Proiect anti-birocraţie: Declaraţiile de interese şi de avere să fie depuse în format electronic

Senatori din mai multe partide au depus la Senat un proiect de lege care prevede posibilitatea transmiterii declaraţiilor de avere şi de interese către Agenţia Naţională de Integritate în format electronic. Iniţiatorii precizează că scopul proiectului este facilitarea procesului birocratic.

493 afișări
Imaginea articolului Proiect anti-birocraţie: Declaraţiile de interese şi de avere să fie depuse în format electronic

Proiect anti-birocraţie: Declaraţiile de interese şi de avere să fie depuse în format electronic

Potrivit proiectului de lege, după articolul 2 din Legea 176/2010, se introduce un nou articol, articolul 2^1, cu următorul cuprins:„Declaratiile de avere de interese pot fi completate depuse şi în format electronic, certificate cu semnătura electronică calificată şi ulterior transmise Agenţiei Naţionale de Integritate prin mijloace electronice de transmitere la distanţă. De asemenea procedura de transmitere la distanţă a declaraţiilor de avere şi de interese, precum şi condiţiile în care aceasta se realizează, se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate, în termen de 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I"

Proiectul mai prevede că toate persoanele vor avea obligaţia de a depune, începând cu anul 2022, declaraţiile de avere şi de interese în format electronic.

Totodată, autorităţile publice care primesc declaraţiile în format electronic au obligaţia de a asigura certificate calificate pentru semnătura electronică, începând cu 2022."Declaraţiile depuse în format electronic au acelaşi regim ca cele depuse în format hârtie, fiind transmise aceloraşi persoane şi entităţi, urmând ca acestea să deruleze procedurile prevăzute de lege"

Iniţiatorii argumentează necesitatea unei astfel de modificări, prin uşurarea completării declaraţiilor de avere şi de interese. De asemenea, aceştia mai notează că prin acest proiect se urmăreşte simplificarea modalităţii de gestionare şi monitorizare a Declaraţiilor la nivelul instituţiilor publice

Proiectul de lege a fost depus la Senat de 53 de parlamentari PNL, PSD, UDMR, USR, dar şi independenţi. Camera decizională este for decizional.

Taguri:
senat,
avere,
electronic

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici