PSD cere explicaţii ministrului Energiei după „taxa pe soare”: Popescule, eşti dator cu răspunsuri

Social-democratul Radu Ştefan Oprea îi cere ministrului Energiei, Virgil Popescu, să explice de ce a transpus Directiva Europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, prin taxarea prosumatorilor, deşi în textul directivei sintagma este „statele membre pot să taxeze...”.

4308 afișări
Imaginea articolului PSD cere explicaţii ministrului Energiei după „taxa pe soare”: Popescule, eşti dator cu răspunsuri

„O întrebare pentru Ministrul Energiei, Virgil Popescu. De ce? De ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea prosumatorilor, deşi în textul directivei există sintagma <Statele membre pot să taxeze...>. De ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare?”, întreabă social-democratul Radu Ştefan Oprea.

Reprezentantul PSD spune că ministrul Energiei a făcut acest lucru în timp ce europarlamentarii PSD propun şi primesc aprobarea comisiei ITRE din Parlamentul European pentru simplificarea procedurior şi aprobărilor pentru instalarea parcurilor fotovoltaice cu putere mai mică de 50 kW.

„Popescule, eşti dator cu multe răspunsuri, dar pe acesta trebuie să-l dai foarte repede pentru că în 2027 se inchide reactorul 1 de la Cernavodă şi nu ai ce să pui în locul celor 700 MW. Energiile regenerabile sunt soluţia dacă le încurajezi să se dezvolte, dar nu prin taxare, ci prin simplificare”, mai spune Oprea.

Şi USR cere stoparea publicării în Monitorul Oficial şi refacerea ordonanţei emise în seara de dinaintea vacanţei de Ziua Naţională, prin care apare o nouă taxă în plină criză energetică: taxa pe soare, care vizează cetăţenii şi firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent şi îl consumă în propria gospodărie sau firmă.

Potrivit USR, prin noua OUG, cetăţenii şi firmele vor fi obligaţi de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la reţelele naţionale de energie, doar pentru a putea fi taxaţi pentru energia produsă de ei, consumată tot de ei.

„România este un stat european care doreşte să treacă pe energie verde cât mai mult posibil. Primim şi o grămadă de bani europeni pentru asta, pe care PSD şi PNL nu sunt în stare să îi investească. Acum, inventează o nouă taxă, pentru a opri românii să devină prosumatori. De ce? Pentru că monopolul şi piaţa captivă a companiilor energetice de stat trebuie protejate. Chiar cu preţul sacrificării producţiei de energie în plină criză energetică. Guvernul de securişti socialişti atinge noi culmi ale proastei guvernări”, spune Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici