PSD va sesiza Comisia juridică şi Parchetul, acuzând-o pe Anastase de abuz în serviciu

PSD va depune sesizări la Comisia juridică şi la Parchet împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, acuzând-o de abuz în serviciu, pe motiv că aceasta blochează acţiunile democratice ale opoziţiei, a declarat, marţi, liderul PSD Victor Ponta.

21 afișări
Imaginea articolului PSD va sesiza Comisia juridică şi Parchetul, acuzând-o pe Anastase de abuz în serviciu

PSD va sesiza Comisia juridică şi Parchetul, acuzând-o pe Anastase de abuz în serviciu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Ponta a precizat, într-o conferinţă de presă, că "Roberta Anastase şi acoliţii" ei au blocat dezbaterea moţiunii simple a PSD privind agricultura şi că adevărata miză este blocarea opoziţiei de a depune şi dezbate moţiunea de cenzură care ar duce la căderea Guvernului şi de a-l suspenda pe preşedinte.

PSD împreună cu PNL vor sesiza şi Parlamentul european, prin intermediul grupurilor europarlamentare, precum şi ambasadele ţărilor UE că România nu mai îndeplineşte criteriile democratice la care s-a angajat la aderare.

"Miza PDL este să ne interzică să depunem şi să dezbatem moţiunea de cenzură, le este teamă că aceasta va trece şi atunci, prin Roberta Anastase, care este lipsită de scrupule, încearcă să ne împiedice să depunem şi o eventuală suspendare a preşedintelui ţării", a adăugat Ponta.

El a spus că deputaţii PSD vor încerca miercuri dimineaţă să discute în plen moţiunea simplă pe agricultură. "Moţiunea este pe ordinea de zi care este stabilită de Biroul Permanent şi Anastase nu poate să spună de capul ei că nu este moţiunea pe ordinea de zi", a spus liderul PSD. El a adăugat că Anastase "vorbeşte prostii" când spune că moţiunea simplă este considerată retrasă.

Victor Ponta a declarat că Roberta Anastase a venit în şedinţa de marţi, "cu sprijinul transfugilor", cu propunerea de schimbare a compoziţiei politice a Parlamentului pentru a bloca orice acţiune a opoziţiei, dezbaterile la legea pensiilor şi la moţiunea simplă pe agricultură.

"Din seria abuzurilor comise de Anastase & company ne facem datoria să anunţăm că astăzi (marţi - n.r.) s-a făcut un nou pas ca în Parlament moţiunea opoziţiei, dezbaterea legii pensiilor să fie blocate, să fie scoase de pe ordinea de zi. Acest lucru nu s-a întâmplat în ultimii 20 de ani", a afirmat liderul PSD.

El a adăugat că, pentru ca opoziţia să nu aibă dreptul să dezbată moţiuni, să discute legi şi ordonanţe cum sunt cele privind majorarea TVA şi drepturile de autor, "PDL, Roberta Anastase şi alte cozi de topor ale lui Traian Băsescu" au împiedicat procedurile parlamentare.

"Roberta Anastase şi o parte din cei care au trădat, la ordinul lui Traian Băsescu, încearcă să pună capăt vocii democratice a opoziţiei. Faţă de principalul instrument coadă de topor, Roberta Anastase, vom depune sesizări la Comisia juridică, la Parchetul de pe lângă ICCJ şi în toate locurile unde avem dreptul de a sesiza un abuz", a adăugat Ponta.

El a mai spus că parlamentarii PSD vor declanşa acţiuni radicale pentru a bloca abuzurile, arătând că vor fi luări de cuvânt, discuţii de procedură.

"Acum ştim că PDL şi aliaţii săi sunt în stare de orice şi reacţia noastră este ca oamenii să ştie că, după ce şi-au subordonat Curtea Constituţională, TVR, de astăzi şi-au început asaltul împotriva ultimei reduce democratice, Parlamentul", a adăugat liderul PSD.

El a afirmat că este o situaţie gravă şi că PDL creează un precedent periculos şi că este informat că reprezentanţii puterii vor încerca să facă acelaşi lucru şi la Senat.

"Atrag atenţia că este posibil ca încercările noastre de a depune moţiunea de cenzură şi de a-l suspenda pe preşedinte să fie din nou îngropate", a adăugat Victor Ponta.

Ponta a mai spus că parlamentarii PSD vor încerca miercuri dimineaţă să discute moţiunea pe agricultură în plen. Întrebat în legătură cu faptul că Roberta Anastase a apreciat că moţiunea simplă a fost retrasă, Ponta a spus: "Anastase vorbeşte prostii".

"Nu poate fi retrasă o moţiune decât de cei care au depus-o. Nu poate să împiedice o dezbatere a moţiunii, pot doar să o respingă prin vot", a adăugat Victor Ponta. El a comparat-o pe Anastase cu Ana Pauker.

Moţiunea simplă pe Agricultură a PSD a fost considerată retrasă de la Cameră, după ce niciun reprezentant al PSD nu s-a prezentat la tribună pentru a citi textul, în condiţiile în care social-democraţii părăsiseră plenul din cauza unor divergenţe procedurale pe alt subiect.

În condiţiile în care social-democraţii părăseau sala de plen, niciunul dintre semnatarii moţiunii nu s-a prezentat la tribună pentru a citi textul moţiunii, astfel că Anastase a considerat că moţiunea simplă a fost retrasă.

"Dacă nu citiţi, înseamnă că moţiunea este retrasă. Nu aţi cerut amânarea. Înţeleg că moţiunea e retrasă. Înţeleg, de asemenea, că opoziţia îl girează astfel pe noul ministru al Agriculturi, Valeriu Tabără, prezent aici", a spus Anastase.

Ea a precizat că astfel, ordinea de zi a Camerei, stabilită pentru marţi, a fost epuizată şi a declarat închisă şedinţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici