ProDemocraţia: Alegerile din Colegiul 19, definite prin absenteism

Alegerile parlamentare parţiale din Colegiul 19 au fost caracterizate prin absenteism, scrutinul nefiind lipsit de incidente, menţionează Asociaţia Pro Democraţia, într-un comunicat, precizând că observatorii APD au semnalat "cazuri de suspiciuni de fraudare" a alegerilor.

15 afișări
Imaginea articolului ProDemocraţia: Alegerile din Colegiul 19, definite prin absenteism

ProDemocraţia: Alegerile din Colegiul 19, definite prin absenteism (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Asociaţia Pro Democraţia (APD), care a observat alegerile parţiale din Colegiul 19 Bucureşti, organizate duminică, arată, într-un comunicat transmis luni, că votul a fost caracterizat prin absenteism şi că "observatorii APD au semnalat cazuri de suspiciuni de fraudare a alegerilor şi, în contextul unui număr redus de votanţi, cazurile semnalate sunt semnificative".

În total, pentru acest scrutin, destinat ocupării unui mandat de deputat, au fost amenajate 61 de secţii de votare.

Pro Democraţia prezintă, în comunicat, cele mai importante dintre sesizările observatorilor APD. "În zona secţiei de votare numărul 756, a fost reperat, în mai multe ocazii, un autoturism înmatriculat cu numărul B 85 GUZ. În acelaşi timp, grupuri organizate de câte 5-6 persoane veneau să voteze. La sesizarea observatorului APD, preşedintele secţiei de votare a solicitat poliţiei să legitimeze persoanele care erau în autoturismul cu numărul respectiv. Ulterior, au venit la secţia de vot grupuri mai numeroase, în microbuze, însă au fost oprite de poliţie la solicitarea preşedintelui secţiei", menţionează sursa citată.

O altă neregulă observată se referă la existenţa materialelor electorale în zona secţiilor de votare. "Astfel, la secţia numărul 704, aproximativ la ora 8:00, au fost împrăştiate materiale electorale. Preşedintele secţiei a luat măsurile pentru ca acestea să fie îndepărtate. În mod asemănător, în preajma secţiei de votare numărul 721, la mai puţin de 10 metri, erau lipite afişe electorale.
Acestea au fost îndepărtate după sesizarea verbală a observatorului APD", menţionează comunicatul.

"La secţia de votare numărul 754, s-a prezentat la vot o persoană în vârstă care figura în software-ul folosit pentru informatizarea secţiei că ar fi votat, dar nu avea autocolantul aplicat pe buletin şi nici nu era semnată în lista electorală. Acest incident a fost considerat o eroare a sistemului", conform APD.

Observatorii APD au semnalat, de asemenea, probleme legate de modul de organizare a scrutinului. "La secţia de votare numărul 742, pe întreaga durată a zilei, în urma scanării documentului de identitate, nu era afişat şi CNP-ul. Votanţii au fost verificaţi în listele de votare înainte să primească buletinele de vot", se mai arată în comunicat.

Teo Trandafir, propusă de PDL, a câştigat alegerile parţiale pentru Camera Deputaţilor organizate, duminică, în Colegiul 19 Bucureşti, ea întrunind 54,02% din voturile valabil exprimate. Liliana Mincă, reprezentând Alianţa PSD-PC, a obţinut 45,98% din voturile valabil exprimate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici