Premierul Republicii Moldova, în vizită la Bucureşti. Pavel Filip: Poate e guvernul ultimei şanse pentru această clasă politică. Cioloş: Înainte de a livra R.Moldova prima tranşă din acordul de împrumut, dorim măsuri concrete de reformă

Premierul moldovean, Pavel Filip, prezent, marţi, într-o vizită la Bucureşti, s-a întâlnit dimineaţă cu premierul României, Dacian Cioloş, după care a avut o întrevedere, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis.

4192 afișări
Imaginea articolului Premierul Republicii Moldova, în vizită la Bucureşti. Pavel Filip: Poate e guvernul ultimei şanse pentru această clasă politică. Cioloş: Înainte de a livra R.Moldova prima tranşă din acordul de împrumut, dorim măsuri concrete de reformă

Premierul Republicii Moldova, în vizită la Bucureşti. Pavel Filip: Poate e guvernul ultimei şanse pentru această clasă politică. Cioloş: Înainte de a livra R.Moldova prima tranşă din acordul de împrumut, dorim măsuri concrete de reformă (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

UPDATE 13:02 - Pavel Filip, la Cotroceni: Poate este guvernul ultimei şanse pentru această clasă politică

Premierul moldovean, Pavel Filip, a declarat marţi la Palatul Cotroceni, în timpul întrevederii cu preşedintele Klaus Iohannis, că guvernul pe care îl conduce este probabil ultima şansă pentru clasa politică de la Chişinău.

"V-am zis şi cu alte ocazii că poate este guvernul ultimei şanse pentru această clasă politică pentru că ea se face vinovată de situaţia în care s-a pomenit Republica Moldova acum. Am vrut să auziţi acest lucru de la mine şi vă mulţumesc încă o dată pentru că aţi acceptat să avem această întâlnire pentru a vă convinge că suntem determinaţi să livrăm rezultate. Nu ne vom axa pe populisme pentru că nu aici sunt rezultatele pe care le aşteaptă cetăţenii. Vom fi axaţi pe acţiuni, aşa cum am spus", i-a spus Filip lui Iohannis.

Noul premier i-a mulţumit preşedintelui României că l-a primit la Cotroceni la scurt timp de la învestirea în funcţie, lucru care simbilizează relaţiile strânse dintre România şi Republica Moldova.

"Vreau să încep prin a vă mulţumi pentru că aţi acceptat foarte repede să avem această întâlnire, chiar la câteva zile după inaugurarea Guvernului de la Chişinău. Este un semnal că Republica Moldova este alături de România sau mai bine zis România rămâne alături de Republica Moldova", a spus Filip.

Premierul a mai spus că Republica Moldova se confruntă cu mai multe crize, nu doar cu una fianciară, ci şi socială şi politică şi că are nevoie de stabilizare, iar Cabinetul său este conştient de perioada dificilă în care şi-au asumat actul de guvernare.

"Vedem şi cunoaştem această criză, nu doar financiară, dar şi una socială, economică, dar şi politică. Ştim că Republica Moldova are nevoie de stabilizare astăzi pe toate aceste dimensiuni. Pornind de la acest fapt, suntem determinaţi să muncim zi şi noapte la Guvern pentru a livra rezultate în final", a spus Filip.

"Spuneam astăzi că niciodată până acum nu am simţit în profunzime puterea expresiei <<Prietenul bun la nevoie se cunoaşte>>. De fapt aici este prima mea vizită pentru că contăm foarte mult pe sprijinul dumneavoastră", a mai spus Filip, iar preşedintele Iohannis a spus: "Aşa va fi!"

UPDATE 13:00 - Iohannis către Filip: România este clar alături de Republica Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la începutul întrevederii cu premierul moldovean, Pavel Filip, că România este clar alături de Republica Moldova şi sprijină parcursul său european.

"România este clar alături de Republica Moldova. Noi dorim să vă sprijinim în parcursul european şi am convingerea că împreună vom găsi cele mai bune abordări", i-a spus preşedintele premierului moldovean.

Preşedintele a mai spus că se bucură că poate să îl primească la Palatul Cotroceni la puţin timp de la învestirea în funcţie.

"După puţin timp de la învestire v-aţi decis să faceţi o vizită la Bucureşti. Eu mă bucur că vă pot primi la Cotroceni. Este, după părerea mea, un semn că doriţi să continuaţi relaţia de apropiere între Republica Moldova şi România. Acest lucru mă bucură foarte mult", a declarat Iohannis.

Iohannis a mai spus că mandatul este unul greu, într-o perioadă dificilă, care poate fi ''foarte frumos'', având în vedere "o mare şansă" pe care o are Filip de a reda Republici Moldova stabilitatea politică, financiară.

"Dumneavoastră domnule prim-ministru şi dumneavoastră viceprim-miniştri, miniştri aţi preluat un mandat greu, într-o perioadă dificilă, dar eu cred că acest mandat greu poate să fie şi foarte frumos. Aveţi o mare şansă ca prin reforme ferme şi duse până la capăt să redaţi Republicii Moldova stabilitate politică, economică, financiară şi în definitiv să redaţi cetăţenilor Moldovei sentimentul de siguranţă şi că există un Guvern care se ocupă de problemele Moldovei şi ale moldovenilor", a spus Klaus Iohannis. 

UPDATE 12:10 -  Întâlnirea de la Guvern a premierului României cu Pavel Filip s-a încheiat. Reprezentantul Republicii Moldova se îndreaptă spre Cotroceni pentru o întrevedere cu Klaus Iohannis

Premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi, după întâlnirea cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, că România condiţionează acordarea primei tranşe din acordul de asistenţă financiară rambursabilă de un set de măsuri concrete de reformă pe care Guvernul de la Chişinău trebuie să le ia.

''Înainte de a livra prima tranşă, ne dorim măsuri concrete care să demonstreze dorinţa de reformă'', a spus Cioloş, precizând că lista acestor reforme va fi înaintată guvernului moldovean până la sfârşitul acestei săptămâni.

Premierul român a precizat că această primă tranşă din Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău, la 7 octombrie 2015, se ridică la 60 de milioane de euro. Livrarea depinde de ratificarea acordului în Parlament, a adăugat Cioloş, arătând că a avut o discuţie pe această temă cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Totodată, acordarea acestei prime tranşe va depinde şi de rezultatele primei vizite a FMI la Chişinău, a subliniat primul-ministru român. Cioloş a arătat că a discutat acest subiect şi cu comisarul penru Vecinătate, Johannes Hahn, care a are o abordare similară.

În prima fază însă, România îşi propune să acorde Republicii Moldova un sprijin de urgenţă pentru cetăţenii cei mai nevoiaşi, constând în principal în produse de primă necesitate, a declarat Cioloş.

''Pornind de la nişte angajamente clare de reformă pe care sperăm să le vedem din partea Guvernului Republicii Moldova nu doar declarativ, ci şi faptic, Guvernul României este gata în aceste condiţii să sprijine Republica Moldova pe parcursul europen şi să sprijine acest program de reformă. Stabilitatea politică în Republica Moldova este importantă nu doar pentru Republica Moldova, ci şi pentru securitatea regiunii şi pentru România", a subliniat Cioloş.

El a spus că această vizită a contribuit la o mai bună înţelegere a situaţiei dificile prin care trece Republica Moldova şi a insistat asupra faptului că moldovenii au aşteptări şi nemulţumiri ''justificate'', iar Guvernul de la Chişinău trebuie să poarte un ''dialog intens'' cu societatea civilă care vrea un parcurs european.

''Credibilitatea majorităţii parlamentare care susţine guvernul de la Chişinău depinde în mod clar de capacitatea de a lua decizii, de a lua măsuri pentru a implementa reforme care sunt aşteptate în primul rând de cetăţenii din Republica Moldova, dar şi de România ca ţară vecină, parteneră, şi din semnalele pe care le am, sunt aşteptate şi de partenerii europeni şi euro-atlantici. Încurajăm Guvernul să ţină legătura cu reprezentanţii societăţii civile, să asculte doleanţele şi aşteptările legitime care merg în direcţia menţinerii parcursului european al Republicii Moldova", a afirmat şeful Executivului de la Bucureşti.

El a arătat că România doreşte să-şi coordoneze sprijinul financiar şi cu Comisia Europeană şi cu FMI, acesta urmând să funcţioneze ca ''un pod'' între momentul de faţă şi momentul în care Republica Moldova va fi în măsură să semneze un acord cu FMI.

Potrivit lui Cioloş, ''în o a treia etapă, în măsura în care Guvernul demonstrează că se angajează la reforme structurale care să asigure un parcurs european, suntem pregătiţi să venim şi cu alte programe de acţiuni şi de sprijin în această direcţie''.

Cioloş şi Pavel Filip au avut, anterior întrevederii de la Palatul Victoria, o discuţie informală la o vilă de protocol, potrivit unor surse oficiale.

Noul premier al Republicii Moldova, Pavel Filip, face marţi o vizită la Bucureşti, urmând să se întâlnească atât cu preşedintele Klaus Iohannis, cât şi cu premierul Dacian Cioloş. 

Potrivit programului premierului Dacian Cioloş dat publicităţii de către Executiv, cei doi prim-miniştri se vor întâlni la ora 10.00. Două ore mai târziu preşedintele României, Klaus Iohannis, îl va primi pe oficialul moldovean la Palatul Cotroceni.

Partea română nu a oferit detalii despre agenda convorbirilor, aceasta fiind anunţată însă de Guvernul de la Chişinău.

"Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, şi omologul său român, Dacian Cioloş, au convenit în cadrul unei convorbiri telefonice să se întâlnească marţi, 26 ianuarie, la Bucureşti, pentru a discuta pe marginea chestiunilor actuale de pe agenda relaţiilor bilaterale moldo-române, precum şi a acţiunilor ce urmează a fi întreprinse de către cele două guverne în vederea impulsionării procesului de implementare a iniţiativelor şi proiectelor convenite între Chişinău şi Bucureşti. Cei doi premieri vor discuta, de asemenea, despre agenda de reforme stabilită în Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană", a anunţat, sâmbătă seara, Biroul de presă al Guvernului Republicii Moldova.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare, la începutul lunii noiembrie 2015, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi R.Moldova, considerând că promulgarea nu este oportună câtă vreme nu există certitudinea continuării procesului de reforme.

Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău, la 7 octombrie 2015, vizează ratificarea unui acord de asistenţă financiară rambursabilă în sumă de până la 150 de milioane de euro din disponibilităţile rezultate din procesul de privatizare, înregistrate în soldul contului curent în valută deschis la Banca Naţională a României. Asistenţa financiară rambursabilă este acordată Republicii Moldova pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei de stat. Împrumutul se acordă în maximum trei tranşe, iar scadenţa fiecăreia dintre acestea este de maximum 5 ani.

Parlamentul moldovean a aprobat miercurea trecută Guvernul condus de Pavel Filip, un vicepreşedinte al Partidului Democrat, aflat la putere, însă votul a fost urmat de proteste violente la sediul Legislativului. Membrii noului Guvern au depus jurământul, în cursul nopţii de miercuri spre joi, la sediul Preşedinţiei.

Zeci de mii de oameni au participat, duminică, la manifestaţii în centrul Chişinăului, contestând Guvernul Pavel Filip şi cerând organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici