Prună a venit la Senat să susţină OUG privind interceptările; şedinţa,suspendată din lipsă de cvorum

Şedinţa plenului Senatului a fost suspendată marţi din lipsă de cvorum, în sală aflându-se şi ministrul Justiţiei, Raluca Prună, venită pentru a susţine ordonanţa de urgenţă privind interceptările, respinsă săptămâna trecută de Comisia juridică.

487 afișări
Imaginea articolului Prună a venit la Senat să susţină OUG privind interceptările; şedinţa,suspendată din lipsă de cvorum

Prună a venit la Senat să susţină OUG privind interceptările; şedinţa,suspendată din lipsă de cvorum

Ministrul Prună a venit la începutul şedinţei de plen pentru a susţine ordonanţa de urgenţă referitoare la interceptări, însă şedinţa a fost suspendată după o oră, în sala fiind doar 59 de senatori, deşi la început în plen şi-au anunţat prezenţa 82 de senatori.

Ordonanţa a fost susţinută de Prună şi la Comisia juridică, unde a mers la două şedinţe pentru că la prima la care a venit nu a fost cvorum.

După ce a fost susţinută de ministru, OUG privind interceptările urma să fie amendată de PSD, însă partidul a renunţat şi ordonanţa a fost respinsă săptămâna trecută de Comisie, intrând în dezbaterea plenului marţi.

Ordonanţa de urgenţă va fi supusă votului în plenul Senatului, în calitate de primă camera sesizată. Forul decizional este Camera Deputaţilor.

Actul normativ, emis ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, prevede că procurorii şi organele de cercetare penală vor fi singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit şi independent infrastructura Serviciului Român de Informaţii, dar nu şi personalul serviciului secret.

Centrul Naţional de Interceptare a comunicaţiilor - desemnat prin lege cu rolul de a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii naţionale - asigură accesul nemijlocit şi distinct al acestor organe la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice prevăzute de Codul de procedură Penală.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a susţinut la Comisie că prin excepţie de la prevederile legii "organele SRI pot fi desemnate ca organe de cercetare penală speciale, în sensul prevăzut expres de Codul de procedură Penală şi anume art. 55 alin. 5 şi 6, pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică" în ceea ce priveşte mandatele de siguranţă naţională care privesc strict Titlul 10 din Codul Penal şi infracţiunea de terorism.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici