Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea spune că Parlamentul va reexamina Acordul de împrumut pentru Republica Moldova cu prioritate

Toate grupurile politice, în special PSD şi PNL, sunt canalizate să livreze acordul privitor la împrumutul de 150 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova "în haina constituţională cerută de preşedinte", a delcarat marţi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

301 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea spune că Parlamentul va reexamina Acordul de împrumut pentru Republica Moldova cu prioritate

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea spune că Parlamentul va reexamina Acordul de împrumut pentru Republica Moldova cu prioritate (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

"Din perspectiva Parlamentului României, noi avem acest document cadru, angajament între cele două guverne, o sumă de 150 de milioane de euro. El a fost retrimis de către preşedinte. (...) Noi suntem, toate grupurile politice parlamentare, în special PSD şi PNL, suntem în acest moment canalizaţi să putem să-l livrăm înapoi în haina constituţională cerută de preşedinte pentru a fi promulgat", a declarat Zgonea, în timpul întrevederii cu premierul moldovean, Pavel Filip.

Zgonea l-a asigurat pe Filip că guvernul său are sprijinul Parlamentului de la Bucureşti cât timp proiectul de reformă "propus Parlamentului Republicii Moldova" se înscrie în angajamentele Chişinăului faţă de România şi Uniunea Europeană.

"Există o dorinţă a societăţii Republicii Moldova de a se îndrepta către Uniunea Europeană, aparţineţi de această familie, dar trebuie să începeţi să faceţi modificări structurale în cadrul societăţii care să genereze încredere electoratului în Guvern, că drumul pe care dumneavoastră aţi decis este un drum care, la fiecare staţie, există mai multă prosperitate pentru cei care sunt Republica Moldova", a mai spus Zgonea.

De asemenea, preşedintele Camerei Deputaţilor a declarat că se bucură foarte mult că prima vizită a noului premier este în România şi că perioada de instabilitate din Republica Moldova s-a încheiat.

"Mă bucur că această perioadă de instabilitate s-a încheiat, am mare încredere în guvernul dumneavoastră şi într-o stabilitate la nivelul Parlamentului Republicii Moldova care să poată să vă acorde instrumentele necesare trecerii peste această perioadă delicată şi eliminării infractorilor care sunt încă în societatea dumneavoastră", a mai spus Zgonea.

La rândul său, Pavel Filip a amintit de tensiunile din Parlamentul de la Chişinău când a fost votat Guvernul şi a precizat că este important că noii miniştri şi-au preluat repede atribuţiile.

"Aţi văzut cu toţii că a fost foarte tensionat în Parlament, dar asta e politica, cu opoziţia formaţiunii socialiste a fost foarte tensionat în Parlament. Asta e politica, cu opoziţia formaţiunii socialiste care a blocat tribuna Parlamentului cu fluerături. Am fi dorit altfel, dar până la urmă a fost important că este Guvernul inaugurat. Am insistat foate mult, chiar dacă am avut de suportat şi critici ca să depunem imediat şi jurământul la preşedintele ţării, astfel încât miniştrii să-şi ia cât mai repede atribuţiile. Dacă aţi văzut, în zilele următoare, chiar şi protestele au fost mult mai paşnice şi structurile de forţă au reuşit să menţină ordinea publică. Aplecăm urechea şi suntem într-un dialog permanent cu protestatarii", a spus Filip.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare, la începutul lunii noiembrie 2015, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi R.Moldova, considerând că promulgarea nu este oportună câtă vreme nu există certitudinea continuării procesului de reforme.

Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău, la 7 octombrie 2015, vizează ratificarea unui acord de asistenţă financiară rambursabilă în sumă de până la 150 de milioane de euro din disponibilităţile rezultate din procesul de privatizare, înregistrate în soldul contului curent în valută deschis la Banca Naţională a României. Asistenţa financiară rambursabilă este acordată Republicii Moldova pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei de stat. Împrumutul se acordă în maximum trei tranşe, iar scadenţa fiecăreia dintre acestea este de maximum 5 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici