Preşedintele Băsescu şi premierul Ponta, la Carei, la ceremoniile de Ziua Armatei/ Băsescu: Misiunile Armatei au fost întotdeauna în deplin acord cu interesele naţiunii române

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, alături de mai mulţi miniştri, participă, sâmbătă, la Carei, la manifestările de Ziua Armatei Române, la sosirea la ceremonie preşedintele dând mâna doar cu reprezentanţii Armatei, dar nu şi cu premierul şi cu membrii Guvernului.

1444 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Băsescu şi premierul Ponta, la Carei, la ceremoniile de Ziua Armatei/ Băsescu: Misiunile Armatei au fost întotdeauna în deplin acord cu interesele naţiunii române

Preşedintele Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

UPDATE Băsescu: Misiunile Armatei au fost întotdeauna în deplin acord cu interesele naţiunii române

"Ziua Armatei înseamnă jertfa a peste 800.000 de militari români, militari care au căzut la datorie, militari dispăruţi în cel de-al doilea război mondial sau militari răniţi în cel de-al doilea război mondial. Dar Ziua Armatei ne trimite cu gândul şi la războiul de independenţă din 1877 şi la primul război mondial, unde aceeaşi armată, care prin tradiţie a apărat interesele poporului român, şi-făcut datoria", a declarat Traian Băsescu, la Carei, la manifestările de Ziua Armatei Române.

Şeful statului a precizat că a avut "un sentiment profund de mândrie şi recunoştinţă" în vizitele oficiale, când a mers la cimitirele militarilor români.

"Fie că sunt cele din Ungaria, cele din Cehia, cele din Slovacia, sunt locuri în care Armata Română şi-a dat jertfa de sânge nu numai pentru propriul teritoriu al naţiunii române, dar şi pentru libertatea Europei", a spus el.

Traian Băsescu s-a referit şi la misiunile Armatei din istoria recentă, legată şi de mandatul său de zece ani ca preşedinte.

"Aş vrea astăzi, aici, să mulţumesc Armatei Române pentru modul în care şi-a făcut datoria în Irak, în Afganistan, în Balcani, în Kosovo în mod deosebit, dar şi în misiunile pe care le-am îndepliunit în Africa. Au fost momente de după începutul democraţiei, de la 1989 încoace, momente în care Armata Română şi-a dovedit capacitatea de a apăra interesele statului român şi dincolo de frontierele ţării", a afirmat preşedintele.

Băsescu a subliniat că Armata Română are misiunea de a apăra şi teritoriul dobândit în Marea Neagră în urma Procesului de la Haga.

"O nouă misiune apărută pentru Armata Română în ultimii zece ani este apărarea şi conservarea teritoriului dobândit prin procesul de la Haga, în Marea Neagră. Flota de război a României, trupele terestre situate în Dobrogea au obligaţia şi misiunea să apere aceşti peste 10.000 de kilometri pătraţi dobândiţi în Marea Neagră şi care înseamnă resurse uriaşe pentru sistemul energetic naţional", a spus Traian Băsescu.

El a mai afirmat că misiunile Armatei Române au fost întotdeauna într-un deplin acord cu interesele ţării.

"Misiunile Armatei Române au fost întotdeauna într-un deplin acord cu interesele naţiunii române, cu interesele ţării, iar astăzi, la zi de sărbătoare, permiteţi-mi, în calitate de comandant al Armatei, să mulţumesc Armatei Române nu numai pentru ce a făcut în istorie, dar şi pentru modul în care şi-a îndeplinit misiunile în cei zece de ani de mandat pe care i-am avut ca preşedinte al României. La mulţi ani, Armată Română! Comandantul Armatei vă mulţumeşte", a declarat preşedintele Traian Băsescu, în încheierea discursului său.

UPDATE La ceremoniile de la Carei organizate de Ziua Armatei au ajuns, în jurul orei 11.00, premierul Victor Ponta, împreună cu mai mulţi miniştri, între care vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Apărării, Mircea Duşă, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, Nicolae Bănicioiu.

Ulterior, la ceremonie, care a început la ora 11.00, a ajuns şi preşedintele Traian Băsescu. Acesta a mers şi a dat mâna cu autorităţile locale prezente şi cu reprezentanţii Armatei, care i-au prezentat onorul, dar nu şi cu premierul Victor Ponta şi cu membrii Guvernului.

Prezenţa premierului la evenimentele de la Carei era cunoscută de la jumătatea acestei săptămâni, în timp ce şeful statului şi-a anunţat participarea la eveniment sâmbătă, cu puţin timp înainte de începerea manifestărilor.

Aceasta este prima participare comună a preşedintelui şi a premierului la un eveniment, de la debutul campaniei electorale.

Manifestările de la Carei se desfăşoară la Monumentul Ostaşului Român.

Sâmbătă se împlinesc 70 de ani de la momentul din 25 octombrie 1944, de la Carei, care a reprezentat ultima victorie a Armatei Române în lupta cu trupele ungaro-germane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici