Preşedintele CJ Covasna neagă declaraţiile privind ieşirea în stradă în primă fază fără arme

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, neagă declaraţiile legate de nesupunerea civică prin ieşirea în stradă "în prima fază fără arme", susţinând că "nici măcar în glumă" nu a folosit şi că nu i-a trecut prin cap să folosească astfel de "sintagme".

1685 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CJ Covasna neagă declaraţiile privind ieşirea în stradă în primă fază fără arme

Preşedintele CJ Covasna neagă declaraţiile privind ieşirea în stradă în primă fază fără arme (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Preşedintele CJ Covasna a reiterat ideea că UDMR Covasna se va folosi de toate mijloacele politice şi de nesupunere civică de a lupta împotriva desfiinţării Ţinutului Secuiesc.

El a subliniat că nici măcar în glumă nu a folosit şi nici nu le-ar trece prin cap, nici lui, nici altor membri UDMR să folosească sintagme de genul că "în prima fază UDMR va ieşi în stradă paşnic, fară arme, aşa cum a dovedit în ultimii 20 de ani că ştie să o facă".

Şeful udemerist al CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat, marţi, pentru "Gândul", că UDMR şi bisericile maghiare se pregătesc de "nesupunere civică" dacă Traian Băsescu şi PDL nu vor fi de acord cu Ţinutul Secuiesc, el precizând: "În prima fază ieşim în stradă paşnic, fără arme".

UDMR doreşte, la o eventuală reîmpărţire administrativ-teritorială a ţării, înfiinţarea Ţinutului Secuiesc (judeţele Covasna, Harghita, Mureş) şi a Partium-ului (judeţele Bihor, Satu Mare, Sălaj) ca "regiuni cu statut special de autonomie, după modelul Tirolului de Sud, singura soluţie acceptabilă pentru UDMR", notează "Gândul".

"Noi sperăm să se poată rezolva pe plan politic această problemă a transformării actualelor regiuni de dezvoltare în judeţe, care e inadmisibilă din punctul nostru de vedere. Pentru noi singura variantă admisibilă e ca judeţele Covasna, Harghita şi Mureş să fie într-o singură regiune, Ţinutul Secuiesc, iar Satu Mare, Bihor şi Sălajul să aibă, tot aşa, o entitate separată, Partium, pentru că şi acolo e o comunitate maghiară aparte, cu o situaţie aparte. Dacă nu se poate rezolva pe plan politic, vom fi nevoiţi să recurgem la nesupunere civică, am discutat deja cu conducerea UDMR, cu conducătorii bisericilor maghiare, cu autorităţile administraţiilor locale şi cu reprezentanţii societăţii civile. Mai exact, asta înseamnă că, în prima fază, vom ieşi în stradă paşnic, fară arme, cum am dovedit în ultimii 20 de ani că ştim să facem. Apoi, dacă nu se se rezolvă nici aşa, o să vedem...", ne-a declarat Tamas Sandor.

Vineri, UDMR Covasna susţinea că singura variantă acceptabilă pentru filială este ca Ţinutul Secuiesc să formeze o regiune cu statut special, după modelul Tirolului de Sud, şi spunea că se va folosi "de toate mijloacele politice şi de nesupunere civică" pentru a împiedica "desfiinţarea" Ţinutului.

Consiliul Permanent al UDMR Covasna a formulat, vineri, în urma unor consultări cu reprezentanţii conducerii centrale a Uniunii, cu conducerea bisericilor, cu reprezentanţii organizaţiilor de tineret şi ai societăţii civile, o declaraţie în care se precizează că propunerea privind reorganizarea administrativă a României iniţiată de PDL este inacceptabilă.

"Suntem conştienţi de faptul că în România este necesară reforma administrativă, dar aceasta trebuie precedată de negocieri şi o largă consultare a societăţii", se arăta în declaraţia UDMR Covasna.

În documentul citat se menţionează că UDMR a depus propriul proiect de reorganizare administrativă a teritoriului, care propune reîmpărţirea luând în considerare particularităţile istorice, culturale, economice şi sociale.

"Nu putem accepta proiectul propus de Partidul Democrat Liberal întrucât aceasta ar duce, practic, la asimilarea judeţelor cu populaţie preponderent maghiară. Singura variantă acceptabilă pentru Organizaţia Teritorială Trei Scaune a UDMR (UDMR Covasna - n.r.) este ca Ţinutul Secuiesc să formeze o regiune cu statut special, după modelul regiunii Tirolul de Sud, şi de asemenea judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj să facă parte din aceeaşi entitate administrativă", se arăta în documentul citat.

În continuare, UDMR Covasna menţiona că în memoria maghiarilor din Ţinutul Secuiesc este vie încercarea regimului comunist din anul 1968 de a "desfiinţa" Ţinutul Secuiesc.

"Aşa cum şi atunci am împiedicat acest lucru, şi acum suntem hotărâţi să ne apărăm pământul natal, folosindu-ne de toate mijloacele politice şi de nesupunere civică", se preciza în declaraţie.

În încheiere, UDMR Covasna făcea apel la toate organizaţiile politice şi civile din secuime să se alăture acestei declaraţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici