Proiect: Contravenţiile vor putea fi contestate şi la judecătoria din raza de domiciliu sau sediu

Deputatul PSD Eugen Neaţă a depus, la Senat, o propunere legislativă prin care plângerile împotriva contravenţiilor vor putea fi depuse şi la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul.

186 afișări
Imaginea articolului Proiect: Contravenţiile vor putea fi contestate şi la judecătoria din raza de domiciliu sau sediu

Proiect: Contravenţiile vor putea fi contestate şi la judecătoria din raza de domiciliu sau sediu

Propunerea legislativă prevede completarea articolului 32, alineat (1) din Ordonanţa Guvernului 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.

”Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia, ori, la judecătoria în a cărei rază teritoarială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul”, arată proiectul de lege.

Actuala legislaţie prevede că plângerile pot fi depuse doar la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia.

Iniţiatorul consideră că soluţionarea plângerilor contravenţionale de către judecătoria aflată în raza de domiciliu sau sediu al contravenientului ar limita cheltuielile de soluţionare ale litigiului.

„Având în vedere că multe astfel de fapte sunt săvârşite de persoane care nu domiciliază sau nu au sediul în circumscripţia respectivelor judecătorii, posibilitatea ca petenţii să depună plângerea contravenţională la instanţa de domiciliu ori sediu ar conduce la degrevarea instanţelor competente la acest moment. Pe de altă parte, o asemenea posibilitate – de soluţionare a plângerii contravenţionale de către judecătoria în circumscripţia căreia îşi are sediul ori domiciliul contravenientul – ar conduce, pentru acesta din urmă la limitarea cheltuielilor legate de soluţionarea litigiului. Ori, o asemenea limitare a cheltuielilor, care face ca procesul să fie accesibil pentru justiţiabil, se înscrie în sfera măsurilor realizate în vederea exercitării de către justiţiabil a dreptului la un proces echitabil şi la liber acces la justiţie”, se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Totodată, deputatul PSD transmite că săvârşirea unei contravenţii la o mare distanţă de domiciliu sau sediu implică cheltuieli mari (drum, masă, cazare, avocat) care pot deveni „prohibitive”.

„Din aceste motive, persoana în cauză este adesea determinată să renunţe la formularea plângerii contravenţionale respective, la posibilitatea legală de a solicita controlul judecătoreasc asupra actului administrativ”, potrivit sursei citate.

Eugen Neaţă crede că soluţiile propuse nu vor crea probleme privind reprezentarea în instanţă deoarece autorităţile publice au reprezentanţi în toată ţara.

Propunerea legislativă, susţinută de alţi 22 de deputaţi PSD, a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, Camera Deputaţilor fiind decizională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici