Procurorii din CSM au decis să îi retragă pe Constantin Sima şi Oana Hăineală de la Ministerul Justiţiei/ Florin Iordache: Am venit aici să îmi expun un punct de vedere

Procurorii din CSM au decis, în şedinţa de vineri, retragerea Oanei Hăineală şi a lui Constantin Sima din funcţiile de secretari de stat în Ministerul Justiţiei. Sima a preluat atribuţiile ministrului până pe 7 februarie. Propunerea a fost făcută de procurorul general al României.

11751 afișări
Imaginea articolului Procurorii din CSM au decis să îi retragă pe Constantin Sima şi Oana Hăineală de la Ministerul Justiţiei/ Florin Iordache: Am venit aici să îmi expun un punct de vedere

Procurorii din CSM decid dacă îi retrag pe Constantin Sima şi Oana Hăineală de la Ministerul Justiţiei

"Secţia de procurori a CSM a dispus încetarea detaşării pentru cei doi procurori şi eu cred decizia este benefică, e mai bine, nu numai pentru cursul anchetei, dar şi pentru Ministerul Justiţiei şi pentru cei doi procurori să fie acasă, în Ministerul Public, la dispoziţia Ministerului Public, pentru a clarifica toate problemele într-o manieră imparţială. Am ascultat şi punctul de vedere al domnului ministru, care mi s-a părut rezonabil, că doreşte să îşi menţină echipa însă impresia mea a fost că, totuşi, decizia nu vine de la domnia sa", a declarat Augustin Lazăr după decizia CSM.

Ministerul Justiţiei este susţine că decizia nu are temei juridic.

"Dacă în regulament se spune că revocarea se poate face numai la cererea ministerului şi a magistraţilor, această cerere nu are un temei juridic", a declarat ministrul Justiţiei după şedinţa CSM.

Constantin Sima, unul dintre secretarii de stat retraşi de la minister, fusese delegat să preia atribuţiile ministrului pentru şapte zile.

"Datorită faptului că în cursul zilei de ieri ni s-au solicitat, în termen foarte scurt, o serie de date, pentru a nu bloca în niciun fel activităţile interinstituţionale. Si astăzi mă duc la Parlament, trebuie să semneze cineva. Şi săptămâna trecută am delegat pe cineva să semneze actele", a explicat Florin Iordache.

Anterior deciziei CSM, Oana Hăineală a demisionat din funcţie.

"Astăzi, 3 februarie 2017, doamna procuror Oana Andrea Schmidt - Hăineală a solicitat primului ministru al României încetarea calităţii deţinute în cadrul Ministerului Justiţiei, respectiv de Secretar de stat", a transmis Ministerul Justiţiei printr-un comunicat de presă.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat joi Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a procurorilor Oana Hăineală şi Constantin Sima.

"Având în vedere necesitatea derulării în condiţii de imparţialitate a unei cauze instrumentate de către Direcţia Naţională Anticorupţie, având ca obiect împrejurările elaborării proiectului de ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, precum şi a proiectului de lege pentru graţierea unor pedepse, astăzi, 2 februarie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a doamnei procuror Oana Andreea Schmidt-Hăineală şi a domnului procuror Constantin Sima", transmite Parchetul General printr-un comunicat de presă.

La Direcţia Naţională Anticorupţie s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte aflate în competenţa de soluţionare a instituţiei, în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative, instituţia cerând Ministerului Justiţiei , până pe 02 februarie, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea Ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codurilor Penale. Ministerul a catalogat acţiunea DNA drept o "gravă imixtiune".

Ministerul Justiţiei subliniază faptul că modificarea legislativă a fost şi este asumată de instituţie în exercitarea atribuţiilor statutare şi legale, precizând că declanşarea unei anchete este o "gravă imixtiune în activitatea autorităţii executive".

Anterior procurorul general a motivat retragerea secretarilor de stat din Ministerul Justiţiei, susţinând că procurorii sunt pregătiţi să lucreze pentru Ministerul Public, "nu pentru alte interese".

"Procurorii trebuie să stea la instituţia lor, acolo îşi desfăşoară bine activitatea, acolo se simt mai ocrotiţi şi sunt feriţi feriţi de a ajunge în mediile şi in influenţele altora. Trebuie să ne ocrotim magistraţii, ei sunt pregătiţi să muncească pentru Ministerul Public, nu pentru alte interese", a declarat Augustin Lazăr pentru MEDIAFAX.

Constantin Sima a declarat pentru MEDIAFAX că nu ştie despre ce este vorba şi că nu a fost consultat de procurorul general. "Nu am avut nicio discuţie, acum aflu. Nu am fost citat la DNA", a spus Sima.

Constantin Sima, procuror în cadrul Parchetului General, detaşat la Ministerul Justiţiei ca secretar de stat, a preluat miercuri atribuţiile ministrului Justiţiei Florin Iordache. Oficiali ai Ministerului Justiţiei au declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că ministrul Justiţiei, Florin Iordache, şi-a delegat atribuţiile unui secretar de stat pentru perioada 1-7 februarie. Măsura a fost luată pentru a nu bloca activitatea curentă a instituţiei, secretarul de stat urmând a se ocupa de chestiunile curente, potrivit sursei citate.

Florin Iordache, la şedinţa CSM în care se decide dacă procurorii secretari de stat în Ministerul Justiţiei vor fi retraşi

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a ajuns, vineri dimineaţa, la sediul CSM pentru a îşi exprima punctul de vedere în faţa Secţiei pentru Procurori în legătură cu cererea lui Augustin Lazăr de retragere a Oanei Hăineală şi a lui Constantin Sima din funcţiile de secretari de stat în minister.

"Orice solicitare trebuie să respecte un cadru legal. Am venit aici să îmi expun un punct de vedere. Este important un semnal de stabilitate pentru sistemul judiciar din România, inamovibilitatea judecătorilor şi stabilitatea procurorilor, mă refer şi la cea financiară şi la cea profesională. Acesta este semnalul pe care vreau sa îl transmit astăzi la CSM", a declarat Florin Iordache la CSM.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici