Preşedintele bulgar: Cele mai fericite popoare nu au nicio picătură de petrol, au stat de drept

Preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev, a declarat, joi, la Ruse, că cele mai fericite popoare din lume nu au nicio picătură de petrol, dar au stat de drept şi instituţii funcţionale, apreciind că în Bulgaria se vede "o dorinţă politică de reformă".

470 afișări
Imaginea articolului Preşedintele bulgar: Cele mai fericite popoare nu au nicio picătură de petrol, au stat de drept

Preşedintele bulgar: Cele mai fericite popoare nu au nicio picătură de petrol, au stat de drept (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În lume există doar două tipuri de state bogate: unele care au gaz şi petrol şi altele care au instituţii funcţionale şi unde statul de drept e garantat. Noi bulgarii nu avem petrol şi gaze, de aceea, dacă dorim să fim bogaţi, va trebui să garantăm suveranitatea legilor şi a instituţiilor care garantează că legea e egală pentru toţi (...) Cele mai fericite popoare din lume nu au nicio picătură de petrol dar sunt atât de dezvoltate şi de moderne pentru că acolo există stat de drept şi instituţii funcţionale", a afirmat preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, în cadrul unui dialog cu cetăţeni români şi bulgari, la care au participat şi prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Şeful statului bulgar a precizat că ţara sa a realizat destul de multe în ultimii 25 de ani, dar se află acolo unde ar dori cetăţenii. "Soluţia e foarte simplă: superioritatea legilor, statul de drept şi instituţii funcţionale", a spus Plevneliev, adăugând că se vede "o dorinţă politică de reformă" în Bulgaria.

La rândul său, ministrul român al Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că România are petrol şi gaze, iar de câţiva ani "încearcă să construiască reguli pentru toată lumea". "Fără a avea reguli pentru toată lumea, e foarte dificil să avem bunăstare pentru toată lumea. Vrem să fim într-o Europă unită, vrem să fim într-o Europă liberă, vrem să fim într-un spaţiu de securitate, dar vrem fiecare dintre noi să avem şi bunăstare în aşa fel încât să ne bucurăm de copiii, să ne bucurăm de părinţii noştri, să ne bucurăm, de ce nu, de prietenii şi de vecinii noştri", a spus Cazanciuc.

Oficialul român a mai spus că oraşele Giurgiu şi Ruse oferă un exemplu de prietenie, "chiar dacă uneori podurile mai au nevoie de investiţii", subliniind că România şi Bulgaria au "un cuvânt important de spus la frontiera UE".

Comisia Europeană a organizat, joi, la Ruse, o întâlnire cu aproximativ 750 de cetăţeni români şi bulgari, tema discuţiilor fiind legată de statul de drept, spaţiul Schengen, integrarea romilor, moneda unică sau fondurile europene.

La dialogul cu cetăţenii au fost prezenţi, printre alţii, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, vicepreşedintele PE Ioan-Mircea Paşcu, Simona Maya Teodoroiu, judecător la Curtea Constituţională, Angela Filote, şefa Reprezentanţei CE în România, şi Dan Petre, director general al Institutului Diplomatic Român.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici