Proiectele privind graţierea şi punerea în acord a codurilor penale cu deciziile CCR, transmise CSM, ÎCCJ şi Parchetului General/ Grindeanu: Abuzul în serviciu şi conflictul de interese nu se dezincriminează

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că ministerul Justiţiei a transmis miercuri dimineaţă spre consultare CSM-ului, ÎCCJ-ului şi Parchetului General două acte normative, unul privind graţierea, nu amnistia şi celălalt referitor la deciziile Curţii Constituţionale. Preşedintele ÎCCJ a anunţat că instituţia a primit proiectele pe email, iar punctele de vedere trebuie transmise până pe 23 ianuarie

3153 afișări
Imaginea articolului Proiectele privind graţierea şi punerea în acord a codurilor penale cu deciziile CCR, transmise CSM, ÎCCJ şi Parchetului General/ Grindeanu: Abuzul în serviciu şi conflictul de interese nu se dezincriminează

Iordache: Două acte, unul privind graţierea şi altul privind deciziile CCR, trimise la CSM, ÎCCJ, PG

"Ministerul Justiţiei a elaborat două acte normative care sunt în dezbatere publică, au fost finalizate ieri, au fost trimise spre consultare Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Parchetului General. Cele două acte normative vizează graţierea, şi nu amnistia, graţiere care nu vizează fapte de corupţie, fapte grave şi care vizează recuperarea prejudiciului, iar cel de-al doilea act normativ vizează hotărârile Curţii Constituţionale care stabileşte pentru anumite fapte să fie mai bine precizate", a declarat ministrul Justiţiei, Florin Iordache, după şedinţa de Guvern de miercuri.

Ministrul Justiţiei a mai precizat că actele normative au fost transmise tuturor celor avizaţi, că în momentul în care vor fi obţinute toate avizele se va intra în Guvern cu aceste proiecte şi că acestea vor fi publicate pe site-ul Ministerului Public în cursul zilei de miercuri.

Întrebat daca cel de-al doilea proiect de act normativ se referă la abuzul în serviciu, ministrul Justiţiei a precizat că "modificarea este făcută în concordanţă cu decizia Curţii Constituţionale".

Premierul Sorin Grindeanu a declarat că, în proiectele promovate de Ministerul Justiţiei, abuzul în serviciu şi conflictul de interese nu se dezincriminează.

"Nici conflictul de interese, nici abuzul în serviciu nu se dezincriminează, dar se clarifică aceste lucruri, din punctul de vedere al Ministerului Justiţiei, se clarifică aceste lucruri în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale", a declarat premierul Sorin Grindeanu.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, că nu exclude varianta ca uvernul să promoveze graţierea şi modificarea Codului Penal prin proiecte de lege, varianta ordonanţelor de urgenţă fiind ”viziunea ministrului Justiţiei” şi că o decizie va fi luată ulterior consultării publice.

"Ministrul Justiţiei a venit cu viziunea sa legată de aceste două probleme (graţierea şi modificarea Codului Penal - n.r.). Din câte ştiu eu, se pot face aceste lucruri în două moduri: prin ordonanţă de urgenţă, ori prin Parlament", a spus Sorin Grindeanu, întrebat de ce Executivul nu a preferat varianta unor proiecte de lege în locul emiterii de ordonanţe de urgenţă.

El a precizat că "nu a inventat guvernul Grindeanu ordonanţele de urgenţă legate de Codul Penal" şi că inclusiv guvernul tehnocrat a dat OUG pe modificarea Codului Penal în ultimul an.

"Există aceste două posibilităţi date de lege. Ministrul Justiţiei, de la început, şi-a spus viziunea în ceea ce înseamnă justiţie. E un prim pas, e o propunere, în acest moment mergem spre ceea ce am discutat până acum, spre consultarea celorlate instituţii şi nu numai, urmând ca după aceea să vedem ce ce decizie luăm", a conchis premierul.

Preşedintele ÎCCJ, judecătoarea Cristina Tarcea, a declarat că proiectele de ordonanţă pentru graţierea şi modificarea codurilor au fost primite, miercuri aproape de prânz, prin email de către instanţa supremă, fiind cerute puncte de vedere până pe 23 ianuarie.

“Până în prezent nu s-a discutat acest aspect nici cu asociaţiile profesionale ale magistraţilor, nici cu instanţele de judecată. În drum spre Consiliul Superior al Magistraturii am primit un telefon de la birou, mi s-a spus faptul că prin email am primit proiectele de ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea şi modificarea Codului de Procedură Penală şi că ni se cer puncte de vedere până pe data de 23 ianuarie. Sunt convinsă că vom discuta astăzi, în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii acest aspect pentru că, după cum cunoaşteţi, în procedura de aprobare a oricărui act normative care interesează justiţia, este necesar şi avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Amnistia şi graţierea sunt instituţii care sunt prevăzute de legislaţia penală, dar că asemenea proiecte de lege nu trebuie aprobate fără o prealabilă consultare a tuturor circumstanţelor. Nu am apucat să lecturez conţinutul ordonanţelor de urgenţă pentru că abia le-am primit pe email. Trebuie analizat totul cu atenţie pentru că graţierea nu îşi produce efecte doar asupra condamnărilor cu executare, trebuiesc analizate toate aceste aspecte. Am prins nişte decrete, pe vremuri, de graţiere. Ele vizau fapte minore(...).", a spus preşedintele ÎCCJ la venirea la sediul CSM.

Preşedintele CSM, Mădălina Ghena, a spus, miercuri, la începutul şedinţei de plen, că proiectele de ordonanţă de urgenţă au fost transmise consiliului la ora 11.00. Potrivit procedurii, CSM trebuie să avizeze cele două proiecte.

"(...) În cursul zilei de azi, 18 ianuarie 2017, la Consiliul Superior al Magistraturii au fost primite, în vederea avizării, de la Ministerul Justiţiei, Proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi Proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru graţierea unor pedepse.Proiectele de acte normative menţionate sunt supuse, în acest moment, analizei direcţiei de specialitate, sub coordonarea Comisiei nr. 1 – «Legislaţie şi cooperare interinstituţională», din cadrul Consiliului. Având în vedere că proiectele elaborate de Ministerul Justiţiei vizează modificări şi completări legislative referitoare la activitatea sistemului judiciar, respectiv la înfăptuirea actului de justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii apreciază necesară consultarea, în vederea avizării, a corpului magistraţilor.În funcţie de calendarul ce urmează a fi stabilit de Guvern pentru adoptarea actelor normative menţionate, Consiliul Superior al Magistraturii are în vedere planificarea unei şedinţe a Plenului în vederea avizării acestora, conform dispoziţiilor art. 38 alin. 3 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, data şedinţei urmând a fi comunicată de îndată ce va fi stabilită", se arată într-un comunicat al CSM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici