Proiectul Ponta-Antonescu privind uninominalul, identic cu unul PDL din 2010, aflat încă la Cameră

Proiectul iniţiat în aprilie 2012 de Victor Ponta şi Crin Antonescu pentru introducerea uninominalului într-un tur este identic cu un proiect depus de 35 de parlamentari PDL în septembrie 2010 şi care se află pe ordinea de zi a plenului Camerei, unii dintre semnatari susţinându-l şi acum.

988 afișări
Imaginea articolului Proiectul Ponta-Antonescu privind uninominalul, identic cu unul PDL din 2010, aflat încă la Cameră

Proiectul Ponta-Antonescu privind uninominalul, identic cu unul PDL din 2010, aflat încă la Cameră (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Forma în care proiectul a fost depus de liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu, în aprilie 2012, este identică cu cea depusă de parlamentarii PDL, cu un an şi jumătate înainte.

Proiectul iniţiat de liderii USL a fost adoptat rapid de Senat, în forma iniţială, iar ulterior a fost modificat la Camera Deputaţilor, în sensul eliminării pragului electoral pentru formaţiunile politice care intră în Parlament şi adoptării unor amendamente vizând minorităţile.

Celălalt proiect, iniţiat în septembrie 2010, a trecut tacit de Senat şi se află pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor.

PDL a depus, joi, o sesizare la Curtea Constituţională în legătură cu proiectul USL privind uninominalul şi care a fost adoptat săptămâna trecută de Cameră.

Cu toate acestea, unii democrat-liberali care sunt iniţiatori ai proiectului depus în 2010 îl susţin în continuare.

Fostul ministru de Finanţe, deputatul Gheorghe Ialomiţianu, iniţiator al proiectului, a declarat pentru MEDIAFAX că susţine în continuare acest sistem de vot şi va fi prezent la momentul votului pentru a vota "pentru".

În plus, el a precizat că va depune împreună cu alţi colegi un amendament pentru reducerea numărului de parlamentari la 300.

"Am susţinut şi susţin şi acum uninominal într-un singur tur. (...) Celălalt sistem de vot crea probleme chiar în partid, era o concurenţă între candidaţii din partid şi era şi o concurenţă cu ceilalţi din afara partidului. Aşa cum l-am conceput în cadrul partidului, eu îl susţin în continuare şi o să fiu la vot în momentul în care se va da votul final", a susţinut Ialomiţianu.

Întrebat de ce nu susţine proiectul adoptat recent la propunerea USL, deputatul PDL a replicat că s-au realizat "compromisuri" care afectează constituţionalitatea proiectului.

"Legea are multe lucruri discutabile. În primul rând, s-a mărit numărul de parlamentari, iar prin referendum populaţia a spus că trebuie să reducem la 300, plus că s-au creat nişte avantaje pentru minorităţi şi cred că nu este cazul, pentru că legea spune foarte clar că dacă o minoritate nu ajunge în Parlament prin alegeri directe automat i se rezervă un loc. (...) Unii candidaţi au mai multe drepturi decât ceilalţi candidaţi, candidaţii care reprezintă o minoritate au mai multe drepturi, adică au un loc asigurat la nivel naţional şi la nivel local", a susţinut deputatul PDL.

Întrebat dacă îşi asumă să depună un amendament care să ducă la reducerea numărului de parlamentari, Ialomiţianu a răspuns: "O să discut cu colegii şi cred că vom fi câţiva care vom depune amendamentul în acest sens".

De asemenea, secretarul Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, democrat-liberalul Gabriel Andonache, şi el iniţiator al proiectului, a declarat pentru MEDIAFAX că susţine votul uninominal într-un singur tur, dar la pachet cu reducerea numărului de parlamentari.

"Poate că varianta cea mai bună era uninominalul introdus la pachet cu reducerea numărului de parlamentari, şi am propus un amendament în acest sens la nivelul comisiei, care nu a fost acceptat", a spus Andronache.

Întrebat de ce în proiect nu a fost introdusă reducerea numărului de parlamentari sau de ce nu s-a optat pentru susţinerea proiectului USL de reducere a numărului membrilor Legislativului, deputatul PDL a precizat că se intenţiona amendarea Constituţiei în acest sens.

"Proiectul se află încă în parcursul legislativ, urmează să vedem opţiunea care se va contura în perioada următoare", a susţinut Andronache, refuzând să spună dacă în opinia sa sistemul uninominal adoptat ar avea probleme de constituţionalitate.

Un alt iniţiator al proiectului de lege, deputatul PDL Petru Movilă, a declarat pentru MEDIAFAX că, în pofida faptului că a semnat pentru depunerea propunerii legislative, optează în prezent pentru menţinerea sistemului uninominal din 2008.

"Este un sistem de vot mai corect, pentru că sunt reprezentate în Parlament toate opţiunile alegătorilor. Eu personal nu am o problemă în colegiu, voi câştiga colegiul, dar este vorba de modul în care sunt reprezentate partidele", a replicat Movilă.

Întrebat cum se face că în urmă cu mai puţin de doi ani de zile susţinea contrariul, respectiv faptul că prin sistemul aplicat sunt aleşi parlamentari cu câteva sute de voturi, Movilă a răspuns: "Între timp am avut discuţii cu mai multe organizaţii neguvernamentale, şi nu eu am depus efectiv proiectul de lege. I se poate întâmpla oricui (oricărui partid să aibă parlamentari aleşi cu câteva sute de voturi - n.r.) Eu sper de la noi să fie toţi cei aleşi pe primul loc, dacă la Curtea Constituţională va fi menţinut acest sistem".

Iniţiativa PDL modifică Legea 35 din 2008, în sensul eliminării întregului proces de compensare proporţională a voturilor, în contul formaţiunilor înscrise în cursa electorală, dar şi a sistemului de alocare a mandatelor în mai multe etape, la nivel de circumcripţie şi la nivel naţional. Astfel, în proiect se menţionează că "atribuirea mandatelor de deputat şi senator se face la nivelul colegiilor uninominale şi la nivelul fiecărei circumscripţii electorale". În plus, la nivelul colegiilor se atribuie un singur mandat candidaţilor care aparţin unui partid care a depăşit pragul electoral de 5%, respectiv celui "care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în colegiul uninominal".

Totuşi, iniţiativa semnată de parlamentari democrat-liberali nu elimină pragul electoral de 5% aplicabil partidelor pentru a intra în Parlament, dar nici pragul alternativ cu trei colegii la Senat câştigate şi şase colegii la Camera Deputaţilor.

În expunerea de motive a proiectul de modificare a legislaţiei electorale se menţionează că "prin modul de atribuire a mandatelor în două etape şi procedura folosită la alegerile parlamentare din 2008 s-a ajuns în situaţia ca un deputat sau senator, cu un număr foarte mic de voturi valabil exprimate în colegiu să primească mandatul de parlamentar, în defavoarea celor cu un număr ce depăşea 40%".

"Prin propunerea legislativă am eliminat elementul discriminatoriu, şi anume mandatul de parlamentar să se atribuie candidaţilor care au obţinut numărul cel mai mare de voturi valabil exprimate în colegiul uninominal în care a candidat", mai susţineau iniţiatorii în expunerea de motive.

Propunerea legislativă care instituia sistemul de vot uninominal într-un singur tur de scrutin a fost înregistrat de 35 de parlamentari ai PDL în decembrie 2010. Între aceştia se numără senatorul Alexandru Pereş, dar şi deputaţii Gabriel Andronache, William Brînză, Stelian Fuia, Gheorghe Ialomiţianu, Petru Movilă, Brânduşa Novac şi Dumitru Pardău.

Totodată, iniţiativa a fost semnată şi de 13 parlamentari PSD, în frunte cu deputatul Mircea Duşa, dar şi de doi liberali, între care Tudor Chiuariu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici