PSD: Dosarul Ridzi e blocat politic la Parlament, PDL pune în pericol intrarea în Schengen

PSD susţine că dosarul fostului ministrul Minica Iacob Ridzi este blocat politic la Parlament, dată fiind decizia de marţi de la Comisia Juridică a Camerei, şi că PDL pune în pericol, prin astfel de gesturi, intrarea României în Schengen.

18 afișări
Imaginea articolului PSD: Dosarul Ridzi e blocat politic la Parlament, PDL pune în pericol intrarea în Schengen

PSD: Dosarul Ridzi e blocat politic la Parlament, PDL pune în pericol intrarea în Schengen (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Dosarul Ridzi e blocat politic la Parlament de către PDL. În cadrul Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, toţi reprezentanţii PSD prezenţi astăzi au votat în favoarea solicitării DNA vizând dosarul Ridzi, privind cererea de percheziţionare informatică a fostului ministru şi cererea de extindere a urmăririi penale a acesteia. PSD susţine deblocarea tuturor dosarelor aflate la Parlament, în acord cu prevederile Mecanismului de Cooperare şi Verificare care vizează explicit acest lucru. PSD respinge minciuna şi ipocrizia celor de la PDL, foarte vocali în a susţine teoretic deblocarea dosarelor pe care procurorii le instrumentează, dar care acum procedează exact invers", se arată într-un comunicat PSD remis, marţi seară, agenţiei MEDIAFAX.

PSD susţine că Daniel Buda, în declaraţiile sale despre acest vot, minte cu nonşalanţă. "Acesta a învăţat probabil acest tip de comportament de la colega sa de partid Monica Macovei, cea care vorbeşte la Bruxelles despre câtă corupţie există în România. Aceşti promotori ai moralităţii şi ai integrităţii şi-au dat acum arama pe faţă. În timp ce vorbeşte despre «dreptate şi adevăr», PDL face zid în jurul Monicăi Iacob Ridzi", se arată în comunicatul PSD.

Social-democraţii afirmă că la fel au procedat şi în cazul "furtului de la legea pensiilor, al cărui autor este Roberta Anastase". "În acelaşi timp, doamna Monica Macovei, una dintre susţinătoarele domnului Buda, organizează întâlniri la Bruxelles unde vorbeşte despre lupta anti-corupţie şi despre cum partidele de opoziţie i se opun, şi unde anunţă tot felul de mecanisme de integritate care ar trebui să prevaleze în funcţionarea unui partid. Doamnei Macovei şi colegilor domniei sale le aducem aminte că au în faţă un caz concret în care îşi pot exersa intransigenţa. PSD a votat, cu toţi deputaţii săi prezenţi, pentru a încuviinţa cererea DNA, iar PDL a votat împotrivă. PDL, în acest moment, fie ar trebui să renunţe să mai vorbească despre lupta anti-corupţie, fie să îi excludă din partid pe cei care au votat în acest fel", se arată în comunicat.

PSD afirmă că printr-un astfel de comportament PDL pune în pericol aderarea României la spaţiul Schengen şi ignoră în mod iresponsabil Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

"Anul acesta, conform tuturor cercetărilor efectuate, percepţia corupţiei în România a crescut foarte mult. Tot anul acesta, structurile europene care monitorizează activitatea justiţiei au atras atenţia asupra pericolului dat de blocarea mai multor dosare la Parlament. În acest context, Partidul Social Democrat a luat decizia, încă de la începutul anului, de a solicita accelerarea judecării cazurilor în care sunt implicaţi parlamentari, pentru ca actul de justiţie să poată fi realizat", se mai arată în comunicat.

Membrii Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor au decis, marţi, să respingă cererile de extindere a urmăririi penale şi de încuviinţare a percheziţiei informatice în cazul fostului ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob-Ridzi.

Deputaţii din Comisia juridică s-au pronunţat, prin vot secret, asupra cererilor de extindere a urmăririi penale şi de încuviinţare a percheziţiei informatice în cazul deputatului PDL.

Astfel, 11 deputaţi au votat că nu sunt de acord cu extinderea urmăririi penale, iar 9 s-au pronunţat în favoarea solicitării în acest sens.

În ceea ce priveşte încuviinţarea percheziţiei informatice, au fost 14 voturi împotriva cererii şi 7 "pentru".

Şedinţa Comisiei juridice s-a desfăşurat cu uşile închise, în absenţa Monicăi Iacob Ridzi.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat, în februarie, Camerei Deputaţilor, declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Iacob Ridzi Monica Maria.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a sesizat, în 9 februarie, procurorul general al României să solicite Parlamentului urmărirea penală, iar ministrul Justiţiei să ceară încuviinţare percheziţiei informatice în cazul fostului ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi, pentru abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals şi infracţiuni la legea contabilităţii.

În 10 februarie, Ministerul Justiţiei (MJ) informa că a transmis preşedintelui Camerei Deputaţilor o adresă a procurorilor anticorupţie care cereau încuviinţarea unei percheziţii informatice în dosarul vizând-o pe Monica Iacob-Ridzi.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a sesizat procurorul general, Codruţa Kovesi, pentru a solicita Parlamentului României - Camera Deputaţilor, în baza dispoziţiilor articolului 109 alineatul 2 din Constituţia României, articolului 12 şi articolului 19 din Legea 115/1999, republicată, privind responsabilitatea ministerială, precum şi ale Deciziei nr.270/10 martie 2008 a Curţii Constituţionale, urmărirea penală faţă de Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Ministerului Tineretului şi Sportului, în prezent deputat, se arăta într-un comunicat al procurorilor.

Fostul ministru al Tineretului este acuzat într-un dosar de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată, uz de fals în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii, în formă continuată.

Prejudiciul în acest dosar este de 100.000 de lei, creat în urma achiziţionării de către MTS a unor produse electronice, printre care şi laptopuri, un frigider, au declarat surse judiciare.

În punctul de vedere privind cererea DNA de încuviinţare a percheziţiei informatice, transmis Comisiei juridice la începutul lunii septembrie, fostul ministru PDL al Tineretului Monica Iacob-Ridzi apreciază că procurorii DNA fac un demers inutil, ea oferind datele din proprie iniţiativă.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, le-a spus socialiştilor europeni, miercuri seară, la Strasbourg, că aşteaptă de la aceştia semnale mai "ridicate" privind lipsa de performanţă a Guvernului de la Bucureşti pe aderarea la spaţiul Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Ponta a fost invitat să vorbească în plenul grupului socialist-democrat din Parlamentul European, el afirmând că, din păcate, "România nu a îndeplinit toate condiţiile pentru aderarea la spaţiul Schengen şi nici pentru ridicarea monitorizării în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)".

Preşedintele PSD le-a spus europarlamentarilor din grupul socialiştilor şi democraţilor că aşteaptă de la ei obiectivitate, dar şi semnale "ridicate" privind "lipsa de performanţă a guvernului României" pe problema Schengen şi MCV.

Ponta a fost acuzat de către politicieni din arcul guvernamental, că a pus în pericol, prin aceste declaraţii, aderarea României la Schengen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici