Preşedinţia a cerut buget mai mare pentru salarii. Comisiile parlamentare nu au aprobat solicitarea

Comisiile de buget-finanţe au avizat, joi, bugetul Administraţiei Prezidenţiale pe anul 2013 în forma propusă de Guvern, deşi reprezentanta Preşedinţiei, Andreia Iana, a arătat că suspendarea din 2012 a afectat bugetul de salarii, pentru aproape două luni nefiind achitate salariile celor destituiţi.

665 afișări
Imaginea articolului Preşedinţia a cerut buget mai mare pentru salarii. Comisiile parlamentare nu au aprobat solicitarea

Preşedinţia a cerut buget mai mare pentru salarii. Comisiile parlamentare nu au aprobat solicitarea (Imagine: Shutterstock)

Andreia Iana, ordonator de credite pentru Administraţia Prezidenţială, a precizat la şedinţa comisiilor de buget-finanţe că bugetul Administraţiei Prezidenţiale în forma prezentată de Guvern este mai mic faţă de anul 2012 cu 4,5%.

Ea a vorbit despre salariile personalului angajat la Administraţia Prezidenţială şi despre faptul că trebuie acoperite creşterile salariale.

"Anul 2012 a avut acea procedură de suspendare care a afectat bugetul de salarii, pentru că oamenii au fost destituiţi, departamentele s-au diminuat. Deci, a fost o lună şi ceva de zile, două în care nu s-a putut, nu au fost salarii, nu s-au făcut cheltuieli. Şi să mai luăm în considerare faptul că, fiind o instituţie foarte mică, fiecare om îşi pune amprenta în faza de cheltuieli salariale. Fiecare om contează", a arătat Iana.

Ea a arătat că în iunie a fost o creştere salarială de 8% pe care instituţia a trebuit să şi-o acopere singură, deoarece nu a primit nicio creştere suplimentară în 2012, iar în 2013 trebuie acoperită creşterea de salarii de 7,4%, care afectează anul 2013.

De asemenea, Andreia Iana a mai spus că au fost persoane aflate în concendiu pentru creşterea copilului care nu a afectat bugetul anului 2012, dar care s-au întors la serviciu în 2013 şi trebuie salarizate. Ea a precizat că afectează bugetul pe 2013 şi persoanele aflate în detaşare în 2012.

Ea a precizat că Administraţia Prezidenţială a solicitat un buget mai mare la salarii şi că varianta propusă de Ministerul de Finanţe acoperă "cheltuielile efectiv în plată la luna octombrie".

"Bugetul care e propus, noi am solicitat un buget mai mare la salarii, această variantă finală pe care a propus-o Ministerul Finanţelor acoperă cheltuielile efectiv în plată la luna octombrie. Acestea sunt salariile pe care noi le avem acum în buget", a precizat Andreia Iana.

Bugetul Administraţiei Prezidenţiale pe anul 2013 a fost adoptat de deputaţii şi senatorii din Comisiile de buget-finanţe cu 21 de voturi "pentru", patru voturi "împotrivă" şi o abţinere, în forma propusă de Guvern, nefiind aprobat niciun amendament.

Bugetul propus Administraţiei prezidenţiale pentru anul 2013 este de 26.009.000 lei, în timp ce pentru anul 2012 a avut un buget alocat de 27.256.000 lei, iar execuţia preliminată a fost de 22.457.000 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici