Procurori: O asociaţie controlată de Ghiţă a primit fonduri bugetare fără a îndeplini condiţii legale

O asociaţie sportivă controlată de Sebastian Ghiţă a primit 1.500.000 de lei de la bugetul local prin Clubul Sportiv Municipal aflat în subordinea Primăriei Ploieşti, deşi asociaţia nu îndeplinea condiţiile de eligibilitate, susţin procurorii care instrumentează dosarul deputatului.

606 afișări
Imaginea articolului Procurori: O asociaţie controlată de Ghiţă a primit fonduri bugetare fără a îndeplini condiţii legale

Procurori: O asociaţie controlată de Ghiţă a primit fonduri bugetare fără a îndeplini condiţii legale (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Procurorii DNA Ploieşti care instrumentează cel mai nou dosar în care deputatul Sebastian Ghiță este urmărit penal pentru dare de mită şi spălare de bani alături de fostul primar al municipiului Ploieşti Iulian Bădescu susţin că o asociaţie cu caracter sportiv controlată de deputat a primit de la bugetul local 1.500.000 de lei fără a îndeplini condiţiile legale.

Astfel, potrivit unor documente ale procurorilor obţinute de MEDIAFAX, în anul 2013, în perioada în care Iulian Bădescu deţinea funcţia de primar, Asociaţia Basket Club Asesoft despre care procurorii spun că face parte "din grupul de firme controlate de către deputatul Ghiţă Sebastian Aurelian” a primit o finanţare nerambursabilă în cuantum de 1.500.000 de lei de la bugetul local, finanţare acordată în cadrul unui concurs de proiecte derulat prin Clubul sportiv Municipal Ploieşti, instituţie aflată sub autoritatea Consiliului Local Ploieşti.

Conform procurorilor, iniţial Consiliul Local Ploieşti a acordat în anul 2013 suma de 300.000 de la bugetul local pentru acordarea de finanţări nerambursabile în domeniul sportului. Ulterior, printr-o rectificare a bugetului, suma a fost majorată cu 600 la sută, respectiv cu 1.500.000 de lei, de la 300.000 de lei la 1.800.000 de lei.

Procurorii susţin că una dintre condiţiile impuse participanţilor în Caietul de sarcini pentru selecţia publică de proiecte a fost aceea ca aceştia să facă dovada că deţin 10 la sută din valoarea totală a finanţării, deşi dovada unei astfel de contribuţii nu este prevăzută de lege.

"Solicitarea dovezii arătate limitează în mod vădit libera concurenţă atât în ceea ce priveşte entităţile eligibile cât şi valoarea proiectelor depuse. Mai mult, dovada deţinerii în contul bancar la o anumită dată a unei sume de bani nu prezintă garanţia că solicitantul va deţine suma necesară cofinanţării la data desfăşurării activităţii obiect al finanţării nerambursabile solicitate şi, pe cale de consecinţă, nu prezintă relevanţă” se arată în documentele citate.

Conform anchetatorilor, asociaţia Basket Club Asesoft Ploieşti, care funcţionează la aceeaşi adresă cu SC Asesoft International SA, a primit împrumut bani de la Asesoft pentru a face dovada că deţine cofinanţarea de zece procente.

În plus, procurorii susţin că Asociaţia Asesoft nu deţinea echipa de jucători şi nu derula activitate sportivă, ci doar susţinea activitatea secţiei de baschet a CSU Ploieşti, dar şi că în alocarea banilor criteriile de selecţie aplicate asociaţiei are ar fi controlată de Ghiţă nu au fost aceleaşi cu criteriile aplicate celorlalţi participanţi la selecţia de proiecte.

Deputatul Sebastian Ghiţă, şeful CJ Prahova, Mircea Cosma, şi deputatul Vlad Cosma se află sub control judiciar de peste 120 de zile în dosarul în care DNA Ploieşti anchetează modul de derulare a contractului din fonduri europene pentru extinderea lucrărilor de canalizare din oraşul Comarnic.

Pe 24 iunie, procurorii DNA au pus sechestru pe bunurile, acţiunile şi conturile lui Sebastian Ghiţă, precum şi pe conturile a 51 de societăţi comerciale controlate de acesta, în dosarul în care deputatul este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi evaziune, potrivit unor documente ale anchetatorilor.

În aceeaşi zi, DNA a anunţat, într-un comunicat de presă, că a fost extinsă acţiunea penală faţă de Sebastian Ghiţă, pentru infracţiunile de trafic de influenţă, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în formă continuată. Aceste noi infracţiuni se adaugă celei iniţial reţinute în sarcina lui Sebastian Ghiţă, respectiv cea de sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Marţi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să ridice sechestrul asigurator pus de procurorii DNA pe firmele controlate de Sebastian Ghiţă în cazul a şase dintre acestea, restul contestaţiilor urmând să se judece ulterior.

Astfel, instanţa supremă a decis ridicarea sechestrului în cazul firmelor SC 360 Revolution SRL, Asesoft Internaţional SA, Ridzone Computers SRL, Q'Net Internaţional SRL, SC Studio Harry SRL şi SC A&S World Travel SRL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici