Primele reacţii după demisia lui Mihai Tudose | PNL şi USR susţin alegerile anticipate. Orban: Nu s-a găsit sluga perfectă a lui Dragnea/ Cioloş: Dacă vor fi alegeri anticipate ne asumăm să fim parte a acestei soluţii; PSD-ALDE a eşuat

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a comentat, luni seară, pentru MEDIAFAX, demisia premierului Mihai Tudose, afirmând că în PSD nu s-a găsit încă ”sluga perfectă pentru Liviu Dragnea”, afirmând că partidul de guvernământ este în criză şi singura soluţie este organizarea alegerilor anticipate.

14568 afișări
Imaginea articolului Primele reacţii după demisia lui Mihai Tudose | PNL şi USR susţin alegerile anticipate. Orban: Nu s-a găsit sluga perfectă a lui Dragnea/ Cioloş: Dacă vor fi alegeri anticipate ne asumăm să fim parte a acestei soluţii; PSD-ALDE a eşuat

Orban: Nu s-a găsit sluga perfectă a lui Dragnea în PSD; PNL susţine alegerile anticipate/ Barna: Alegerile anticipate sunt singura opţiune, majoritatea PSD-ALDE e incapabilă să guverneze

Încă nu s-a găsit sluga perfectă a lui Dragnea în PSD, care să reziste mai mult de şase luni în fruntea guvernului. Dacă mai este vreun PSDist care mai vrea să îşi asume poziţia de prim-ministru, cu siguranţă, nu are toate ţiglele pe casă. Este clar că PSD este un partid aflat într-o gravă criză care acţionează din raţiuni cu totul şi cu totul de neînţeles şi străine interesului României, un partid care nu mai are ce să caute la putere”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, la solicitarea MEDIAFAX.

Cât priveşte numirea unui nou premier, Ludovic Orban a afirmat că preşedintele Românie ”va decide care este cea mai bună soluţie”.

”Din punctul de vedere al PNL singura soluţie bună, nu ştim dacă va fi posibilă, este reîntoarcerea la cetăţean prin intermediul alegerilor anticipate”, a spus Orban.

PNL se reuneşte marţi pentru a decide care va fi poziţia pe care o vor avea atunci când se va declanşa mecanismul de consultări pentru numirea unui noi premier de către Klaus Iohannis.

Vom discuta toate aceste lucruri într-o reuniune în cursul zilei de mâine. Se va declanşa mecanismul de consultări şi vom discuta cu preşedintele Klaus Iohannis”, a precizat Orban.

Liderul PSD a afirmat că pentru orice român este clar că PSD nu mai are capacitatea de a guverna.

”(...) Decidenţii din majoritatea parlamentară nu au făcut altceva decât să se răfuiască pentru o bucată mai mare de putere personală (...) Într-un an de zile imaginea României pe plan internaţional a fost făcută praf, economia a fost agresată sistematic, PSD bătându-şi joc de creşterea economică primită cadou (...) În plan intern a generat crize politice şi guvernamentale grave cu consecinţe nocive asupra societăţii româneşti”, a spus liderul PNL.

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că prin retragerea sprijinului politic pentru premierul Mihai Tudose, majoritatea PSD-ALDE a dovedit încă o dată că e incapabilă să guverneze, iar Uniunea consideră că, în situaţia actuală, singura opţiune sunt alegerile anticipate.

„De un an de zile, PSD îşi bate joc de cetăţenii României. Este încă o dovadă neechivocă că actuala majoritate, actuala guvernare PSD-ALDE este incapabilă să guverneze, pentru că tot acest an de zile a fost despre cum poate guvernarea să funcţioneze ca şi casă de avocatură a lui Liviu Dragnea. Acest model de guvernare nu funcţionează într-o ţară europeană. În actuala structură, considerăm că alegerile anticipate sunt singura opţiune decentă pentru România”, a declarat Barna, pentru MEDIAFAX.

Barna a susţinut că, dacă preşedintele Klaus Iohannis va acorda guvernarea tot majorităţii PSD-ALDE, scenariul se va repeta.

„Ceea ce vedem, pare să fie un scenariu care dacă va continua în aceeaşi logică, dacă preşedintele va acorda din nou PSD-ului un premier, probabil peste două luni vom avea din nou aceeaşi secvenţă, pentru că, în realitate, Liviu Dragnea nu poate să fie premier, din cauza problemelor penale pe care le are. Oricine altcineva devine premier, vedem că este expulzat de către Liviu Dragnea de la conduceresa Guvernului în termen de zile sau luni, cum s-a întâmplat şi de această dată”, a adăugat preşedintele USR.

Mihai Tudose a anunţat că pleacă cu fruntea sus din funcţia de premier şi spune că nu va asigura interimatul, după ce şedinţa CEx PSD a decis, luni, retragerea sprijinului politic.

Kelemen (UDMR), despre decizia din Cex PSD: O altă soluţie nu ar fi existat

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că în ultima perioadă a Guvernului Tudose a văzut mai multe lupte interne decât guvernare, considerând că nimeni nu se bucură când cade un guvern dar că, în acest moment, o altă soluţie nu ar fi existat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Kelemen Hunor a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că a observat în această perioadă de două-trei săptămâni că multe declaraţii ale lui Mihai Tudose au fost neacceptabile, extrem de dure.

”Este decizia PSD pe care trebuie să o respectăm, retragerea sprijinului politic urmată de demisia premierului este normală. Am văzut în această perioadă mai multe lupte interne decât guvernare şi multe declaraţii care nu puteau rămâne fără consecinţe. Probabil că în această decizie nu s-a luat în discuţie şi declaraţia pentru care noi am cerut demisia lui Tudose, dar până la urmă nu pot să nu observ că în această perioadă de două-trei săptămâni multe declaraţii ale lui Tudose au fost neacceptabile, extrem de dure. Nu vrea să fac alte comentarii, dacă e bine pentru ţară, nu e bine pentru ţară, nimeni nu se bucură când cade un guvern, dar în acest moment o altă soluţie nu ar fi existat, nu se putea merge aşa mai departe”, a spus Kelemen.

Acesta a subliniat că UDMR aşteaptă să vadă care va fi următorul pas din partea coaliţiei de guvernare, apreciind că va fi important şi ce va spune preşedintele României, care desemnează un premier la propunerea partidelor parlamentare.

”Şeful statului a avut o declaraţie destul de tranşantă după nominalizarea lui Tudose. Totuşi, aici lucrurile nu sunt foarte clare ce va face preşedintele Iohannis”, a conchis liderul UDMR.

Cioloş: Dacă vor fi alegeri anticipate ne asumăm să fim parte a acestei soluţii; PSD-ALDE a eşuat

Liderul Platformei România 100, Dacian Cioloş, a precizat luni, referitor la demisia premierului Mihai Tudose, că dacă vor fi alegeri anticipate, organizaţia îşi va asuma să fie parte a acestei soluţii, adăugând că majoritatea PSD-ALDE a eşuat.

„Din punctul meu de vedere, coaliţia PSD-ALDE a eşuat. România nu îşi poate permite încă un guvern creat din criza morală în care colcăie coaliţia PSD-ALDE. Este nevoie de o alternativă. O alternativă care trebuie construită cu toţi cei care au arătat îngrijorare pentru felul în care e condusă ţara de un an încoace şi care acum sunt aşteptaţi să gândească soluţii. Dacă vor fi alegeri anticipate ne asumăm să fim parte a acestei soluţii”, a scris Dacian Cioloş, pe pagina sa de Facebook.

Fostul premier a adăugat că PSD-ALDE nu sunt în stare să îşi asume responsabil guvernarea şi că vor duce ţara de râpă.

Un an şi unsprezece zile de guvernare PSD-ALDE: doi premieri au fost maziliţi în bătălii de partid, două guverne au fost decapitate de ambiţii politice meschine. Nu cred că există precedent în România ca un partid cu o majoritate confortabilă în Parlament să-şi decapiteze două guverne într-un an. Pe lângă populism şi incompetenţă, guvernarea PSD-ALDE adaugă un ingredient periculos pentru ţară: instabilitate politică”, a scris fostul premier.

Mihai Tudose a anunţat că pleacă cu fruntea sus din funcţia de premier şi spune că nu va asigura interimatul, după ce şedinţa CEx PSD a decis, luni, retragerea sprijinului politic.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici