Primarul Iaşului intră în grevă japoneză după ce USR PLUS a blocat bugetul oraşului

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, anunţă că va intra în grevă japoneză, de luni, după ce USR PLUS a blocat bugetul oraşului, care riscă să intre în incapacitate de plată. Chirica acuză consilierii USR PLUS că au cerut bani pentru alte localităţi şi le transmite că este dispus la alegeri anticipate.

848 afișări
Imaginea articolului Primarul Iaşului intră în grevă japoneză după ce USR PLUS a blocat bugetul oraşului

Primarul Iaşului intră în grevă japoneză după ce USR PLUS a blocat bugetul oraşului

Mihai Chirica a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că reprezentanţii USR PLUS în Consiliul Local Iaşi au depus amendamente împotriva legii.

„Au depus amendamente împotriva legii, pentru diminuarea cheltuielilor de personal. Cheltuielile de personal sunt cheltuieli care, prin lege, trebuie asigurate ca primă prioritate în orice administraţie publică de pe acest glob. (...) Orice rezervă la cheltuielile de personal devine rezerva acelei autorităţi. Dar mai întâi trebuie să îi asiguri salariul. Am observat nişte încălcări flagrante ale legii cu propunerea unor investiţii fără proiect. Le-am explicat în preambulul şedinţei că nu se pot programa investiţii fără proiect, pentru că legislaţia este - atât în România, cât şi la nivelul întregii UE - într-o clasificare foarte logică: întâi îţi pui bani pentru elaborarea unui proiect, după care aprobi indicatorii tehnic-economici a unui proiect, după care începi să execuţi acel proiect. Aceasta este cursivitatea firească a utilizării banului public”, spune primarul Iaşului.

Acesta se declară surprins de modul cum consilierii locali din USR PLUS „forţează cu atâta uşurinţă încălcarea legislaţiei în vigoare” şi mai spune s-au depus amendamente luate cu „copy-paste”, cerându-se bani pentru altă localitate.

„Scrie <consultanţă temă de proiectare şi caiet de sarcini pentru Digital Timişoara>. N-au avut nici măcar bunul simţ să-şi citească propriile lucrări depuse la CL şi condamnă Primăria municipiului Iaşi şi primarul că nu le aprobă sume de bani. Noi nu cheltuim bani pentru altă localitate, să fie foarte clar. Nu numai că ne interzice legea, dar este anormal să vorbesc despre Digital Timişoara. Este de-a dreptul o prostie, luată prin copy-paste, necitită, nefiltrată, netrecută prin raţiunea cuiva, pur şi simplu copiate şi adunate de pe aici, de pe colo, dar fără să fundamenteze cu nimic ca un amendament pentru bugetul local”, mai spune edilul.

După negocieri de 27 de ore timp de două zile, bugetul Iaşului a picat la vot, joi seara. În aceste condiţii, Mihai Chirica anunţă că de luni intră în grevă japoneză.

„Voi căuta soluţii în orice direcţii prin care Iaşul să meargă mai departe. Nici nu îmi pasă de alte decizii (...). Mi-am schingiuit colegii aproape 27 de ore de negocieri cu acest partid. I-am rugat să aibă răbdare, să înţelegem fiecare om. Dar nu cred că putem să acceptăm o asemenea manieră de a fi umiliţi. Şi nu noi, ci ieşenii. Sindicatele ne-au căutat toate de dimineaţă să vadă ce e de făcut. (...) vor începe să îşi arate dezaprobarea faţă de modalitatea ruşinoasă în care această formaţiune politică condusă de o doamnă (...) a făcut-o în seara precedentă. (...) Începând de luni eu voi intra în grevă japoneză, eu, primarul municipiului Iaşi, cu banderolă albă, împotriva ipocriţilor din politica românească, USR PLUS. Colegii mei vor face acelaşi lucru (...). Toţi şi-au arătat empatie şi indignare faţă de forma în care s-a prezentat USR PLUS în şedinţa de ieri (joi – n.r.). Deci, nu voi înceta nicio clipă. Nu mă poate opri nimeni şi nimic şi voi merge până la capăt cu această chestiune. USR PLUS nu are ce căuta la guvernare locală. E decizia mea”, a mai spus primarul Chirica, vineri, în conferinţă de presă.

Acesta a adăugat că dacă cei din USR PLUS vor alegeri anticipate, nu va pregeta: „Îi provoc. Oricând! Începând din această clipă (...). Pentru mine nu există, nu există dialog, nu există răspuns la nicio întrebare a lor. Nu mai am timp să pierd cu ei. Este o mizerie ce au făcut. Sunt complet indignat, revoltat”, a mai spus Chirica.

Chirica a precizat că pentru el criza de la Iaşi a devenit „o adevărată luptă politică”.

„Mi-am avertizat întreaga conducere politică, de la preşedintele de partid, primul ministru şi o parte din miniştrii cu care empatizez, faptul că la Iaşi nu mai este o dispută politică, ci este un adevărat război pe care tot îl anunţ zi de zi atunci când ajung la Bucureşti. Acest partid este lipsit de empatie pentru ieşeni, oamenii sunt total neprofesionişti, sunt total nepregătiţi şi sunt mânaţi în luptă de o persoană care nu are nici cel mai mic contact cu comunitatea ieşeană”, potrivit primarului Mihai Chirica.

El avertizează că nu va accepta dialogul cu Cosette Chichirău atâta timp cât va fi primarul Iaşului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici