Propunere istorică. Macron vrea o nouă Uniune Europeană la care să se alăture Marea Britanie şi Ucraina

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că este în favoarea unui nou tip de "comunitate politică europeană" care ar permite ţărilor din afara Uniunii Europene, inclusiv Ucrainei şi Marii Britanii, să se alăture "valorilor fundamentale europene".

23457 afișări
Imaginea articolului Propunere istorică. Macron vrea o nouă Uniune Europeană la care să se alăture Marea Britanie şi Ucraina

Vorbind în faţa Parlamentului European de la Strasbourg, Macron a spus că realegerea sa de luna trecută a fost un semnal că francezii şi-au dorit mai multă Europă, scrie Reuters.

Dar el a precizat că dorinţa Ucrainei de a adera la blocul comunitar va dura mai mulţi ani şi, prin urmare, trebuie să i se dea o speranţă pe termen scurt.

"Ucraina, prin lupta şi curajul său, este deja un membru de suflet al Europei noastre, al familiei noastre, al uniunii noastre", a spus Macron.

"Chiar dacă îi acordăm mâine statutul de candidat, ştim cu toţii foarte bine că procesul pentru a-i permite să adere ar dura într-adevăr câţiva ani, probabil câteva decenii."

În loc să reducă standardele stricte pentru a permite ţărilor să adere mai repede, Macron a sugerat crearea unei entităţi paralele care ar putea apela la ţările care aspiră să se alăture blocului sau, într-o aparentă referire la Marea Britanie, la ţările care au părăsit uniunea.

El a spus că această "comunitate politică europeană" ar fi deschisă naţiunilor europene democratice care aderă la valorile sale de bază în domenii precum cooperarea politică, securitatea, cooperarea în domeniul energiei, transportul, investiţiile în infrastructură sau circulaţia persoanelor.

"Aderarea la ea nu ar prejudicia în mod necesar o viitoare aderare la UE", a spus el. "Nici nu ar fi închisă pentru cei care au părăsit-o".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici