Proiectul PSD privind amânarea plăţii ratelor bancare, la VOT în Parlament după ce Guvernul a emis OUG pe acestă temă

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis că proiectul PSD care prevede amânarea plăţii ratelor bancare până la sfârşitul anului va intra, vineri, la vot final, în plen, după ce a fost votat marţi seara de Senat.

345 afișări
Imaginea articolului Proiectul PSD privind amânarea plăţii ratelor bancare, la VOT în Parlament după ce Guvernul a emis OUG pe acestă temă

Proiectul PSD privind amânarea plăţii ratelor bancare intră la vot în Parlament după ce Guvernul a emis OUG pe acestă temă

Social-democraţii susţin că proiectul lor „corectează prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului Orban care menţine <dobânda la dobândă>”.

„Proiectul de lege al PSD corectează prevederile Ordonanţei de Urgenţă a guvernului Orban care, inclusiv în a doua variantă, menţine ”dobânda la dobândă” pentru orice tip de credit, cu excepţia creditelor ipotecare luate de persoanele fizice”, se arată într-un comunicat de presă transmis de PSD, imediat după ce proiectul a trecut de Senat.

Astfel, în iniţiativa adoptată, social democraţii susţin suspendarea rambursării ratelor scadente, dobânzilor şi comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori până la data de 30.09.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturităţii creditului. Debitorii vor avea posibilitatea de a trimite solicitările prin email ori prin poştă. Camera Deputaţilor este for decizional.

„Cei care vorbesc de „dobânda la dobândă” (capitalizarea dobânzii) nu înţeleg cum funcţionează o piaţă financiară, cum funcţionează o economie în general. Pe perioada celor nouă luni de zile, cât se amână plata ratelor, sistemul financiar-bancar trebuie să funcţioneze, or pierderile suferite s-ar fi repercutat asupra celor care îşi vor plăti în continuare ratele la timp”, a explicat, vineri seara, la Digi24, ministrul finanţelor, Florin Cîţu. „Tot ceea ce plătim noi astăzi, vom plăti prin taxe în viitor. Tot ceea ce pierd companiile astăzi va fi taxat în alte costuri”, a fost replica ministrului Finanţelor, după ce PSD a anunţat propriul proiect.

O măsură asemănătoare a luat deja Guvernul, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa de luni.

„Dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit şi reprezintă o creanţă distinctă şi independentă în raport cu celelalte obligaţii izvorâte din contractul de credit. La această creanţă dobânda este de 0% şi plata de către debitor a acestei creanţe se va face eşalonat în 60 de rate lunare egale începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare”, a declarat ministrul Finanţelor, după şedinţa de Guvern de luni.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
psd,
amânare rate,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici