Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor: Cererea de reţinere, arestare, percheziţie a parlamentarului să conţină motivele concrete

Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor conţine o propunere prin care se solicită Parchetului să noteze în cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a unui ales motivele concrete care justifică această măsură şi să nu mai trimită, ca până acum, dosarul integral.

410 afișări
Imaginea articolului Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor: Cererea de reţinere, arestare, percheziţie a parlamentarului să conţină motivele concrete

Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor: Cererea de reţinere, arestare, percheziţie a parlamentarului să conţină motivele concrete (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a parlamentarului trebuie să conţină temeiul legal şi motivele concrete în cazul respectiv care justifică măsura solicitată. Cererea este însoţită de probele considerate relevante şi puse la dispoziţie de către Parchet, care stau la baza motivelor invocate", se stipulează în textul propunerii de modificare a Statutului parlamentarilor.

Prin această modificare se doreşte să nu se mai trimită tot dosarul la Parlament, ca până acum, ci doar probe pe care procurorul le consideră relevante pentru măsura respectivă şi, totodată, să fie excluse acuzaţiile de scurgere de informaţii.

O altă propunere vizează Raportul Comisiei în aceste cazuri: "Raportul Comisiei va face referiri punctuale la temeiul legal, motivele concrete, precum şi la probele înaintate. Raportul Comisiei se aprobă prin vot secret al majorităţii membrilor prezenţi”.

Astel, plenul va afla care sunt motivele pentru măsura solicitată şi dacă acestea sunt susţinute de probe şi, în acest fel, votul va fi în concordanţă cu situaţia adevărată, potrivit motivării modificării.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea, care a pus la dispoziţia presei proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor, a explicat raţiunile modificărilor aduse, arătând că pe viitor nu vor mai fi aduse la Parlament dosare întregi, se va elimina acuzaţia de scurgere de informaţii din dosar şi plenul va vota în cunoştinţă de cauză.

"Până acum, în cazul unor măsuri preventive solicitate de ministru - reţinere sau arestare preventivă - se punea la dispoziţie întreg materialul probator, adică tot dosarul. De multe ori l-au cărat cu căruciorul, au existat plângeri privind scurgeri de informaţii din dosarul principal. Prin această modificare pe care am adus-o practic nu se mai aduce întreg dosarul, ci doar se face o cerere care este motivată şi doar probele care justifică acele cazuri de arestare preventivă", a spus Nicolicea.

El a mai arătat că probatoriul cerut de Statut, dacă se va adopta această modificare, va privi strict justificarea măsurii preventive. "Evident că în aceste cazuri va fi o cerere în care se arată că respectivul a încercat să fugă. Probatoriul va fi ori biletul de avion, ori procesul verbal că l-au prins în aeroport la scara avionului sau o înregistrare telefonică în care se arată că vrea să ia o gazdă", a spus Nicolicea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici