PSD s-a bucurat că Cioloş a ales soluţia neimplicării privind alegerile, PNL i-a transmis reproşuri

Deputaţii PSD i-au transmis, luni, premierului Dacian Cioloş că a procedat foarte bine alegând soluţia neimplicării în modificarea legii electorale, în timp ce liberalii au lansat reproşuri la adresa şefului Executivului, pe motiv că, refuzând să amendeze legea, îi avantajează pe social-democraţi.

274 afișări
Imaginea articolului PSD s-a bucurat că Cioloş a ales soluţia neimplicării privind alegerile, PNL i-a transmis reproşuri

PSD s-a bucurat că Cioloş a ales soluţia neimplicării privind alegerile, PNL i-a transmis reproşuri (Imagine: Bogdan Baraghin / Mediafax Foto)

Social-democratul Marian Neacşu şi-a început discursul cu înţepături la adresa liberalului Ludovic Orban, cel mai vocal în intervenţia din plenul Camerei Deputaţilor pe tema legii alegerii primarilor în două tururi. Neacşu a comentat pe marginea tonului ridicat cu care acesta i s-a adresat premierului Dacian Cioloş.

"Tonul face muzica, unii aici se pricep mai bine la muzică decât la discursuri. Eu chiar cred că nu tonul face muzica şi nu modalitatea asta de a te adresa primului-ministru, pentru că tu l-ai invitat la tine în casă, ca să-i spui ce te doare'', a spus deputatul PSD.

El a arătat că o asemenea atitudine denotă faptul că ''te doare foarte tare''. "De ce? Nu prea mai ştiu şi nici nu are rost să mă faceţi să înţeleg lucrul acesta. Dar faptul pe care l-am deprins din discursul primului ministru, că o anumită forţă politică şi, în marea sa înţelepciune, nu a nominalizat-o, face presiuni politice asupra unui guvern tehnocrat să obţină un scop politic nu face decât să mă îngrijoreze", i-a ironizat el pe liberali.

''Mă bucur că aţi ales această soluţie a neimplicării într-un demers eminamente politic'', i-a transmis el lui Cioloş.

La rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat că modificarea legii alegerilor ''nu mai este posibilă dacă suntem oameni oneşti şi responsabili''. El a arătat că deşi atât alegerea primarilor într-un singur tur, cât şi cea în două tururi sunt democratice, modificarea legislaţiei trebuie aşezată ''pe o bază morală suficient de puternică''. ''Nu mai este posibilă modificarea legislaţiei electorale. (…) Cât de moral este să schimbi regulile jocului în timpul jocului? Cine ne va crede că suntem oameni serioşi dacă schimbăm sistemul cu 4 luni înainte de alegeri?'', a conchis el.

La rândul lor, şi reprezentanţii UNPR şi ALDE au susţinut poziţia premierului.

''În situaţia adoptării unei Ordonanţe de urgenţă privind impunerea alegerilor locale în două tururi, deşi la prima vedere este democratic', există o limită. Regulile nu se pot schimba pe parcursul jocului'', a susţinut de la microfonul Camerei Deputaţilor Ion Răducanu, deputat UNPR.

''În acest moment ALDE nu susţine modificarea legilor electorale, în an electoral. Suntem de acord ca după 2016 să relansăm dezbaterile'', a spus şi Vicentiu Mircea Irimie, deputat ALDE.

Replica le-a fost dată de liberalul Eugen Nicolăescu, care a caracterizat dezbaterea drept una ''sterilă care nimănui nu foloseşte''.

''Putem fi acuzaţi de orice, toţi parlamentarii, dar cel puţin noi, cei de la PNL, suntem consecvenţi dintotdeauna pentru votul în două tururi la primari'', a susţinut Nicolăescu.

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, i-a reproşat premierului Dacian Cioloş că dacă refuză să susţină alegerea primarilor în două tururi, nu face altceva decât să avantajeze PSD.

''Nu vom avea alegeri locale corecte, domnule prim-ministru, dacă nu veţi înţelege realitatea de la firul ierbii, care vă spune foarte clar că dacă lăsaţi lucrurile aşa, nu faceţi decât să avantajaţi PSD în alegerile locale", i-a reproşat liberalul premierului pe un ton ridicat, în finalul discursului.

Ludovic Orban a mai susţinut că Guvernul Cioloş nu poate organiza alegeri corecte atât timp cât menţine în funcţiile publice oamenii numiţi de PSD.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici