PSD se opune privatizării programelor de sănătate publică. Ar fi o „afacere” de partid a PNL

Partidul Social Democrat se opune proiectului conceput de Ministerul Sănătăţii prin care spitalele şi clinicile private ar putea accesa fonduri publice din programele de sănătate. Social-democraţii susţin că, astfel, numărul pacienţilor care se vor putea trata gratuit va fi mai mic.

769 afișări
Imaginea articolului PSD se opune privatizării programelor de sănătate publică. Ar fi o „afacere” de partid a PNL

PSD se opune privatizării programelor de sănătate publică. Ar fi o „afacere” de partid a PNL

"PSD se opune categoric proiectului lansat de PNL privind privatizarea programelor de sănătate. Sănătatea este un drept constituţional garantat pentru toţi cetăţenii, nu doar pentru cei cu venituri mari, aşa cum vrea PNL! Pe înţelesul tuturor, privatizarea programelor de sănătate publică înseamnă că bugetul pentru tratamentele mai scumpe sau cele de urgenţă să se împartă şi cu spitalele private. Deci în mod evident vor rămâne mai puţini bani la spitale de stat. Altfel spus, vor fi mai puţini pacienţi care se vor putea trata gratuit la stat şi din ce în ce în ce mai mulţi pacienţi care vor trebui să se trateze contra-cost în clinicile sau spitalele private", arată un mesaj publicat, luni, pe Facebook, de PSD.

PSD întreabă dacă "această privatizare a Sănătăţii" este în interesul oamenilor sau este "o «afacere» de partid a PNL".

Ministerul Sănătăţii are în dezbatere publică o ordonanţă prin care spitalele şi clinicile private vor putea accesa oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate. În prezent, acestea puteau implementa programe de sănătate doar dacă era depăşită capacitatea furnizorilor publici.

„Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naţionale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât şi prin furnizori privaţi, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale. Astfel, se asigură accesul imediat al pacienţilor la tratament in cadrul programelor naţionale de sănătate curative şi, funcţie de opţiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizaţi şi evaluaţi şi care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de ordonanţă care modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Potrivit actului normativ, furnizorii privaţi de servicii medicale puteau implementa programe de sămătate ale statului, doar atunci când era depăşită capacitatea furnizorilor publici de a le implementa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici