PROIECT. Strategia "România 2040" ar urma să fie scrisă de o comisie condusă de Dragnea şi obligatorie pentru toate guvernele / Reacţia PNL

La o lună de la Congresul PSD în care Liviu Dragnea şi-a prezentat planurile pentru douăzeci de ani de acum încolo, Secretariatul General al Guvernului a iniţiat un proiect de lege prin care se înfiinţează o comisie condusă de şeful PSD, care să elaboreze într-un an Strategia „România 2040”. Odată adoptată, aceasta ar urma să fie introdusă obligatoriu în programul de guvernare al oricărui guvern ce va urma de acum încolo.

5987 afișări
Imaginea articolului PROIECT. Strategia "România 2040" ar urma să fie scrisă de o comisie condusă de Dragnea şi obligatorie pentru toate guvernele / Reacţia PNL

Guvernul a iniţiat proiectul de lege prin care se înfiinţează o comisie condusă de Dragnea, care să elaboreze într-un an Strategia "România 2040". Aceasta ar deveni obligatorie pentru toate guvernele / Reacţia PNL

Potrivit proiectului de lege postat pe site-ul SGG, „se instituie obligaţia elaborării şi actualizării Strategiei de dezvoltare economică şi socială a României pe termen lung, denumită în continuare Strategia "România 2040" precum şi cadrul instituţional de realizare şi de asigurare a consensului naţional”. „Odată cu intrarea în vigoare a prezentei legi, se instituie obligativitatea includerii în programele de guvernare aprobate în Parlament a principalelor obiective strategice prevăzute în Strategia "România 2040"”, se arată în document. 

Totodată, după aprobarea legii, „se instituie obligativitatea Guvernului de a continua programele şi proiecte de dezvoltare ce decurg din Strategia "România 2040".

Pentru elaborarea strategiei, se înfiinţează Comisia „România 2040”, condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Organismul are mandat de un an, în perioada 1 iunie 2018 - 1 iunie 2019.

Din comisie ar urma să facă parte reprezentanţi ai Guvernului, Presedinţiei, partidelor parlamentare, ai comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor, ai Academiei Române, ai Consiliului de Programare Economică şi ai Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.

De asemenea, Dragnea poate desemna ca membri ai comisiei personalităţi ale ştiinţei, din mediul academic şi universitar.

„În vederea asigurării consensului naţional şi a validării direcţiilor de dezvoltare, Comisia "România 2040" va organiza dezbateri publice, sub forma unor forumuri naţionale, cu participare deschisă, în care se vor prezenta rezultatele de etapă”, se arată în proiect. 

PNL cere retragerea proiectului

PNL a cerut duminică guvernului să renunţe la proiectul de lege privind elaborarea şi actualizarea Strategiei Naţionale pe termen lung “România 2040”, liberalii susţinând că acest proiect trădează “un mod de gândire bolnav, infestat de nostalgiile comuniste”.

“Acest proiect de lege trădează un mod de gândire bolnav, infestat de nostalgiile comuniste ale unor oameni care n-au reuşit nici până acum să asimileze în mod real valorile democraţiei. Practic, cetăţenii nu vor mai avea niciun cuvânt de spus, în alegeri, în privinţa direcţiei pe care o urmează România, întrucât tot ceea ce va stabili „Comitetul lui Dragnea” devine obligatoriu pentru orice guvernare va veni ulterior”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Liberalii mai susţin că cel care ar urma să conducă acest proiect este Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

“Partidul Naţional Liberal a luat act cu stupoare de intenţia Guvernului Dăncilă – Dragnea de a adopta un proiect de lege care îşi propune nici mai mult nici mai puţin decât să reglementeze cine stabileşte viitorul României în următorii 22 de ani”, se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici