Proiect legislativ: Mandatul primarilor să înceteze de drept dacă sunt arestaţi preventiv mai mult de 90 de zile

Senatorii PNL Marinică Dincă şi Marius Bălu propun, printr-un proiect de lege, ca mandatul unui primar să înceteze de drept în cazul în care acesta este arestat preventiv mai mult de 90 de zile.

197 afișări
Imaginea articolului Proiect legislativ: Mandatul primarilor să înceteze de drept dacă sunt arestaţi preventiv mai mult de 90 de zile

PROIECT: Mandatul primarilor să înceteze de drept dacă sunt arestaţi preventiv mai mult de 90 de zile

Astfel, proiectul modifică Legea administraţiei publice locale, în sensul ca mandatul primarului să înceteze de drept şi în cazul în care edilul este arestat preventiv mai mult de 90 de zile sau a fost încarcerat pentru executarea unei pedepse privative de libertate.

În prezent, legea prevede că mandatul unui primar încetează de drept în cazul în care acesta se află în imposibilitatea exercitării funcţiei mai mult de şase luni într-un an pe motiv de boală, certificată, precum şi în cazul în care nu îşi exercită mandatul, în mod nejustificat, timp de 45 de zile consecutive.

"Niciuna dintre ipotezele reglementate în prezent de lege nu acoperă situaţia care face obiectul prezentei propuneri legislative. Astfel, imposibilitatea exercitării mandatului din cauza unei boli grave nu are legătură cu arestarea pentru mai mult de 90 de zile sau cu încarcerarea pentru o pedeapsă privativă de libertate. De asemenea, neexercitarea mandatului în mod nejustificat nu are nicio legătură cu ipoteza propusă de a fi reglementată, pentru că o asemenea exercitare trebuie să fie nejustificată, în timp ce reglementarea propusă este justificată de existenţa unor mandate de arestare sau de încarcerare", au arătat iniţiatorii, în expunerea de motive.

Proiectul a fost în consultare publică până la începutul lunii mai, iar Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a trimis proiectul pentru dezbatere în comisiile juridice şi de administraţie, Camera fiind prima sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici