Preşedintele Comisiei de afaceri europene a Senatului: Există situaţii în care simţi că Big Brother funcţionează

Preşedintele Comisiei de afaceri europene a Senatului, Gabriela Creţu (PSD), a susţinut, vineri, că există situaţii în care „simţi” că Big Brother funcţionează, ea apreciind, totodată, că există, „cu certitudine”, şi riscul ca datele personale să fie expuse şi folosite.

350 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Comisiei de afaceri europene a Senatului: Există situaţii în care simţi că Big Brother funcţionează

Preşedintele Comisiei de afaceri europene a Senatului: Există situaţii în care simţi că Big Brother funcţionează (Imagine: Shutterstock)

Întrebată dacă se simte în siguranţă când foloseşte internetul şi dacă crede că datele sale personale sunt expuse, Gabriela Creţu a răspuns: „Siguranţa este o problemă, trebuie apărată, dar nu trebuie exagerată niciodată. (...) Există acest risc, cu certitudine că există acest risc (ca datele să fie expuse, n.r), din acest motiv eu pun problema inclusiv a supravegherii pentru că dacă cineva are posibilitatea şi colectează date, le poate şi utiliza şi niciodată nu ştim în ce scop le va utiliza. Scopul poate să fie inocent sau nu”.

Întrebată dacă s-a simţit vreodată supravegheată, Gabriela Creţu a precizat: „Vorbim despre ce simte fiecare...Cu certitudine, există situaţii în care simţi că Big Brother funcţionează. Nu cred că există persoană pe lumea asta să nu fi avut senzaţia”.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Cameră, deputatul USR Cătălin Drulă, a precizat că se simte în siguranţă atunci când foloseşte internetul.

„Da, mă simt în siguranţă. Dezbaterea de azi a reliefat şi opinia comisiarului (Andrus Ansip, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil pentru Piaţa unică digitală, n.r.) pe care şi eu o susţin că ar fi o idee proastă să punem acele portiţe care ar permite statului să spargă criptarea, pentru că atunci nu mai putem avea încredere în ce facem. Cum mai putem avea vot electronic, ca în Estonia, unde 30% din oameni votează electronic, dacă ştim că cineva ar putea să ne vadă votul?”, a spus deputatul USR.

El a susţinut că prezumţia de confidenţialitate pe internet este extrem de importantă pentru cetăţeni şi pentru consumatori.

Întrebat dacă are senzaţia că este supravegheat, Drulă a spus: „În general încerc să evit orice teorie a conspiraţiilor sau de paranoia. Îmi place să trăiesc un pic mai liber. Algoritmii de criptare sunt văzuţi de zeci, sute de ori de matematicieni, cele mai strălucite minţi în domeniu, sunt siguri. Că se poate compromite securitatea prin instalarea unui virus pe telefon, asta se poate întâmpla întotdeauna, dar eu prefer să trăiesc în afara teoriilor conspiraţiei, cu capul sus, ca un om liber”.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Andrus Ansip, responsabil pentru Piaţa unică digitală, a avut vineri, o întrevedere cu membrii Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor a Camerei Deputaţilor, Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului şi cei ai Comisiilor pentru afaceri europene ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici