Proiect depus de USR prin care se asigură accesul românilor în pădurile din ţară

Parlamentarii USR au depus un proiect de lege care va permite accesul românilor în pădurile din ţară.

1493 afișări
Imaginea articolului Proiect depus de USR prin care se asigură accesul românilor în pădurile din ţară

Proiect depus de USR prin care se asigură accesul românilor în pădurile din ţară

Conform unui comunicat al USR, proiectul a fost iniţiat de deputata Diana Buzoianu şi de senatorul Aurel Oprinoiu, ca răspuns la semnalele de alarmă trase de societatea civilă, de silvicultori şi de peste 10.000 de cetăţeni care au semnat petiţii publice.

Conform legislaţiei actuale, accesul public pedestru în pădure este permis „numai în zone amenajate, pe trasee şi poteci marcate în acest sens, pe drumurile forestiere şi în pădurile cu funcţii de protecţie, predominant sociale”. Reprezentanţii USR susţin că astfel, în majoritatea cazurilor, pădurile sunt închise publicului larg pentru că doar un număr infim de păduri au trasee marcate sau sunt considerate cu rol predominant social.

„Codrul, frate cu românul. Doar în poezie, din păcate, nu şi în realitatea României anului 2022. Vreţi să mergeţi să vă plimbaţi prin pădurile din România? În multe cazuri, veţi găsi drumuri blocate, bariere cu lacăt puse, semne de interzis. Deşi nu ne putem, deocamdată, compara în acest domeniu, din punct de vedere legislativ, cu ţările nordice, putem, cel puţin, introduce în legislaţie amendamente care să nu ne mai ţină departe de pădurile noastre”, a declarat Diana Buzoianu, vicepreşedinta Comisiei de mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor.

„Pădurea este un bun de interes naţional. Trebuie ca toţi să ne bucurăm de ea şi, în acelaşi timp, toţi trebuie să o protejăm. Proiectul legislativ pe care l-am iniţiat aduce în atenţie un lucru simplu, pe care noi toţi vrem să-l putem face: să ne bucurăm de natură, de aer curat şi să putem proteja pădurea. Proiectul aduce libertatea de a te plimba prin pădure, dar îţi cere responsabilitate şi atenţie atunci când o faci. Ne gândim să aducem în atenţia Ministerului Mediului crearea unei aplicaţii prin care să putem afla frumuseţea şi beneficiile locului, dar şi pericolele la care ne putem expune. Toate amenajamentele sunt în format GIS şi crearea unei asemenea aplicaţii nu va fi foarte complicat”, a precizat Aurel Oprinoiu, senator USR în cadrul Comisiei de mediu.

Proiectul depus modifică Codul silvic, astfel încât acesta să prevadă doar faptul că „accesul public pedestru în pădure este permis, pe răspunderea celui care intră în pădure”. Reprezentanţii formaţiunii susţin că aceasta este o prevedere legală care există în numeroase alte state membre, în unele dintre ele având chiar rang constituţional.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici