PSD cere anularea deciziei comisiei privind constituirea grupului de independenţi la Cameră

Reprezentantul PSD în Comisia de Regulament, Bogdan Niculescu Duvăz, a sesizat conducerea Camerei şi Comisia juridică, solicitând constatarea nulităţii deciziei de modificare a articolului 12 din Regulament în sensul constituirii grupului de independenţi.

19 afișări
Imaginea articolului PSD cere anularea deciziei comisiei privind constituirea grupului de independenţi la Cameră

PSD cere anularea deciziei comisiei privind constituirea grupului de independenţi la Cameră (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al PSD remis joi agenţiei MEDIAFAX, Bogdan Niculescu Duvăz - reprezentantul PSD în Comisia pentru Regulament - a contestat legalitatea aprobării acestei iniţiative arătând că introducerea pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei şi dezbaterea proiectului s-au făcut în mod abuziv, fără respectarea prevederilor regulamentare.

Astfel, Biroul Comisiei, care potrivit art. 45 alin (1) din Regulamentul Camerei Deputaţilor "este compus din preşedinte, un vicepreşedinte şi 2 secretari", nu s-a putut întruni în mod regulamentar miercuri pentru a stabili - potrivit art. 46 lit. a) din Regulament - ordinea de zi a şedinţei Comisiei, deoarece nu au fost prezenţi decât doi membri ai acestuia, respectiv preşedintele şi un secretar. "Deşi în aceste condiţii atât şedinţa Biroului Comisiei, cât şi şedinţa Comisiei ar fi trebuit amânate, preşedintele Comisiei, deputatul Iustin Cionca-Arghir, a convocat şedinţa Comisiei supunând dezbaterii - în absenţa reprezentanţilor PSD şi PNL - proiecte a căror introducere pe ordinea de zi nu a fost stabilită în Biroul Comisiei", se arată în comunicat.

Bogdan Niculescu Duvăz a adresat în acest sens o sesizare atât Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, cât şi Comisiei juridice, în vederea constatării nulităţii actelor dezbătute în şedinţa de miercuri a Comisiei pentru Regulament şi sancţionării celor care se fac vinovaţi de încălcarea Regulamentului.

Comisia de Regulament a aprobat, miercuri, proiectul de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor în sensul de a permite constituirea grupului de independenţi, a precizat preşedintele Comisiei, Iustin Cionca-Arghir (PDL).

Acest proiect se referă la modificarea articolului 12 din Regulament, astfel încât se poate înfiinţa grupul de independenţi şi a fost iniţiat de Iustin Cionca-Arghir şi deputatul independent Eugen Nicolicea.

"Iniţiativa vizează armonizarea Regulamentului Camerei Deputaţilor cu cel al Senatului, care precizează explicit înfiinţarea acestui grup de independenţi", a spus Cionca-Arghir.

El a mai spus că la şedinţa comisiei nu au fost prezenţi reprezentanţii PSD şi PNL, Bogdan Niculescu Duvăz şi, respectiv, Ciprian Dobre, iar raportul asupra acestei iniţiative a fost adoptat cu cele 4 voturi favorabile ale deputaţilor prezenţi: Iustin Cionca-Arghir (PDL), Liana Dumitrescu (minorităţi), Valeriu Steriu (independent) şi Attila Varga (UDMR).

Iniţiativa urmează să fie înaintată Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.

În urmă cu două săptămâni, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat o hotărâre potrivit căreia Eugen Nicolicea va face parte din Comisia pentru regulament, în pofida opoziţiei PSD şi PNL, aceştia susţinând că deputaţii independenţi nu pot fi reprezentaţi în comisie. PSD şi PNL consideră că deputaţii independenţi nu au girul electoratului deoarece au ajuns în Parlament candidând din partea altor partide, pe care, apoi, le-au părăsit. În urma votului din plen, PSD şi PNL au solicitat sancţionarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, pe motiv că a încălcat Regulamentul, iar aceste sesizări se află la Comisia juridică.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a avut, săptămâna trecută, o întâlnire cu liderii grupurilor parlamentare pe tema constituirii grupului independenţilor, dar nu s-a ajuns la niciun acord.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici