PSD se pune contra unui secretar de stat de la Educaţie: Dîncu o ameninţă pe Deca

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, arată că dacă ministrul Educaţiei, Ligia Deca, nu revine asupra retragerii atribuţiilor lui Florin Lixandru, social-democraţii vor fi obligaţi să ceară demisia ei şi să renunţe la colaborarea cu echipa sa.

389 afișări
Imaginea articolului PSD se pune contra unui secretar de stat de la Educaţie: Dîncu o ameninţă pe Deca

PSD se pune contra unui secretar de stat de la Educaţiei: Dîncu o ameninţă pe Deca

Dîncu spune că a constatat „cu stupefacţie un comportament greu de înţeles” al ministrului Educaţiei, Ligia Deca, în ceea ce priveşte atitudinea faţă de partenerii de coaliţie şi faţă de beneficiarii şi actorii din sistemul educaţional.

„La nivelul PSD, am avut încă de la început dorinţa de a lucra onest, într-un efort partenerial comun, în grupurile stabilite la nivelul partidelor din coaliţie, la optimizarea proiectelor de legi ale educaţiei. Încercarea de a trece legile printr-o consultare formală cu partidele din coaliţie, <în două zile>, ne-a pus în situaţia de a cere mai mult timp pentru analize aprofundate şi pentru consultarea oamenilor şi organizaţiilor din sistemul educaţional. Cred că aceasta este calea responsabilă pentru aceste legi vitale pentru viitorul României şi susţinem, în continuare, că legile educaţiei nu pot fi dezbătute, nici măcar în coaliţie, în regim de urgenţă. Nu pot înţelege secretomania legată de legile educaţiei şi nici dispreţul pentru dialog şi colaborare”, scriu Dîncu pe Facebook.

Potrivit acestuia, retragerea atribuţiilor secretarului de stat Florin Lixandru pentru delict de opinie este „un act de autoritarist şi totalitar care aduce aminte de vremuri pe care le credeam demult apuse. Acest abuz de putere al unui proaspăt şi în acelaşi timp tânăr ministru ne aduce în atenţie necesitatea de a ne gândi inclusiv la modificări privind funcţionarea guvernului şi exercitarea răspunderii ministeriale. Exercitarea unei înalte demnităţi, cum este cea de ministru, are nevoie de exercitarea autorităţii, dar în acelaşi timp nu poate să se exercite de maniere discreţionare sau după criterii de simpatii politice”.

„Cred că Doamna Ministru va avea înţelepciunea să revină asupra acestei decizii, altfel suntem obligaţi să cerem demisia ministrului şi să renunţăm la colaborarea cu echipa sa, adică să-i retragem şi noi - PSD - atribuţiile delegate prin votul pentru această echipă de guvernare. Alături de colegii mei din PSD, am constatat că aprobarea urgentă, fără dezbatere, a acestor două legi este cea mai mare preocupare manifestă a ministrului, legând-o în mod fals de posibilitatea pierderii finanţărilor prevăzute de PNRR”, adaugă preşedintele Consiliului Naţional al PSD.

Acesta îi aminteşte ministrului educaţiei că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, unde România are prevăzută suma de 3,6 miliarde de euro doar pentru educaţie, nu cere noi legi ale educaţiei. PNRR nu cere să fie bulversat întreg sistemul, ci solicită, conform angajamentului României, exprimat de un guvern din care PNL a făcut parte şi pe care l-a condus la nivel de Prim-Ministru - ajustări legislative care să faciliteze realizarea reformelor şi a investiţiilor, având ca termen trimestrul III din anul 2023, în domenii precum: infrastructura de digitalizare rezilientă, cariera didactică, finanţarea sistemului, digitalizare, educaţie incluzivă etc.

„Există în PNRR ţinte şi termene care trebuie urmărite şi pentru toate elementele de reformă sunt prevăzute măsuri legislative precise care se pot implementa chiar şi prin ordine de ministru. Între timp au venit foarte mulţi bani pentru digitalizare, pentru combaterea abandonului şcolar, pentru dotarea de laboratoare şi spaţii de învăţământ, avem o finanţare uriaşă de 1 miliard de euro pe care trebuie să o accesăm şi să cheltuim banii cu folos. Ministerul Educaţiei ar trebui să se concentreze, aşa cum propun specialişti în educaţie, pe constituirea rapidă (ar trebui să existe deja!) a unei echipe interministeriale care să se ocupe de implementarea proiectelor prevăzute de PNRR, să producă rapoarte de progres lunare sau trimestriale, să adopte un HG cu termene şi responsabilităţi, dar şi un pachet legislativ ţintit pe aceste elemente. Avem o asemenea echipă? Avem un plan de măsuri si un calendar precis? Stadiul implementării măsurilor din educaţie este un punct permanent pe fiecare şedinţă de guvern? Ştim cine sunt responsabili pentru fiecare proiect pentru ca opinia publica să poată urmări modul în care se îndeplinesc aceste obiective? Opinia publică şi mediul educaţional aşteaptă din partea doamnei ministru Ligia Deca un răspuns cu privire la stadiul implementării acestor elemente de reformă din România Educată şi din PNRR, o organizare eficientă, pragmatică şi rapidă pe aceste proiecte. Concentrarea pe o reformă fundamentală şi structurală a educaţiei, care ar trebui să se facă prin dialog şi prin consultare publică, este o ţintă falsă sau o neînţelegere. De fapt, senzaţia mea este că se trage de timp cu motivaţia că nu avem noi legi ale educaţiei. Fidelitatea pentru România Educată cred că trebuie probată nu prin gesturi autoritariste, ci prin acţiune pragmatică, dinamism şi înţelegerea urgenţei”, susţine Vasile Dîncu.

„Dacă Doamna Ministru sau oricine din Ministerul Educaţiei doreşte să se consulte şi cu echipa PSD suntem deschişi să sprijinim acest proces de implementare a ţintelor din PNRR, dar este nevoie de acţiune guvernamentală susţinută, de dialog şi efort continuu” - îşi termină acesta postarea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
dîncu,
deca,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici