Primarul interimar Ştefănel Marin, demis din funcţie prin votul consilierilor generali. Darabont: PSD ia în calcul să facă o propunere

Primarul interimar Ştefănel Marin a fost demis din funcţie, marţi, prin votul consilierilor generali, la două luni după ce a fost desemnat în locul lui Sorin Oprescu, acuzat de fapte de corupţie.

3982 afișări
Imaginea articolului Primarul interimar Ştefănel Marin, demis din funcţie prin votul consilierilor generali. Darabont: PSD ia în calcul să facă o propunere

PNL demarează procesul de demitere a primarului interimar al Capitalei, în şedinţa de marţi (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Primarul interimar al Capitalei, Ștefănel Marin, a fost demis din funcţie, la două luni după ce a fost desemnat în locul lui Sorin Oprescu, acuzat de fapte de corupţie. Pentru schimbarea lui Ştefănel Marin (UNPR) din funcţia de viceprimar cu atribuţii de primar interimar au votat 37 de consilieri generali, alţi cinci consilieri au votat "împotrivă", iar trei s-au abţinut.

Viceprimarul Capitalei Dan Darabont a declarat marţi, după şedinţa CGMB în care primarul general interimar Ştefănel Marin a fost demis, că PSD ia în calcul să facă o propunere pentru ocuparea acestei funcţii.

Consilierul general PNL Horia Scarlat a declarat, după votul din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), că va fi redactat procesul verbal, care va ajunge la prefectul Capitalei, iar din acel moment, postul de viceprimar va fi vacantat şi se va relua procedura folosită la numirea lui Ştefănel Marin, în urmă cu două luni. Acesta a precizat că procedura ar putea să dureze cel mult cinci zile, timp în care poziţia de viceprimar este vacantă.

Horia Scarlat a mai spus că, dincolo de ceea ce i s-a reproşat deja lui Ştefănel Marin, acum 40 de zile l-a acuzat, într-o interpelare pe care a avut-o în cadrul unei şedinţe CGMB, de faptul că "a UNPR-izat" Primăria Capitalei.

"Eu nu sunt în măsură să-i reproşez decât că nu sunt de acord să fie înlocuită o gaşcă cu o altă gaşcă, pentru că în cele două luni nu s-a pus problema ocupării unor posturi cu oameni competenţi, ci numai cu membri de partid", a spus Horia Scarlat.

Un alt consilier PNL, Alexandru Ionescu, a declarat, la finalul şedinţei CGMB, că lipsa de acţiune a lui Ştefănel Marin, viceprimar cu atribuţii de primar general, nu putea trece neobservată.

"Era evident că trebuia să luăm măsuri. I-am reproşat lipsa de acţiune în ce priveşte criza din RADET, i-am reproşat lipsa de acţiune în ceea ce priveşte RATB şi multe altele. În două luni şi jumătate nu putea să rezolve toate probleme, dar ceea ce îi reproşăm este că nici măcar nu a reuşit să facă primii paşi în rezolvarea acestor probleme", a spus Alexandru Ionescu.

Şedinţa extraordinară convocată marţi de consilierii generali avea pe ordinea de zi un singur proiect de hotărâre, respectiv cel privind aprobarea unui nou Regulament de organizare şi funcţionare a CGMB.

În timpul şedinţei, consilierul PNL Richard Radu a propus includerea pe ordinea de zi şi a proiectului de hotărâre privind schimbarea primarului interimar. Richard Radu a arătat că multe dintre prevederile din Acordul pentru Bucureşti nu au fost îndeplinite, deşi Ştefănel Marin a semnat acest document atunci când a fost desemnat în funcţie, în 15 septembrie, după suspendarea primarului Sorin Oprescu, acuzat de fapte de corupţie.

Liberalii din CGMB au susţinut că primarul interimar al Capitalei "trebuie să plece imediat pentru că nu este capabil să administreze problemele grave ale Bucureştiului", susţinând că orice zi pe care Ştefănel Marin o mai petrece la conducerea Primăriei Generale "înseamnă o întârziere în soluţionarea problemelor existente".

PNL îl acuză pe Ştefănel Marin că ar fi "întârziat nejustificat" adoptarea bugetului RADET, "măsură minimală care să permită continuarea activităţii Regiei", şi că nu a reuşit să găsească o soluţie în ceea ce priveşte corelarea preţului gigacaloriei reglementat de ANRSC şi preţul pe care Primăria îl plăteşte regiei.

De asemenea, liberalii îl acuză pe Ştefănel Marin că nu a pus în aplicare punctul din Acordul pentru Bucureşteni privind auditul la nivelul Primăriei, susţinând că, "în ciuda hotărârii de Consiliu General care îi permite şi îl însărcinează pe Primarul Capitalei să contracteze servicii de audit, nici până în prezent nu avem o situaţie a implementării acestei decizii".

În rândul nemulţumirilor liberalilor cu privire la activitarea primarului interimar se numără şi faptul că primarul UNPR ar refuza să publice contractele de achiziţii publice, dar şi faptul că Ştefănel Marin "nu a propus şi nu a luat nici o măsură concretă" privind RATB.

Surse politice declarau de luni, pentru MEDIAFAX, că primarul general interimar al Capitalei, Ştefănel Marin, ar putea fi destituit din funcţie prin votul consilierilor generali ai PSD şi PNL, însă precizau că cele două partide nu s-au înţeles şi asupra unui înlocuitor.

Potrivit surselor citate, discuţiile pentru destituirea primarului interimar din partea UNPR au început în urmă cu aproape o săptămână, după ce acestuia i-au fost aduse mai multe critici, atât în spaţiul public, cât şi în rândul partidelor reprezentate în Consiliul General al Muncipiului Bucureşti.

Consilierul general UNPR Ştefănel Dan Marin a fost desemnat primar interimar al Capitalei pe 15 septembrie, după ce a fost numit viceprimar în locul lui Cornel Pieptea (PNL), care a demisionat. Celălalt viceprimar, Dan Darabonţ (PSD), a anunţat că partidul din care face parte nu face nicio propunere pentru postul de primar interimar, consilierii PSD fiind minoritari. După desemnarea lui Marin primar interimar, Pieptea a ocupat din nou poziţia de viceprimar lăsată vacantă de cel dintâi.

Sorin Oprescu a fost suspendat din funcţia de primar general al Capitalei în 15 septembrie, după ce instanţa a decis definitiv arestarea preventivă a acestuia, pentru luare de mită. Recent, Sorin Oprescu a fost trimis în judecată, acesta fiind în arest la domiciliu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici