Proiect: Reducerea la 600 a numărului elevilor alocaţi unui consilier şcolar. Câţi elevi poate avea în grijă un psiholog, în prezent

Deputatul USR Cristina Iurişniţi a depus, la Cameră, un proiect care prevede alocarea unui număr minim de 600 de elevi unui consilier şcolar, în contextul în care şcolile se confruntă cu o lipsă acută de psihologi, iar cei care profesează în prezent ajung să aibă şi 1.500 de elevi.

866 afișări
Imaginea articolului Proiect: Reducerea la 600 a numărului elevilor alocaţi unui consilier şcolar. Câţi elevi poate avea în grijă un psiholog, în prezent

Reducerea la 600 a numărului elevilor alocaţi unui consilier şcolar, proiect la Camera Deputaţilor

Iniţiativa legislativă propune completarea articolului 83 din Legea educaţiei naţionale 1/2011.

Legea în vigoare prevede că „antepreşcolarii, preşcolarii şi elevii din unităţile şcolare de stat şi particulare autorizate/acreditate beneficiază de asistenţă medicală, psihologică şi logopedică gratuită, în cabinete medicale, psihologice şi logopedice şcolare ori în unităţi medicale de stat”.

Proiectul propune introducerea unui nou alineat la articolul menţionat din actul normativ care arată că „unui post de consilier şcolar îi este alocat un număr minim de 600 de elevi, respectiv un minim de 300 de preşcolari, în cadrul unei unităţi de învăţământ cu personalitate juridică”.

Modificarea legislativă, dacă este adoptată, ar urma să intre în vigoare începând cu anul şcolar 2021 - 2022, conform proiectului de lege.

„La momentul de faţă, învăţământul românesc se confruntă cu o lipsă acută de psihologi şcolari. Rolul acestora este deosebit de important în ceea ce priveşte consilierea şi orientarea profesională a elevilor, precum şi dezvoltarea, în funcţie de nevoile individuale, a comportamentelor psiho-emoţionale şi a atitudinilor de relaţionare ale elevilor. Dacă legislaţia prevede faptul că unui psiholog şcolar îi este alocat un număr de 800 de elevi, în practică există situaţii în care există un post de psiholog şcolar la 1.500 de elevi. Nu putem vorbi despre eficienţa şi relevanţa activităţii de consiliere şi orientare în astfel de condiţii, fapt care ne determină să reglementăm la nivel primar obligaţia Ministerului Educaţiei Naţionale şi a Inspectoratelor şcolare de a asigura un psiholog şcolar la un număr de 600 de elevi/ 300 de preşcolari”, susţine deputatul USR în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Cristina Iurişniţi argumenteză că un consilier şcolar nu poate face faţă numărului mare de elevi şi preşcolari.

„Cabinetele de asistenţă psihopedagogică funcţionează în unităţi de învăţământ preuniversitar şi asigură asistenţă psihopedagogică unui număr de 800 de elevi sau de 400 de prescolari. Presupunând că un elev ar avea acces o singură dată pe semestru la o consultaţie individuală şi considerând că un semestru are 18 săptămâni, ar rezulta faptul că, săptămânal, cel puţin 44 de elevi ar trebui să fie asistaţi/consiliaţi din punct de vedere psihopedagogic, situaţie imposibil de gestionat ţinând cont de limitele programului de lucru al unui consilier educativ, precum şi de timpul alocat unei şedinţe individuale cu fiecare elev”, arată deputatul USR.

Ea mai spune că elevii nu beneficiază cum ar trebui de consiliere şcolară, fapt pentru care apar efecte negative, cum ar fi bullying-ul sau o educaţie care nu ţine cont de particularităţile şcolarilor.

„Din păcate, la momentul actual, în şcolile din România, preşcolarii/elevii nu beneficiază de orele de consiliere şcolară. Acest situaţie critică are printre efecte şi stagnarea/creşterea ratei de abandon şcolar, amploarea fenomenului de bullying, creşterea actelor de violenţă fizică, verbală, psihologică în unităţile şcolare, alegerea unor trasee educaţionale necorespunzătoare particularităţilor individuale ale fiecărui copil”, conchide sursa citată.

Iniţiatorul prezintă, în expunerea de motive, şi efectele pe care va avea proiectul de lege:

„Pe termen scurt:

- Asigurarea desfăşurării optime a asistenţei psihopedagogice şi a consilierii profesionale a elevilor;

- Creşterea numărului de posturi de psihologi şcolari;

Pe termen mediu şi lung:

- Asigurarea mijloacelor necesare preşcolarilor şi a elevilor de a opta pentru un parcurs educaţional care să răspundă nevoilor şi intereselor lor;

- Orientarea optimă în ceea ce priveşte alegerea parcursului profesional/ academic după finalizarea studiilor preuniversitare

- Creşterea gradului de ocupare a pieţei muncii”, potrivit sursei menţionate.

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Camera Deputaţilor, prim for sesizat, decizional fiind Senatul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici