pe 6 decembrie românii au decis componenţa viitorului Parlament
  • Obiectivul pe care îl am e de a construi o majoritate parlamentară care să nu cuprindă PSD
  • Voi fi implicat în negocierile pentru formarea unui guvern care să utilizeze toate resursele şi oportunităţile
  • După demisia mea, Guvernul va fi condus de un membru al cabinetului care va fi desemnat de preşedintele României
  • Demisia mea vreau să arate limpede: nu mă crampone de nicio funcţie, nu pun condiţii

Decizia vine după rezultatul PNL de la alegerile parlamentare de duminică şi după întâlnirea lui Orban cu preşedintele Iohannis de luni.

CITEŞTE ŞI Ludovic Orban, două mandate, 1 demitere şi o demisie. Bilanţul liberalului care a condus Guvernul timp de un an

Iohannis, înaintea demisiei: Partidele de centru-dreapta au obţinut peste 50% dintre voturile valabil exprimate

Klaus Iohannis a făcut, luni seara, prima declaraţie după rezultatul alegerilor şi după ce a susţinut făţiş PNL în timpul campaniei electorale.

Preşedintele a afirmat că trebuie să fim foarte sinceri: participarea la vot a fost redusă şi „este foarte clar că sunt mulţi români care fie nu au primit suficientă informaţie despre aceste alegeri, fie sunt nemulţumiţi de mine, de partide, de întreagă clasa politică sau de anumite măsuri luate. Eu văd aceste lucruri şi este important ca noi toţi politicienii să vedem aceste lucruri, să le analizăm şi să venim în întâmpinarea românilor care nu au mers la vot”.

Potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, rezultatele alegerilor arată că nu există un câştigător clar.

„Dacă ne uităm pe rezultatele care momentan se numesc provizorii, vedem că PNL în 2016 obţinuse 20%, acum 25%, deci o creştere clară. USR - între timp împreună cu PLUS - a obţinuit în 2016 5%, între timp au crescut la 15%. PSD care obţinuse în 2016 45 % a scăzut dramatic la 29%. Este deci clar, dacă adunăm aceste rezultate, că partidele de centru dreapta au obţinut peste 50% dintre voturile valabil exprimate şi pot să va spun că acesta a fost obiectivul meu”, a declarat Iohannis.

El a spus că a avut acest obiectiv a trebuit să se exprime „un pic mai des în public”, justificând în trecere apariţiile sale curente din campania electorală. 

LIVETEXT cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Iohannis.
 
  • Alegerile s-au terminat şi pot să trag primele concluzii
  • Mulţumesc tuturor celor care au votat. Vă garantez că fiecare vot va fi luat în considerare şi contează
  • Participarea la vot a fost redusă şi este foarte clar că sunt mulţi români care fie nu au primit suficiente informaţii fie sunt nemulţumiţi de mine, de partide, de întreaga clasă politică
  • Eu văd aceste lucruri. Aceste motive trebuie elucidate şi sunt foarte hotărât să analizăm toate aceste chestiuni
  • Rezultatele alegerilor arată că nu există un câştigător clar
  • PNL în 2016 obţinuse 20% , acum are 25%, o creştere clară
  • USR a obţinut în 2016 8%, a crescut la 15%
  • PSD avea în 2016 45% a scăzut dramatic la 29%
  • Este deci clară, dacă adunăm aceste rezultate, că partidele de centru-dreapta au obţinut peste 50% din voturi
  • Acesta a fost obiectivul meu şi din acest motiv a trebuit să mă exprim un pic mai des în public
  • PSD poate în fine după un ciclu între de alegeri să rămână în afara deciziei politice
  • Se cristalizează rapid o coaliţie de centru-dreapta care va putea propune un guvern de coaliţie
  • Peste câteva zile voi convoca consultări pentru a găsi cea mai bună soluţie pentru România
  • Noul guvern care va fi format va gesitona măsurile necesare în pandemie, va prezenta urgent măsuri de reformă mult aşteptate, va gestiona campania de vaccinare şi în cel mai scurt timp va prezenta un proiect de buget

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici