Proiect pentru reducerea vârstei de pensionare pentru unii angajaţi, discutat în şedinţa de Guvern

  • Un proiect de Ordonanţă de urgenţă care prevede reducerea vârstei de pensionare pentru angajaţii care lucrează cu muniţii şi explozibili
  • Conform proiectului de Ordonanţă de urgenţă pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aceşti angajaţi ar urma să beneficieze de o reducere a vârstei de pensionare de 13 ani.
7552 afișări
Imaginea articolului Proiect pentru reducerea vârstei de pensionare pentru unii angajaţi, discutat în şedinţa de Guvern

Proiect pentru reducerea vârstei de pensionare pentru unii angajaţi, discutat în şedinţa de Guvern

Potrivit proiectului, ar urma să iasă mai repede la pensie angajaţii care lucrează cu explozibili sau cu muniţie: „activităţile referitoare la fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor, precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor; fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia; operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice; delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare”.

Conform proiectului de Ordonanţă de urgenţă pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aceşti angajaţi ar urma să beneficieze de o reducere a vârstei de pensionare de 13 ani.

„Prin excepţie de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b), persoanele care au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. g) beneficiază de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 de ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi”, se arată în proiect.

Printre motivele pe care le invocă Guvernul pentru luarea acestei măsuri se numără faptul că aceste activităţi se desfăşoară în domeniul riscului de nivel maxim, că noxele măsurate, valorile biologice şi biotoxicologice se află în limite maxime admise, că angajaţii sunt expuşi la pulberi silicogene ceea ce determină afecţiuni respiratorii şi „ţinând cont de necesitatea menţinerii forţei de muncă şi a locurilor de muncă din industria de armament, şi de obligaţia constituţională de eliminare a inechităţilor determinate de aplicarea unor dispoziţii legale diferite la situaţii identice”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici