Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei: Pragul de 50% nu e recomandat de Comisia de la Veneţia, dar Comisia Europeană l-a considerat oportun

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, a declarat joi că pragul de 50% pentru validarea referendumului nu este recomandat de Comisia de la Veneţia, însă pentru România a fost considerată inoportună de către Comisia Europeană schimbarea în grabă a acestuia.

1365 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei: Pragul de 50% nu e recomandat de Comisia de la Veneţia, dar Comisia Europeană l-a considerat oportun

Jean-Claude Mignon (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Într-adevăr, Comisia de la Veneţia nu recomandă acest prag de 50% pentru validarea unui referendum. Însă, din câte am înţeleles, Uniunea Europeană, prin preşedintele Barroso, care l-a primit pe premierul român, a considerat inoportună schimbarea în grabă a acestui prag pentru referendumul din România, cu câteva zile înainte de desfăşurarea scrutinului", a declarat Mignon, care este membru al Partidului Popular European (PPE).

De asemenea, el a arătat că, în întâlnirea pe care delegaţia APCE a avut-o cu preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, nu s-a discutat despre acest prag pentru referendum.

"Preşedintele Curţii Constituţionale ne-a spus că nu a reţinut violări grave ale Constituţiei de către preşedintele României, care să justifice un aviz de aprobare a suspendării acestuia. Deci eu iau notă de acest lucru, că sunt parlamentarii, care, bazându-se pe legitimitatea şi suveranitatea pe care o au acordată de cetăţeni şi în funcţie de opiniile lor politice, au decis suspendarea preşedintelui. Repet, eu nu am auzit Curtea care să spună clar că au existat violări grave ale Constituţiei", a spus Mignon, într-o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului.

El a arătat că a remarcat mai multe lacune în privinţa Constituţiei României, iar aceasta ar trebui revizuită, însă nu e singura ţară cu probleme privind formularea Constituţiei. "Constituţia României este un document relativ recent, care datează din 1991, deci poate fi supus îmbunătăţirilor şi istoria care s-a scris din 1990 încoace arată acest lucru. Experienţa dobândită de către conducătorii români în această perioadă ar putea fi folosită pentru a transforma această constituţie într-un document cât mai pertinent", a mai spus Mignon.

Acesta a condus o delegaţie a APCE într-o vizită de informare la Bucureşti, în program având întâlniri cu preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, preşedintele interimar al Senatului, Petru Filip, preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, preşedintele interimar Crin Antonescu, premierul Victor Ponta.

Totodată, reprezentanţii APCE s-au întâlnit joi cu preşedintele suspendat Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici