Preşedintele Băsescu va participa la funeraliile fostului lider ceh Vaclav Havel

Preşedintele Traian Băsescu va participa, vineri, la funeraliile fostului preşedinte al Cehiei Vaclav Havel, a informat, pentru MEDIAFAX, Administraţia Prezidenţială.

172 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Băsescu va participa la funeraliile fostului lider ceh Vaclav Havel

Preşedintele Băsescu va participa la funeraliile fostului lider ceh Vaclav Havel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Funeraliile fostului preşedinte ceh Vaclav Havel vor avea loc vineri şi vor include o ceremonie în Catedrala Saint-Guy din Praga, anunţă purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei cehe, Radim Ochvat, citat de AFP.

"Ceremonia va avea loc vineri, 23 decembrie, la ora 12.00 (13.00, ora României), în Catedrala Saint-Guy", a declarat Ochvat.

Vaclav Havel probabil va fi înhumat în cavoul familiei, în cimitirul Vinohrady din Praga.

"Guvernul ceh a decretat doliu în zilele de 21, 22 şi 23 decembrie în memoria primului preşedinte al Cehiei, Vaclav Havel", a anunţat premierul Petr Necas.

"Guvernul invită toţi cetăţenii Republicii Cehe să îi aducă un omagiu lui Vaclav Havel printr-un minut de reculegere, vineri la prânz (13.00, ora României)", a adăugat primul-ministru.

Preşedintele Băsescu a declarat, luni, după ce a semnat în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Cehiei, că fostul lider ceh nu are echivalent în Europa de Est şi a menţionat că moartea acestuia vine "exact la cinci ani" după ce a citit în Parlament raportul pentru condamnarea comunismului.

Şeful statului a semnat, luni, în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Cehiei în memoria lui Vaclav Havel.

"Încetarea din viaţă a lui Vaclav Havel este o pierdere pentru toţi şi un moment de reflecţie. Nu există cineva care să-i fie echivalent în Europa de Est, chiar dacă am avut şi un Walesa", a spus preşedintele.

Traian Băsescu a adăugat că politicienii care i-au urmat lui Havel au utilizat ideile acestuia. "Cei care i-am urmat ca politicieni în regiune i-am utilizat adesea idei şi abordări pe care Havel le-a avut despre regimul comunist", a spus preşedintele.

Totodată, şeful statului a ţinut să remarce că moartea lui Vaclav Havel vine exact la cinci ani de la momentul în care a citit în Parlament raportul de condamnare a comunismului.

"Parcă a fost o coincidenţă, totuşi. Exact la cinci ani după ce în Parlament am citit raportul pentru condamnarea comunismului s-a produs încetarea din viaţă a lui Havel. Aş spune că acest raport reprezintă, dacă vreţi, o mică părticică din ce a făcut Havel pentru această parte a lumii şi numai, pentru Europa toată şi, implicit, pentru democratizarea planetei. Pentru că, odată cu ideile lui, consolidate prin Solidaritatea, ideile lui materializate până la urmă şi prin reunificarea Germaniei şi încetarea Războiului Rece, toată lumea a devenit mai sigură. Cel puţin noi, cei din Europa de Est, îi datorăm mult lui Vaclav Havel", a mai spus preşedintele.

El a semnat în cartea de condoleanţe vizibil emoţionat, însă, fiind întrebat de reporteri în legătură cu acest lucru, şeful statului a negat că ar fi lăcrimat şi a spus râzând: "Nu mai puneţi iar pe prima pagină că a lăcrimat preşedintele".

Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a decedat, duminică dimineaţă, la vârsta de 75 de ani.

Artizan al "Revoluţiei de catifea" anticomuniste din 1989 şi preşedinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din 1989 până în 2003, el a murit în somn, a afirmat purtătoarea sa de cuvânt, Sabina Tancevova.

Havel, a cărui viaţă publică a fost afectată de mai multe probleme de sănătate, a fost spitalizat pentru scurt timp la 8 martie din cauza unei inflamaţii a căilor respiratorii.

O pneumonie tratată în mod necorespunzător în închisoare, la începutul anilor '80, şi un cancer pulmonar i-au creat numeroase probleme de sănătate lui Vaclav Havel.

Havel, care a fost fumător înrăit, a fost operat în decembrie 1996 de cancer la plămânul drept. În afară de o bronşită cronică, el avea frecvent probleme cardiace.

În 1998, el a fost în pericol de moarte de două ori: în aprilie, când a fost supus în ultimă instanţă unei intervenţii chirurgicale în Austria în urma unei perforări a intestinului, apoi în august, din cauza unei crize cardiace.

În ianuarie 2009 el a petrecut două săptămâni la terapie intensivă la Praga pentru o inflamaţie pulmonară, în timp ce în mai 2010 a fost spitalizat în Statele Unite din cauza unor probleme cardiace.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici