Proiect de lege: 17 noiembrie - „Ziua naţională a copilului prematur în România”

Deputat PSD Cristina-Elena Dinu a depus, la Senat, un proiect de lege care propune ca 17 noiembrie să fie „Ziua naţională a copilului prematur în România”, această fiind marcată de către autorităţile publice centrale şi locale prin organizarea unor evenimente dedicate copiilor născuţi prematur.

166 afișări
Imaginea articolului Proiect de lege: 17 noiembrie - „Ziua naţională a copilului prematur în România”

Proiect de lege: 17 noiembrie - „Ziua naţională a copilului prematur în România”

„Ziua naţională a copilului prematur din România poate fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de către organizaţiile non-guvernamentale prin organizarea de evenimente dedicate copiilor prematuri”, potrivit iniţiativei legislative a deputatului PSD.

În săptămâna care include data de 17 noiembrie, Ministerul Sănătăţii va prezenta comisiilor de sănătate reunite ale Parlamentului un raport privind situaţia copiilor prematuri din România, precum şi progresele înregistrate în acest domeniu, mai prevede proiectul de lege.

Cristina Dinu argumentează că în România numărul copiilor prematuri înregistraţi este de 2,4 ori mai mare faţă de media europeană.

„Fenomenul naşterilor premature plasează România pe ultimul loc în clasamentul ţărilor europene, numărul copiilor prematuri înregistraţi fiind de 2,4 ori mai mare decât media europeană. Mortalitatea infantilă şi-a menţinut tendinţa descendentă până la minima de 9,0 decese născuţi-vii în 2012. Riscul de deces este mai mare în mediul rural (> 50%) decât în mediul urban şi diferă între judeţe (valori maxime în Tulcea-15,2 şi Mehedinţi- 16)”, arată deputatul PSD, în expunerea de motive a proiectului.

Ea vorbeşte şi despre naşterile premature a căror pondere este aproximativ 9%, cu mult peste media europeană.

„Decesele infantile intervin preponderent în prima lună de viaţă (57%). O bună parte din decese sub 1 an survin la domiciliu, iar majoritatea copiilor decedează fără asistenţă medicală pentru boala cauzatoare de deces. Cauzele de deces infantil cele mai frecvente sunt condiţiile perinatale (34%), urmate de boli respiratorii (29%) şi patologiile congenitale (cca. 25%). Ponderea de circa 9% a naşterilor premature/greutate mică la naştere este mult peste media europeană. De altfel, greutatea medie la naştere este cu circa 200 gr. mai mică decât în ţările Europei de Vest”, potrivit sursei citate.

Dinu mai susţine că iniţiativa legislativă vrea să atragă atenţia asupra importanţei unei activităţi coodonate a factorilor decizionali ai statului român în ceea ce priveşte copii născuţi prematur.

„Totodată, în subsidiar, iniţiativa legislativă doreşte creionarea unui cadru legislativ prin care Ministerul Sănătăţii să poată informa anual Parlamentul despre situaţia copiilor prematuri, precum şi progresele înregistrate în domeniu. Prezenta propunere legislativă nu implică impact bugetar din partea statului”, conchide iniţiatorul, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Propunerea legislativă este semnată de alţi 30 de parlamentari, majoritatea de la PSD, şi a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici