PSD-ALDE şi UDMR, disensiuni privind scăderea pragului de reprezentare pentru folosirea limbii materne-surse/ Predoiu (PNL): Un troc politic

PSD-ALDE şi UDMR nu au căzut de acord, luni, cu privire la proiectul privind scăderea pragului de reprezentare a minorităţilor pentru folosirea limbii materne în administraţie, PSD-ALDE susţinând un prag de 15%, în timp ce UDMR a cerut ca acesta să fie 10%, au declarat surse pentru MEDIAFAX.

2936 afișări
Imaginea articolului PSD-ALDE şi UDMR, disensiuni privind scăderea pragului de reprezentare pentru folosirea limbii materne-surse/ Predoiu (PNL): Un troc politic

PSD-ALDE şi UDMR, disensiuni privind pragul de reprezentare pentru folosirea limbii materne-surse

Deputaţii care fac parte din cele trei comisii parlamentare de specialitate care ar fi trebuit să întocmeasă raportul asupra proiectului de lege depus de UDMR, la sfârşitul lunii mai, privind Legea nr.215/2001 a administraţiei publice locale au aşteptat mai bine de 40 de minute începerea dezbaterii, după care au părăsit sala.

Liderii PSD – ALDE nu au ajuns la un consens cu reprezentanţii UDMR care au cerut adoptarea proiectul în forma iniţială, nevrând să accepte scăderea pragului de repezentare la 15% - propus de majoritatea parlamentară, un prag cu 5% mai mic faţă de cel prevăzut de legea în vigoare, au declarat sursele parlamentare, pentru MEDIAFAX.

Comisiile reunite de specialitate îşi vor relua şedinţa marţi la ora 10:00, urmând să dezbată şi să întocmească un raport asupra proiectului de lege depus de UDMR.

În forma depusă la Camera Deputaţilor, proiectul de lege prevede că “în unităţile administrativ-teritoriale, în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 10% din numărul total al locuitorilor care şi-au declarat apartenenţa etnică sau în care există un număr semnificativ de cetăţeni aparţinţnd minorităţilor naţionale, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale au obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia, folosirea limbii materne, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezentei legi şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte”.

Camera Deputaţilor este prima sesizată.

Predoiu (PNL): Scăderea pragului de reprezentare pentru folosirea limbii materne, un troc politic

Deputatul PNL Cătălin Predoiu a criticat,luni, negocierile purtate de PSD-ALDE şi UDMR privind scăderea pragului de reprezentare a minorităţilor pentru folosirea limbii materne, afirmând că nu se urmăreşte ridicarea standardelor privind protecţia minorităţilor,ci este vorba despre „un troc” politic

„Suntem astăzi în Parlament martorii unui abuz pe care PSD-ALDE îl comit nu numai împotriva intereselor României, dar şi împotriva ideii de parlamentarism, chiar şi împotriva ideii de convieţuire paşnică între majoritate şi minoritate. (…) Este incalificabil gestul faţă de respectul care se cuvine Parlamentului. Este incalificabil ceea ce ni se propune prin acest proiect de lege pe care l-am văzut şi care este în continuare subiect al acestui troc, prin care principii fundamentale ale dreputurilor omnului, standarde privind protecţia minorităţilor sunt călcate în picioare”, a declarat deputatul PNL Cătălin Predoiu, cu privire la negocierile purtate de PSD-ALDE şi UDMR asupra proiectului de lege care prevede scăderea pragului de reprezentare a minorităţilor pentru folosirea limbii materne.

Cătălin Predoiu a afirmat că România are cele mai înalte standarde din Europa privind respectul minorităţilor naţionale, afirmând că demersul PSD este un „troc politic”, nu o încercare de a ridica aceste standarde.

„Cerem ferm PSD să oprească această samavolnicie. Fac un apel şi către UDMR care ştie foarte bine că în România minoritarii, nu numai cei maghiari, se bucură de toate drepturile. Tot ce este mult strică şi îi rog să nu întindă coarda astfel încât să strice tot ceea ce am construit atâţia ani împreună pentru binele cetăţenilor noştri”, a spus Predoiu.

Liberalul a susţinut că deşi Comisia juridică, Comisia pentru administraţie publică şi Comisia pentru drepturile omului au fost convocate la ora 18:00, deputaţii au fost lăsaţi să aştepte 40 de minute „timp care liderii PSD, ALDE şi UDMR au negociat alături trocul pe care intenţionează PSD să îl facă pentru ca Dragnea să îşi menţină puterea în PSD şi în Parlament”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici