Proiect PNL: Defrişările ilegale să fie considerate ameninţări la siguranţa naţională

Un grup de 51 de deputaţi PNL a depus la Parlament un proiect de completare a legii siguranţei naţionale care prevede că defrişările ilegale pe suprafeţe mai mari de un hectar se consideră ameninţare la siguranţa naţională.

813 afișări
Imaginea articolului Proiect PNL: Defrişările ilegale să fie considerate ameninţări la siguranţa naţională

Proiect PNL: Defrişările ilegale să fie considerate ameninţări la siguranţa naţională (Imagine: Shutterstock)

Deputatul PNL Lucia Varga a făcut aceste precizări, la o conferinţă de presă, arătând că în proiect se consideră ameninţare la siguranţa naţională şi reducerea fără aprobări legale a consistenţei unui arboret cu mai mult de 50% faţă de pevederile amenajamentului silvic în vigoare.

Potrivit proiectului, se va considera ameninţare la siguranţa naţională şi exploatarea fără amenajament silvic a pădurilor încadrate în tipurile funcţionale T1 şi T2.

Întrebată dacă a avut discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis pe acest proiect, Varga a spus că deocamdată această iniţiativă legislativă a fost depusă.

"Această modificare a legii siguranţei naţionale permite să se considere tăierile ilegale drept o vulnerabilitate la siguranţa naţională. Aceasta înseamnă că instituţiile abilitate, MAE, MApN, SRI să intervină, alături de Ministerul Mediului pentru a realiza un control şi o verificare a acestui fenomen", a arătat Varga.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în 18 mai, că a fost definitivată ordinea de zi a următoarei şedinţe a CSAT, care cuprinde şi tema defrişărilor ilegale, precizând că până la şedinţă toate instituţiile abilitate trebuie să prezinte materiale care să ofere "o imagine mai clară" asupra amplorii acestui fenomen.

În ultima perioadă, mii de persoane au participat în mai multe localităţi, printre care Bucureşti, Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Iaşi şi Ploieşti, la proteste pe tema defrişărilor, iar preşedintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul să fie discutat în următoarea şedinţă a CSAT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici