PSD va cere schimbarea lui Predoiu, dacă Raportul pe Justiţie va fi defavorabil - surse

PSD va cere, atât în cadrul Coaliţiei guvernamentale, cât şi preşedintelui Traian Băsescu, revocarea din funcţie a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, în cazul în care Raportul CE pe Justiţie, din iunie, va fi defavorabil, au arătat surse din PSD.

20 afișări
Imaginea articolului PSD va cere schimbarea lui Predoiu, dacă  Raportul pe Justiţie va fi defavorabil - surse

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Social-democraţii vor solicita şi partenerilor de coaliţie, şi şefului statului, schimbarea lui Cătălin Predoiu dacă Raportul Comisiei Europene va fi unul defavorabil.

Mai mulţi lideri ai PSD au declarat, pentru MEDIAFAX, că revocarea lui Predoiu din funcţia de ministru al Justiţiei va fi cerută în cadrul coaliţiei de guvernare ca primă măsură politică.

Aceleaşi surse au mai arătat că, dacă Raportul pe Justiţie va fi unul defavorabil, PSD va acuza public faptul că o resposabilitate principală i-ar reveni şi lui Traian Băsescu, social-democraţii urmând să argumenteze că şeful statului a fost cel care l-a impus pe Predoiu în funcţia de ministru.

Deşi la nivelul conducerii PSD nu a fost stabilită o decizie politică în ceea ce priveşte eventualele solicitări ale social-democraţilor în situaţia în care Predoiu va fi remaniat, mai mulţi lideri ai partidului au apreciat că, în funcţie şi de rezultatele alegerilor europarlamentare, PSD ar fi îndreptăţit să revendice portofoliul Justiţiei.

Argumentul avansat de aceştia este că, deşi Protocolul de guvernare dintre PDL şi PSD prevede nominalizarea unui independent la Ministerul Justiţiei, PSD ar putea invoca principiul parităţii miniştrilor, în condiţiile în care social-democraţii au pierdut un loc în Executiv prin comasarea funcţiei de vicepremier cu portofoliul Internelor şi Administraţiei.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că, în cazul unui raport defavorabil pe Justiţie, Cătălin Predoiu "poartă în mod evident o principală responsabilitate".

Şi preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a afirmat că revocarea lui Predoiu este posibilă în cazul unui Raport pe justiţie defavorabil.

Pe de altă parte, potrivit unor surse din PDL, Raportul Comisiei Europene, indiferent de eventualele aspecte negative pentru România, ar putea aduce demisia lui Predoiu.

Unii lideri democrat-liberali anticipează o demisie a actualului ministru al Justiţiei, indiferent de Raport, aducând ca argument faptul că mandatul acceptat de Predoiu la investire a fost elaborarea celor patru coduri juridice şi gestionarea Justiţiei până la Raportul CE din iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici