PSD îi solicită lui Funeriu retragerea Legii educaţiei şi reiniţierea dezbaterii publice

Senatorii PSD Ecaterina Andronescu şi Ioan Mang i-au solicitat, joi, ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, retragerea Legii educaţiei din circuitul legislativ şi reiniţierea dialogului şi dezbaterii publice.

39 afișări
Imaginea articolului PSD îi solicită lui Funeriu retragerea Legii educaţiei şi reiniţierea dezbaterii publice

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu (Imagine: Thomas Câmpean/Mediafax Foto)

Senatorii PSD l-au acuzat, într-o conferinţă de presă, pe ministrul Educaţiei că nu a respectat procedura legislativă pentru Legea educaţiei şi nu a organizat o dezbatere publică asupra proiectului înainte de a-l supune aprobării în Guvern şi trimiterii la Parlament.

"Credem că, în aceste condiţii, cel mai sănătos lucru pe care l-ar putea face ministrul Funeriu este să retragă această lege şi să refacă mai întâi dezbaterea publică şi, ulterior, să meargă cu proiectul de lege în Guvern", a spus Mang.

Ecaterina Andronescu a formulat mai multe critici la adresa proiectului de lege iniţiat de Ministerul Educaţiei, acuzând actuala putere că încearcă, prin modificările propuse, "să crească şi mai mult controlul asupra universităţilor şi instituţiilor de învăţământ".

Senatorul PSD a criticat restructurarea ciclurilor didactice, propuse în proiectul Ministerului Educaţiei, şi a afirmat că reducerea la nouă clase a învăţământului obligatoriu de stat îi va dezavantaja pe elevii din mediul rural, care vor rămâne "blocaţi în cătunele lor", lipsiţi şi de o calificare.

Andronescu a menţionat că PSD se opune eliminării examenului de titularizare pentru profesori, afirmând că actuala reglementare conferă cadrelor didactice o certitudine a stabilităţii unui loc de muncă.

Fostul ministru PSD al Educaţiei a criticat şi formula de organizare a consiliilor de administraţie ale şcolilor, afirmând că propunerile ministerului conferă "puteri discreţionare" directorilor de şcoli, care vor putea angaja sau demite profesorii.

Andronescu a mai spus că textul propus de minister elimină "până aproape de zero" autonomia universitară, menţionând că este anormală reglementarea accesului în campusurile universitare prin lege.

Senatorul PSD a criticat propunerile MEC în ceea ce priveşte modul de alegere a rectorilor şi decanilor, apreciind că schimbarea componenţei comisiilor de alegere şi eliminarea studenţilor din procesul electiv "deschide calea accesului politicului" în universităţi.

Andronescu i-a reproşat, pe de altă parte, ministrului Daniel Funeriu, că tratează "cu lipsă de consideraţie" partenerii sociali, că încurajează politizarea învăţământului şi că nu se implică în corectarea legii salarizării unitare, în sensul motivării cadrelor didactice.

"Educaţia, din păcate, este de mulţi ani Cenuşăreasa societăţii româneşti, iar bugetul acesteia se poate compara cu hainele cu care era îmbrăcată peste zi", a afirmat fostul ministru PSD al Educaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici