Preşedintele Klaus Iohannis a participat la prima reuniune a Comunităţii Politice Europene

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat, joi, la prima reuniune a Comunităţii Politice Europene, care a avut loc la Praga. Liderii europeni au discutat despre războiul din Ucraina, criza energiei, economie şi schimbările climei.

299 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Klaus Iohannis a participat la prima reuniune a Comunităţii Politice Europene

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la prima reuniune a Comunităţii Politice Europene

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Summitul Comunităţii Politice Europene a oferit oportunitatea unui dialog politic pe teme privind sprijinul pentru Ucraina, reacţia la escaladările recente ale Federaţiei Ruse, asigurarea securităţii, situaţia în domeniul energiei şi asigurarea securităţii aprovizionării, schimbările climatice şi evoluţiile în plan economic.

Cu această ocazie, preşedintele Klaus Iohannis „a salutat iniţiativa de înfiinţare a Comunităţii Politice Europene, într-un punct de cotitură în istoria continentului, exprimând speranţa ca aceasta să contribuie la intensificarea coordonării politice şi a cooperării structurate între UE şi partenerii săi europeni, fără însă a constitui o alternativă la procesul de extindere a Uniunii.”

Şeful statului a ţinut un discurs în faţa liderilor europeni.

„Preşedintele României a evidenţiat în cadrul intervenţiei sale importanţa abordării în comun cu partenerii europeni a schimbărilor profunde de securitate din prezent, aspecte care solicită un răspuns european unit şi puternic. În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat apelul pentru acţiuni hotărâte, coordonate şi solidare în faţa eforturilor continue ale Federaţiei Ruse de divizare a continentului european. Preşedintele României a pledat, totodată, pentru consolidarea mecanismelor de rezilienţă pentru a răspunde ameninţărilor hibride din partea Federaţiei Ruse, subliniind că reducerea dependenţelor, securitatea cibernetică şi protecţia infrastructurii critice trebuie să rămână prioritare”, a declarat Iohannis.

Preşedintele României a mai vorbit despre sprijinul pentru Ucraina şi despre situaţia din Marea Neagră.

„Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, de asemenea, necesitatea continuării sprijinului pentru Ucraina şi a evidenţiat demersurile complexe întreprinse de ţara noastră în sprijinul Ucrainei, în plan politic, economic, financiar, logistic şi umanitar. Pentru o înţelegere comună mai bună a ameninţărilor actuale de securitate, Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat importanţa esenţială a cooperării cu alţi parteneri internaţionali care împărtăşesc aceleaşi valori, pledând pentru consolidarea cooperării UE-NATO şi pentru un Parteneriat Transatlantic solid, ca piatră de temelie a securităţii europene. Preşedintele României a subliniat, totodată, importanţa strategică a regiunii Mării Negre”, a precizat Klaus Iohannis.

Prima reuniune a Comunităţii Politice Europene a avut loc joi, la Praga, în Republica Cehă. La acest summit au participat, alături de reprezentanţii instituţiilor europene, liderii statelor membre ale Uniunii Europene, partenerii din Balcanii de Vest, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Turcia, Islanda, Regatul Norvegiei, Confederaţia Elveţiană şi Principatul Liechtenstein.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
klaus iohannis,
praga,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici