PSD: PNL şi Ludovic Orban au devenit avocaţii băncilor. În mod ruşinos, cer CE să elimine taxa pe lăcomie/ Răspunsul liderului din opoziţie: Normal că ne atacă

Social-democraţii i-au acuzat pe Ludovic Orban şi pe liberali, marţi pe Facebook, că au devenit oficial „avocaţii băncilor” care ani de zile au luat bani din buzunarele românilor, reproşând PNL că „în mod ruşinos” au cerut Comisiei Europene să elimine taxa pe lăcomie.

1131 afișări
Imaginea articolului PSD: PNL şi Ludovic Orban au devenit avocaţii băncilor. În mod ruşinos, cer CE să elimine taxa pe lăcomie/ Răspunsul liderului din opoziţie: Normal că ne atacă

PSD: PNL şi Ludovic Orban au devenit avocaţii băncilor. Ruşinos cer CE să elimine taxa pe lăcomie

„PNL şi Ludovic Orban au devenit oficial avocaţii băncilor care ani la rând au luat bani din buzunarele românilor. În mod ruşinos, cer Comisiei Europene să elimine taxa pe lăcomie menită să oprească creşterea artificială a ROBOR, care a afectat multe afaceri şi familii din România. În tot acest timp, băncile stau în spate şi se bucură că PNL şi Orban luptă pentru ele. Deplorabilă transformare a liberalilor! De la demnul slogan „Prin noi înşine” al Brătienilor care au făcut Marea Unire, au ajuns azi la umilitoarea postură de servitori ai celor care au scos banii din România. Gândiţi-vă doar ce s-ar întâmpla dacă Ludovic Orban ar avea mai mulţi reprezentanţi în Parlamentul European după alegerile de peste câteva luni!”, au precizat social-democraţii, marţi, pe pagina de Facebook a PSD.

Răspunsul liderului din opoziţie: Normal că ne atacă

Ludovic Orban a reacţionat, marţi, la faptul că acuzaţia PSD potrivit căreia este „avocatul băncilor” pentru că cere Comisiei Europene să elimine „taxa pe lăcomie”. Preşedintele PNL a spus „credeţi ce spune PSD?”, precizând că Guvernul nu mai e capabil să obţină finanţare.

„Contează ce zice PSD? Credeţi ce spune PSD? Ce a obţinut? Uitaţi-vă ce păţeşte Guvernul pentru că nu mai este capabil so obţină finanţare. Rezultatele se văd cu ochiul liber. (...) Lăsaţi-i domnule pe cei de la PSD. Acum sunteţi un multiplicator al postărilor PSD de pe Facebook? Citiţi de pe pagina PNL care este poziţia noastră şi de ce am fost împotriva ordonanţei 114. Dar ce aţi vrea să ne laude PSD? Normal că ne atacă”, a afirmat Ludovic Orban, marţi seară, la TVR 1.

Liderul liberal a adăugat că şi în alte state în care au fost introduse taxe pe active, în urma mesajelor populiste, tot populaţia a avut de suferit.

„Noi suntem susţinătorii unei normalităţi în ceea ce priveşte funcţionarea economiei de piaţă. De aceea nu am fost de acord nici cu plafonarea creditelor pentru că este o aberaţie. Orice plafonare absurdă a creditelor va duce până la urmă la înrăutăţirea condiţiilor de creditare. De aceea nu putem fi de acord cu suprataxarea pe active. S-au introdus aceste taxe pe active şi în alte ţări, tot pe mesaj populist – ne batem cu băncile. Până la urmă tot populaţia a suportat pentru că efectele au fost clare: restrângerea creditării, înrăutăţirea condiţiilor de creditare. Aici ce trebuie să faci? Să aduci şi alte bănci, să creezi o competiţie în sistemul financiar-bancar, astfel încât cetăţeanul, când are nevoie de un credit, să se poată duce la 100 de bănci şi să vadă care este cea care oferă cele mai bune condiţii de creditare”, a conchis Orban.

Reacţia PSD vine după ce preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că va trimite, săptămâna Comisiei Europene un material informativ despre OUG 114/2018 privind unele măsuri fiscale, printre care introducerea „taxei pe lăcomie” pentru bănci.

Liderul PNL a afirmat că prin OUG fiscală adoptată de Guvern există posibilitatea declanşării procedurii de infrigement împotriva României.

„Noi considerăm că este posibilă inclusiv declanşarea unei proceduri de infrigement împotriva României privitor la anumite prevederi din OUG 114, care reprezintă un act criminal la adresa economiei româneşti. Cu siguranţă ne vom bate pentru trecerea în procedură de urgenţă a legii de respingere a OUG 114 în Parlament şi vom transmite şi actualului Guvern toate consideraţiile noastre cu privire la prevederile din OUG 114 care nu respectă regulamentele europene”, a spus Orban.

Materialul informativ care urmează să fie trimis de către PNL Comisiei Europene va cuprinde şi opiniile reprezntanţilor companiilor afectate de măsurile actului normativ.

Guvernul a adoptat pe 21 decembrie OUG privind măsurile fiscale, numită şi OUG privind „taxa pe lăcomie”.

Principalele prevederi: Preţul la gaze şi energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; mişcorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% şi majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici