Propunere PSD pentru revizuirea Constituţiei: Moţiunea simplă demite ministrul

Propunerile PSD privind reforma constituţională presupun, potrivit unui material prezentat, joi, la CN, pierderea mandatului de căre parlamentarii are demisionează din partidele din partea cărora au candidat, demiterea unui ministru prin moţiune simplă şi clarificarea drepturilor preşedintelui.

27 afișări
Imaginea articolului Propunere PSD pentru revizuirea Constituţiei: Moţiunea simplă demite ministrul

Vicepreşedintele PSD Victor Ponta (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Vicepreşedintele PSD Victor Ponta a prezentat membrilor Consiliului Naţional un material intitulat "Repere pentru o nouă revizuire a Constituţiei şi îmbunătăţirea sistemului electoral", despre care a spus că este "un apel căre CN, congres, candidaţi, de a nu uita că bătălia pentru modificarea Consituţiei şi poentru viitorul sistem politic şi constituţional este o bătălie pe care nu o pot rata".

"PSD trebuie să aibă o poziţie vizavi de mandatul imperativ al parlamentarilor. Un parlamentar care a candidat cu PSD, în momentul în care părăseşte PSD să îşi piardă acest mandat. Dacă primarul sau consilierul local îşi pierd mandatele în momentul în care pleacă din partid, nu cred că există o problemă să existe această prevedere şi pentru parlamentari. În viitoarea Constituţie putem să ne batem pentru acest principiu, fără să ne gândim, dacă o să fim noi la putere în 2012, să luăm pe alţii de la ei sau eventual să-i luăm pe ai noştri înapoi", a susţinut Ponta.

El a precizat că PSD va trebui să fie foarte clar când îşi va exprima opinia în privinţa "viitorului Parlamentului şi al parlamentarismului în România".

"Trebuie să analizăm în mold clar care este sistemul parlamentar mai bun pentru noi, ca ţară, şi pentru noi, ca partid. În viitoarea Constituţie, trebuie să vedem dacă drepturile fundamentale pot fi şi garantate şi ocrotite mai bine", a adăugat Ponta.

În privinţa rolului preşedintelui, social-democratul a atras atenţia că PSD trebuie să discute despre imunitatea preşedintelui României şi abuzul de putere pe care îl face prin exercitarea unor drepturi în afara Constituţiei.

"Pornind de la discuţia imunităţii preşedintelui şi ale drepturile pe care acesta le exercită, uneori dincolo de limita lor, trebuie să vorbim de abuzul de putere, trebuie să vorbim cu toţii de acest lucru, să înţelegem că preşedintele ţării, oricum se numeşte el, trebuie să aibă nişte drepturi pe care să le exercite în limita Constituţiei, şi nu dincolo de ea", a subliniat Victor Ponta.

O altă propunere importantă a PSD ar fi întărirea controlului parlamentar asupra Guvernului prin extinderea efectelor moţiunilor simple prin care să se poată demite un ministru.

"În privinţa controlului Guvernului, dacă moţiunea simplă care a fost adoptată de Parlament nu demite un ministru, înseamnă că nu avem un control parlamentar real. Dacă de fiecare dată se trece la vot cu votul de la minorităţi şi al celor care pleacă la un moment dat din partidele în care au fost aleşi, înseamnă că Parlamentul se transformă într-o bursă a voturilor", a spus liderul PSD.

Despre sistemul electoral uninominal, Ponta i-a rugat pe social-democraţi să se gândească la modificarea acestuia în favoarea PSD, un partid care obţine întotdeauna cele mai multe voturi la alegerile parlamentare.

"Cred că sistemul e prost. Aşa cum l-am gândit în 2004 să ne fie bine nouă, dar şi altora, cred că nu ne-a avantajat în final. Vreau să vă gândiţi toţi dacă nu cumva un sistem electoral care să ne avantajeze pe noi, cei care obţinem mai multe voturi, acela să fie sistemul electoral care să fie implementat, pentru că am obţine mai multe mandate", a spus Ponta.

El a precizat că social-democraţii trebuie să vorbească tot timpul despre faptul că "Justiţia trebuie să iasă de sub puterea preşedintelui, a primului-ministru , a influenţei politice", dar şi să regândească problema referendumului naţional.

"Uneori poate că ne-a plăcut lucrul ăsta, dar pe termen mediu şi lung s-a dovedit că o Justiţie independentă ne apără pe toţi de abuzurile unei puteri pe care nu o deţinem întotdeauna numai noi. Vrem să vedem ce înseamnă cu adevărat consultarea poporului prin referendum, menţionând că ultimele referendumuri nu au fost în sensul Constituţiei", a precizat Ponta.

El a conchis că social-democraţii trebuie să aibă "o participare solidă şi foarte clară în dezbaterea pentru viitorul constituţional al României", pronind de la prevederile şi obligaţiile care revin României prin Tratatul de la Lisabona.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici