Proiectul de Lege privind statutul personalului de probaţiune, finalizat de Ministerul Justiţiei

Ministerul Justiţiei a anunţat că proiectul de Lege privind statutul personalului de probaţiune a fost finalizat şi propus spre avizare Consiliului Economic şi Social.

269 afișări
Imaginea articolului Proiectul de Lege privind statutul personalului de probaţiune, finalizat de Ministerul Justiţiei

Proiectul de Lege privind statutul personalului de probaţiune, finalizat de Ministerul Justiţiei

Proiectul de act normativ a fost elaboratde Ministerul Justiţiei şi dezbătut cu organizaţiile sindicale şi asociaţiile profesionale de la nivelul sistemului de probaţiune.

Conform unui comunicat al Ministerului Justiţiei, proiectul este necesar şi ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 252/2013 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune, care extinde atribuţiile şi responsabilităţile ce revin acestuia, dar şi lărgirea sferei de situaţii în care este necesară intervenţia consilierilor de probaţiune, atât pe parcursul procesului penal, cât şi în etapa de executare a hotărârilor judecătoreşti.

„Actul normativ, care reglementează primul statut al personalului de probaţiune, este un obiectiv din Programul de Guvernare 2021-2024 şi este prevăzut în Planul de acţiune pentru perioada 2020-2025, elaborat în vederea executării hotărârii-pilot Rezmiveş şi alţii împotriva României”, transmite Ministerul Justiţiei.

Potrivit comunicatului, serviciile de probaţiune pun în executare măsurile şi sancţiunile penale neprivative de libertate: amânarea aplicării pedepsei, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, liberarea condiţionată în cazul adulţilor şi toate cele patru măsuri educative neprivative de libertate în cazul minorilor – stagiul de formare civică, supravegherea, consemnarea la sfârşit de săptămână, asistarea zilnică.

În anul 2021, sistemul de probaţiune a gestionat supravegherea a peste 100.000 de persoane sancţionate penal. 75% dintre aceste persoane au avut impusă obligaţia de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, iar 60% obligaţia de a participa la un program de reintegrare socială. 67.016 de persoane se aflau în continuare în evidenţe la 31.12.2021, iar 36.883 au ieşit din evidenţele sistemului de probaţiune, în anul 2021.

„Raportat la elementul de buget, suma alocată unei persoane aflate în evidenţa sistemului de probaţiune, pentru executarea unei măsuri sau sancţiuni neprivative de libertate, a fost, în anul 2021, de 258,16 euro/ an, măsurile şi sancţiunile comunitare pe care sistemul de probaţiune le gestionează presupunând un cost mult mai redus comparativ cu sancţiunile pe care sistemul penitenciar le administrează”, mai arată Ministerul Justiţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici