Preşedintele USR, Nicuşor Dan: Exclud varianta intrării domnului Cioloş în PNL

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a declarat, vineri, la Constanţa, că exclude varianta intrării lui Dacian Cioloş în PNL şi că ar fi "un mare câştig" pentru România ca acesta să îşi continue activitatea la conducerea Guvernului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

2274 afișări
Imaginea articolului Preşedintele USR, Nicuşor Dan: Exclud varianta intrării domnului Cioloş în PNL

Preşedintele USR, Nicuşor Dan: Exclud varianta intrării domnului Cioloş în PNL (Imagine: Marian Ilie/ Arhiva Mediafax Foto)

"Exclud varianta intrării domnului Cioloş în PNL. Cred că ar fi un mare câştig pentru România ca domnia sa să continue la cârma Guvernului României şi cel mai echilibrat mod de a o face este să rămână independent de partidele care susţin acest Guvern. În ipoteza în care domnia sa întruneşte o majoritate care îl susţine pentru un nou mandat de prim-ministru, exclud ipoteza ca el să intre în PNL", a afirmat Nicuşor Dan.

Acesta a adăugat că USR este pentru "un prim-ministru apolitic, care să nu depindă de reţelele de influenţă din partide".

"Considerăm că în acest moment al evoluţiei societăţii noastre, în contextul unei neîncrederi în clasa politică, opţiunea cea mai potrivă este Dacian Cioloş, care are avantajul unui an de experienţă, care a deschis nişte lucruri în procesul de debirocratizare, transparenţă, procesul de depolitizare, în special în sectorul educaţiei. Suntem pentru un prim-ministru apolitic, care să nu depindă de reţelele de influenţă din partide. Sperăm să se concretizeze varianta în care să existe o majoritate de partide care să-l susţină în Parlament, caz în care noi nu vom face alianţe cu niciunul dintre aceste partide, nici înainte, nici după alegeri. Vom negocia exclusiv cu primul-ministru, vom negocia foarte mult pe programul de guvernare pentru că e documentul fundamental al actului de guvernare chiar dacă până acum a fost tratat cu indiferenţă ca să nu spun altfel. Nu vom propune miniştri sau secretari de stat, vom lăsa acest atribuit primului-ministru deoarece considerăm că ar fi o aroganţă să credem că USR a strâns în 3-4 luni toate competenţele din România. Deci, o să-i lăsăm alegerea asupra poziţiilor de miniştri, secretari de stat, vom avea în schimb un cuvânt de spus asupra miniştrilor, secretarilor de stat pe care îi propun celelalte partide pentru că nu vrem să girăm un guvern cu persoane compromise în interiorul său", a declarat preşedintele USR.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi seara, întrebat dacă va prelua preşedinţia PNL după alegeri, că şi-a ''pus problema'', dar că nu a luat o decizie în acest sens, adăugând că PNL a făcut paşi spre reformă, dar nu destui.

''Mi-am pus problema asta, dar nu am luat o hotărâre. Pentru mine important este acum să putem constitui o majoritate âmpreună cu PNL şi USR pentru a putea guverna şi pentru ca lucrurile despre care am tot vorbit anul acesta şi pe care am spus că n-am putut să le facem pentru că n-am avut o majoritate politică (...) Sunt gata să îmi asum lucrurile respective pentru anii următori, dar am nevoie de o majoritate politică pentru asta. Şi de asta cu toate ezitările pe care le-am avut la început, ezitări pentru că nici eu n-am simţit că locul meu e în politică - de asta am intrat la guvernare la propunerea domnului preşedinte cu anumite ezitări, dar am zis hai că îmi asum un guvern independent - însă am înţeles că anumite reforme consistente nu pot fi făcute fără o majoritate politică'', a răspuns Cioloş la Realitatea Tv, întrebat dacă va prelua şefia PNL după alegeri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici